1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Románia

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - rudi által indítva @ 2018. január 12..

Címkék:
 1. megazez

  megazez Well-Known Member

  Gondolod, hogy ez nem volt előre megszervezve? Valamelyik főmuftihoz túl közel értek és így megoldották a bizonyítékok eltűnését.
   
  silurusglanis, Pogány and borisz like this.
 2. arcas

  arcas Well-Known Member

  Pogány and antigonosz like this.
 3. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  "A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közös módosító javaslata értelmében a 2000 lej alatti nyugdíjak adómentesek lesznek, a 2000 és 7000 lej közötti nyugdíjak esetében 10 százalékos adót vetnek ki a 2000 lejt meghaladó összegre, míg a 7001 lejt meghaladó nyugdíjak esetében 85 százalékkal adózzák meg az ezt a küszöböt meghaladó összeget." - a Maszol.ro portálról
  https://www.maszol.ro/index.php/gaz...ost-van-fedezete-a-gyermekpenz-megduplazasara

  Ezt a lényeget ragadnám ki! Egyik oldalon a vásárlóerő paritáson jobban élnek, mint Mo, de a másik oldalon már a nyugdíjakat adóztatják.
  Azért 2000Lei, nagyjából 140 000Ft nyugdíj ott is akad bőven. Nem kellett csoda hozzá (iskolaigazgató, valamilyen tiszti beosztás, bármilyen vállalati csoportvezető, bányász, stb), tehát nem feltétlenül luxus nyugdíjakról beszélünk. A cca 500 000Ft+ os nyugdíjak valóban lehetnek luxus kategóriásak.

  "Arról nincs még hivatalos adat, hogy mekkora jövedelme származik a nyugdíjak megadóztatásából az államkasszának, de tény, hogy csupán a gyermekpénz megduplázása az év második felében 6 milliárd lejes plusz költséggel jár. "- a Maszol.ro portálról

  [​IMG]
  https://www.maszol.ro/index.php/gaz...em-biztos-hogy-magyarorszag-lekorozi-romaniat

  Ez viszont megint a vásárlóerő paritásos adathalmaz amit nagyon csalókának érzek. E szerint ugyanis a románok jobban élnek, mint a görögök, kb úgy, mint a szlovének... ;)
  "Az Eurostat adatai szerint Romániában az egy főre jutó GDP az uniós átlag 69 százalékának felelt meg, Magyarországon ez az arány 73 százalék. Ám ha a háztartások életszínvonalát jobban tükröző egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztást nézzük, Románia jobban áll: az uniós átlag 79 százalékát éri el a romániai mutató, a magyarországi pedig az uniós átlag 67 százalékát." - a Maszol.ro portálról

  A maszol nem túl erős komment rovata felrobbant ezután. Nagyjából a lényeg az volt, hogy ez hülyeség... Sok olyan pénzt is elköltenek, amit "nem ott termelnek meg", illetve hitelből finanszíroznak azaz erősen torz ez a kép!
   
 4. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Románia államadóssága GDP-arányosan 50 százalék fölé emelkedhet 2021-ben

  A Költségvetési Tanács szerint Románia államadóssága a bruttó hazai termék (GDP) 50 százaléka fölé emelkedhet 2021-ben az optimista forgatókönyv szerint, a pesszimista változat szerint a GDP 55 százalékát is meghaladhatja - adta hírül hétfőn a Ziarul Financiar. A pénzügyi napilap a tanács éves jelentését idézi, amely megállapította, hogy a koronavírus-járvány miatt az idén az államháztartási hiány GDP-arányosan 8,1-10,4 százalék között lesz, ami meghaladja a kormány által várt 6,7 százalékot.

  A tanács szerint az idei év végén az államadósság meg fogja haladni a GDP 45 százalékát, és arra figyelmeztettek, hogy a 2020-2021-es időszakban az államadósság gyors ütemben fog emelkedni. A Román Nemzeti Bank adatai szerint tavaly év végén az államadósság a GDP 35,2 százalékát tette ki, március végén pedig a 37,9 százalékát. A Költségvetési Tanács emlékeztetett, hogy a pénzügyi és költségvetési felelősségi törvény szerint amennyiben az államadósság meghaladja a 45 százalékot a kormánynak meg kell indokolnia a növekedést és javaslatokat kell tennie, hogy hogyan akarja fenntartható szinten tartani. Az 50 százalékos küszöbérték meghaladása esetén a kormány befagyaszthatja a béreket a közszférában, az 55 százalék túllépése esetén a szociális kiadásokat, így a nyugdíjakat is. Ezeket az óvintézkedéseket 2013-ban vezették be annak érdekében, hogy a maastrichti szerződésbe foglalt 60 százalékos határértéket ne lépje túl Románia - írta a Ziarul Financiar. - a Maszol.ro portálról

  https://www.maszol.ro/index.php/gaz...ranyosan-50-szazalek-fole-emelkedhet-2021-ben

  Beindult a spirál! 8,1-10,5%-os hiány idén!
  Mindemellett nyugdíjemelés (beígérve 40%, amit a választás miatt megvágni kérdés mennyire mernek), gyerekpénz duplázása ami csak félévben is 6 MRD Lei (420MRD Ft).
  Haditechnika kedvelőknek: a HM költségvetést egy gyerekpénz duplázás simán elvisz náluk... :rolleyes: a nyugdíjakról nem beszélünk most!
  És innen már nehéz megállni! Anno a 2000-es években nálunk is csak 4 évig "nem tettek semmit", a másik 4 év már "reform" és megszorító időszak volt.
  Innen ha most észhez térnek és persze mernek, akkor is 8-10 év, mint nálunk.
   
