Még egyszer a komment egy korábbi Simplicius substackről,
az 50 évvel ezelőtti eseményekről (berakom magyarul):
„Anélkül, hogy túl sok részletbe mennék, megfigyelő voltam a Szuezi-csatornán, amikor
1973. október 6-án 14:05-kor elszabadult a pokol.
Feje fölött nagyon gyors, alacsonyan repülő egyiptomi Mirage, Mig és sukhoi repülőgépek keltek át a csatornán a megszállt Sínai-félszigetre. Az egyiptomi tüzérség megnyílt a csatorna mentén. Aztán több tíz pontonnak tűnő pontonok kezdtek felvonulni, és az egyiptomi reguláris hadsereggel megrakott gumicsónakok százai rohantak a keleti part felé, miközben izraeli aknavető lövedékek keresték az áldozatokat. A tüzérség, aknavető és kézi lőfegyverek hangja a halál szimfóniájává vált. Köztudott volt, hogy
az izraeliek olyan rendszert építettek, amely aktiválása után napalmot pumpál a csatornába, és ha meggyullad, elpusztíthat minden, a csatornán áthaladó erőt. Az egyiptomiak bizonyára szabotálták a rendszert, mert nem sikerült működésbe hozni.
Az egyiptomi kommandósok értek el először a könnyű sörényű Bar Lev Line-t a Jom Kippur ünnep miatt. Felcipelték a homokfúvókára, gépfegyvereket szállítva, és eltűntek a gerinc alatt. Őket követték az úszóhidakat építő mérnökök. Elsőként vízsugárszivattyús teherautók keltek át a hidakon, és miután átértek a túloldalra,
elkezdték mosni a homokot, amivel a homokzárban domborulatokat képeztek. A sarkukban az egyiptomi tankok özönlöttek az izraeli védelembe.
Kezdtem észrevenni, hogy az egyiptomi zászlók az izraeli zászlókat váltották fel a csatorna mentén. Nyolc órakor az Egyiptomi Hadsereg rádiója bejelentette, hogy az egyiptomi hadsereg teljes ellenőrzése alatt áll a Bar Lev vonalon és két mérföldön át a Sínai-félszigetig.
Amikor az éjszaka függött, az eget megvilágították, és a SAM6-osok találták nyomaikat a Sínai-félszigeten.
Egyetlen izraeli vadászgépnek sem sikerült átkelnie a csatornán, amely a SAM6 légvédelmi ernyő alatt volt.
Néhány nappal később arról értesültem, hogy azon az első éjszakán
a hordozható Malyutka (AT-3 Sagger) huzalvezetésű páncéltörő rakétákkal felfegyverzett egyiptomi gyalogság egész éjjel harcolt az izraeliekkel, és több mint 230 izraeli harckocsit sikerült megsemmisítenie. A veszteségek kijózanították Izraelt a verhetetlenségből."
"Érdekes megjegyezni, hogy a háború tizenegyedik napján Moshe Dayan megjelent a francia tévében, és
"Izrael S.O.S.-jét a világnak. Kifogytunk a lőszerből." Ekkor a NATO mindenét elküldte Izraelnek, aminek következtében a NATO amerikai parancsnoka tiltakozásul lemondott.
A háború pokoli dolog, csak a halálról és a halálról szól. Hálás voltam, hogy nem voltam résztvevő."
Nos, a mostani események se semmik, nem kevésbé innovatívak (gilder, házi röppentyű, Maljutka, stb.), semmi se változott, az eredmény pedig, főleg, ha beszállnak az irániak ..., nos, kemény napok elé néz Izrael.