K
kamm
Guest
Bizony, sokkal dragabb, mint a raketavedelem, pedig mar az sem olcso.160 gép és 100+ méregdrága precíziós fegyver... ürgelyukakra.
Mondom, én nagyon kíváncsi lennék ennek a Bibi kimentésére kiprovokált buli végelszámolására.
Igen, a Tamir darabja $50k es - ellentetben az itt korabban tobbek altal is hangoztatott tevedessel, hogy valjoaban csak egy-egy bejovore kell raloniuk ill lonek ra, valogatva - mivel az Iron Dome azonnal mutatja, hova tart, azonnal inditanak is ra, ha barmi kozelebe van esely kerulnie (infra avagy lakott terulet) es ez nagyon gyakori. Lehet, nem vilagos itt sokaknak, de mondjuk Gazaban es Ashkelonban kb 10 kilometer korulrol lovoldoznek egymasra, az inditok kicsik es mobilok es olcsok.
Izrael egy igen kicsi orszag meg ma is, kb Magyarorszag egyotode, de kozben mar ugyanannyian vannak (a 90-es evekre az orosz zsidok bevandorlasa megduplazta a lakossagot - no meg megdobta a tudaselitet a kelet-europai matematika ill logika, ebbol lettek a vilagszintu elektronikai, informatikai stb iparagak.)
Szerintem a Negevet (=kosivatag, Judea es Samaria aka Cisz-Jordania regi terminologia szerint) leszamitva nemigen van lakatlan terulet, emlekeim szerint ket izraeli "varos" egymastol altalaban par kilometerre van, kulonosen a surun lakott mediterran tengerparton, de kozottuk is vannak farmok stb.
Ha ezt a fenti kepet nezem, 10 elfogo indult 13-14 bejovo raketara... a kilott raketaknak szerintem minimum a felere ra kell inditaniuk, erzekeny becsapodasi pont eseten kettot is plusz a hibaszazalek; ha az 1500 kilott raketara mondjuk atlagolva 1000 elfogot inditottak, az maris $50M es az szigoruan csak az elfogok arcedulaja, nincs benne a rendszer tobbi eleme, a logisztika stb.
Mindent osszevetve vidaman szamolhatunk heti $100M koruli koltseggel, de ha megindul a ground attack, akkor az felmegy a duplajara-triplajara, azaz egy honapos offenziva eseten mindennel - karokkal stb - egyutt biztosan milliard fole kuszik a vegosszeg.
Draga lesz ez nagyon, de azon tul igazan hihetetlen gerinctelennek es gatlastalannak a malacfeju kozonseges bunozot tartom, hogy kepes volt ezt kiprovokalni csak azert, hogy elkerulje a bortont meg par honapig (ugye pont most bukta el a legutobbi kormanyalakitasi megbizasat, mar senki nem akar vele osszeallni.)