 5. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  A kém aki lelépett

  "Daniel Dragomirt, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt alezredesét csütörtökön jogerősen három év tíz hónap szabadságvesztésre ítélték korrupció miatt... A volt hírszerző tisztet azzal vádolták meg, hogy a 2012-2013-as időszakban, amikor még a SRI terrorellenes osztályán tevékenykedett, feleségével együtt több mint kétmillió lejt kapott egy Romániában tevékenykedő libanoni üzletembertől annak fejében, hogy közbenjárjon az érdekében az adóhivatalnál és a pénzügyőrségnél..Dragomir többek között azt mondta: titkosszolgálati eszközökkel „gyártották” a székely „terroristák” ügyét és más terrorvádakat is.
  Többek között azzal fenyegetőzött, hogy leleplezi, ki épített be embereket a magyar közösség megvádolt tagjai közé a Beke István-ügyben, ki hamisított hangfelvételeket és hogyan gyártott terroristákat...A rendőrség közlése szerint több ismert lakcímén is keresték, de hiába, ezért körözést adtak ki ellene.... Vannak olyan értesülések, amelyek szerint autóval menekült, és Nagylaknál, Magyarország irányában lépte át az országhatárt."

  https://foter.ro/cikk/kodde-valt-a-...rroristak-ugyet-a-titkosszolgalat-talalta-ki/
   
 6. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Alkotmányossági óvást emelt Klaus Iohannis román államfő a Kübekháza és Óbéb közötti magyar-román nemzetközi közúti határátkelő létesítéséről elfogadott törvény ellen - közölte pénteken a román elnöki hivatal.
  Forrás: https://kuruc.info/r/2/213973/
   
  SilvioD likes this.
 7. papajoe

  papajoe Well-Known Member  No, ezért kell hadsereget csinálni, ezeknek hiába jóarcúzol, simán képen csuláznak, kirámolják a kamrád, és odasz@rnak nappalidba, a dohányzó asztal közepére.
  Ja, de nem 5év múlva kell 42 hk, hanem most kell 200.
  :mad:
   
  anonim999, alfa74, Galthran and 10 others like this.
 8. Fennek

  Fennek Well-Known Member

   
  alfa74, tomcat1, szuvorov and 4 others like this.
 9. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Szijjártó be is szólt neki...


  Aztán megsértődtek és mellébeszélnek.
  https://pestisracok.hu/romania-elut...oman-elnok-szelsosegesen-magyarellenes-lenne/

  A románokkal nem lehet együttműködni. Kíváncsi vagyok milyen motuváciőból szítja Iohannis a feszkót. Saját pártérdek a választások miatt vagy vhonnan fizetik.
   
  Hegylakó, alfa74, antigonosz and 9 others like this.
 10. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Pogány likes this.
 11. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 12. Irsai Olivér

  Irsai Olivér Well-Known Member

  SilvioD likes this.
 13. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ez sztem nekünk jó hír. Ők bezártak egy kaput, a miénk Kina felé nyitva maradt.
   
 14. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Mit is várnánk azoktól, akiknél az alkotmányt is ceruzával írják :(


  Jogerős bírósági ítélet született arról, hogy a Békás-szoros közigazgatásilag nem Hargita, hanem Neamț megyéhez tartozik. A Ploiești-i Ítélőtábla másodfokon megváltoztatta a Prahova Megyei Törvényszék elsőfokú döntését, amely Hargita megyének kedvezett.
  https://szekelyhon.ro/aktualis/neam...6w6KAqQw9OhAm-ZglgjNdrMSV-kkjsqAHLoIofrIgwV2I
   
 15. geseft

  geseft Well-Known Member

  No valahogy sikerült összehozni az első 36 db Piranha 5-öt, jun.30 -ával kezdik meg a leszállításukat elméletileg.
  Lényeg, hogy ezek még Svájci összeszerelésüek, de már így is rengeteget késtek ( 1 év legalább, ha jól rémlik, de javítsatok ki ha nem ) , ez alapján a későbbi romániai összeszereléssel úgy 2100-ban csak sikerül az utolsót is átadni :D :D

  Román forrás: https://www.rumaniamilitary.ro/livr...pararii-nationale-a-primului-lot-de-piranha-v ( gugli transzlét a barátod :) )
   
  Hegylakó and SilvioD like this.
 16. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 17. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  A bezzeg románia kedvelőinek:

  Mivel találkozol ha elmész Erdélybe:

   
  antigonosz, vata, svajcibeka and 2 others like this.
 18. Wilson

  Wilson Well-Known Member

 19. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Változik a többség kisebbségképe?
  Egyetlen új elemet mindenképpen tartalmaz Románia nemzetvédelmi stratégiája: már nem tekinti kockázati tényezőnek az etnikai kisebbségeket. A romániai magyar értetlenül tekintget maga körül az elmúlt hónapok kirohanásai után – de mit tehetne egyebet, mint reménykedik a szélcsendesebb jövőben.

  A cikk további része itt:
  https://magyarnemzet.hu/kulfold/valtozik-a-tobbseg-kisebbsegkepe-8347305/
   
 20. milagro

  milagro Well-Known Member

Ezen oldal megosztása