Számos iraki népszerû erõs erõ vezetõje a következõ 48 órában találkozik, hogy megtervezzék az amerikai erõk Irakból való kilakoltatását, amennyiben nem távoznak önként. Biztonsági okokból az ülést Bagdadból Teheránba helyezték át.
Észak-Jemen
meglehetősen nagy nyilvános gyászot tartott Qassem Soleimani és Abu Mahdi al-Muhandis számára. Egy houthi-miniszter beszédet tartott, amelyben
elmondta :
"Soleimani vére .. kontinentális rakétákká válik .. az amerikai hadihajók elpusztítására és az USA regionális jelenlétének megszüntetésére"
Az amerikai háborús hajóknak biztosan el kell kerülniük Jemen partját.
Az amerikai csapatok távozása a régióból szintén
a Hizbullah vezetője, Hassan Nasrallah libanoni vasárnapi beszédének
témája volt. Nyilvánvalónak tűnik, hogy az ellenállás tengely összehangolt módon fog működni a projekten.
Trump azt mondta, hogy felkéri Irakot, hogy fizessen az Egyesült Államok által felállított alapokért, ha az amerikai csapatokat Irakból kirúgták. Az Egyesült Államoknak már
kötelező érvényű jogi megállapodása van Irakkal, amely kimondja, hogy az alapok és az Egyesült Államok által összes helyhez kötött létesítmény Irak tulajdonát képezik.
Trump már
kérte az iraki miniszterelnököket - kétszer -, hogy az Egyesült Államok megkapja-e iraki olajat jutalomként országuk betörése és elpusztítása érdekében. A kérelmeket elutasították. Most megtudjuk, hogy Trump
gengszter módszereket is használ Irak olajjának kinyerésére. Abdul Mahdi iraki miniszterelnök beszéde a közelmúltbeli iraki parlamenti ülésen történt (gépi fordítás):
Al-Halbousi, az iraki Képviselõk Tanácsának elnöke blokkolta Abdul Mahdi úr beszédet az ütemezett ülésen, hogy megvitassák az amerikai erõk Irakból történõ eltávolításáról szóló döntést.
Az ülés elején Al-Halbousi elhagyta az elnökhelyet és Abdul-Mahdi úr mellett ült, miután az ülés élő közvetítésének leállítására irányuló kérését követően a két fél nyilvános beszélgetést folytatott. Adel Abdul Mahdi hangja megemelkedett.
Abdul Mahdi dühös hangon beszélt:
"Az amerikaiak pusztították el az országot, és pusztítást okoztak benne. Ők azok, akik megtagadják az elektromos rendszer és az infrastrukturális projektek építésének befejezését. Irak újjáépítéséről tárgyaltak, cserébe az iraki olajimport 50% -ának feladására. , így elutasítottam és úgy döntöttem, hogy Kínába megyek, és fontos és stratégiai megállapodást kötöttem vele, és ma Trump megpróbálja megszüntetni ezt a fontos megállapodást. "
Az amerikai elnök azzal fenyegette az iraki miniszterelnököt, hogy közvetlenül a védelmi miniszterrel felszámolja. A tengerészgyalogosok a harmadik fél, aki szétpróbálta a tüntetőket és a biztonsági embereket:
Abdul Mahdi folytatta:
"Kínából való visszatérésem után Trump felhívott és kért, hogy mondjam el a megállapodást, így én is visszautasítottam, és ő hatalmas tüntetésekkel fenyegetett engem, amelyek megbomlaszthatnak. Valójában a tüntetések elindultak, majd Trump felhívta, azzal fenyegetve, hogy eszkalálódni fognak a az együttműködés hiánya és az ő kívánságainak való reagálás eseménye, hogy a harmadik fél (tengerészgyalogos orvlövészek) a tüntetõket és a biztonsági erõket célozza meg és megölje õket a legmagasabb struktúrákból és az Egyesült Államok nagykövetségébõl annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljon rám és engedelmeskedjen kívánságainak és szüntesse meg a kínai megállapodást, tehát nem válaszoltam és benyújtottam lemondását, és az amerikaiak ma is ragaszkodnak a kínai megállapodás visszavonásához és amikor a védelmi miniszter kijelentette, hogy aki a tüntetõket megöli, az harmadik fél,Trump azonnal felhívott, és fizikailag fenyegetett engem és a honvédelmi minisztert, ha a harmadik felekről beszélnek. "
Az iraki megbízható székhelyű macska úgy tűnik, megerősíti az ütemtervet:
TØM CΛT @TomtheBasedCat -
4:00 UTC · 2020. január 7.
Igen, egy 50 fős delegáció 2019-ben ellátogatott Kínába, majd a tüntetések október 1-jén kezdődtek az Arbaeen időpontjáig, majd október 25-én újra felvettek. Szkeptikus vagyok a harmadik fél iránt, de maga az időzítés érdekes volt. A lángot az Öböl-média és az Al-Hurra forgatták.
Al-Hurra egy amerikai kormány által finanszírozott arab nyelvű TV-kivezetés.
A Southfront hasonló jelentéssel bír, látszólag
más forrásból , némi
további háttérrel .
Noha ezt a beszélgetést még nem erősítették meg, nagyon hihetőnek tűnik.
Izrael, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek csirkeszárjai, akik mind az Egyesült Államokat lobbizták Irán ellen, most
félnek a következményektől :
Az Öböl-arab államok - amelyek az Egyesült Államok meggyilkolt iráni legfõbb tábornokát követõen megtorlási célok lehetnek - több pályán dolgoznak annak érdekében, hogy megpróbálják megakadályozni a Teherán és Washington közötti feszültségeket, hogy katonai konfrontációvá váljanak.
Ma korábban Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin érkezett Damaszkuszba, hogy megbeszélje az asszadi szíriai elnököt. Lehet-e találkozó Putyin és Hizbullah vezetője, Hassan Nasrallah között is? Putyin ezután Törökországba megy, hogy megnyitja az Oroszország és Törökország közötti gázvezetéket.