Amúgy 6% magyarság növekedésröl írt mindenen kívülvHorvátország nélkül. Ha a Kereszténnyé vált zsidókat magyarnak vesszük és a Horvátországot nem szàmoljuk, akkor közel stimmel.
Románokkal kommentháborúztam egy idöben, állandóan a magyarizációról beszéltek (én nem is hallottam róla korábban), de volt. Szlovákok is gyakran emlegetik (pl az Azonnali Youtube müsorai). És biztos szapotodtunk is akkoriban, illetve csökkent erösen a gyermekhalandóság és elkezdet nöni az átlagéletkor. De nem vitázni akartam, csak összeraktam tényezöket...
Ezt nagyon nehéz megmondani. Ugyanis 1 millióan vagy inkább valamivel többen jöttek Galíciából - csakhogy a nagyon nagy többségük rögtön ki is vándorolt (nagy többségük USA -ba, de máshova is). Ez érdekes, de gyakorlatilag a nyugatra vándorolt zsidók elsöprő többsége rajtunk keresztül ment ki - valamiért ezt az utat választották nyugatra. Azaz gyakorlatilag a Magyar Királyságot gyakorlatilag "csak" érintették. Ebben a nagy "átmenő forgalomban" az is simán előfordulhatott, hogy mondjuk egy család egy generációt a Magyar Királyságban voltak majd egy másik akkor frissen érkezett családdal együtt (vagy csak úgy) kimentek. Ebben az időben az asszimiláció ("magyarrá válás") gyakorlatilag elhanyagolható.
A XIX. sz. elején 80-100.000 zsidó élt Magyar Királyságban (Horvátországban). 1891 -ben volt közel 612.803 fő. Ez nálam bő félmilliós növekmény. Az az asszimiláció ("magyarrá válás")
ekkortájt indult be. Ráadásul ez is igen sokféle volt - volt aki "csak" magyar nyelvű zsidó szertartásokra járt, volt aki valamelyik keresztény felekezetbe tért meg, de zsidónak vallotta magát, és volt aki megőrizte a vallását, de magyarnak vallotta magát. Azaz igen sok kombináció volt és ezek közül sem mindenki tartotta magát magyarnak még az "asszimilációt" követően sem. Azaz mondjuk 1891 -ben nem tehetjük meg azt, hogy a "kereszténnyé vált zsidókat magyarnak vesszük" - ui. a folyamat gyakorlatilag ekkor indult be csak ...
Az az "ezeréves magyarizáció" amiről a románok és szlovákok beszélnek az konkrétan nem létezett. A magyarázat rendkívül egyszerű - akkor nem léteznének (Magyarországon). Ez ilyen logikai egyszeregy ... Egyébként valószínűleg ugyanazon YouTube csatornán nézegethetted az alábbi dolgokat:
- az egész mai Németországot is magába ölelő Dákó-Román Birodalom ...
- a teljes Balkán-t és Észak-Afrika egy részét is (főleg Egyiptom) magába foglaló nagy Tót-Birodalmat, melynek, mint egyik legnagyobb uralkodóját Tutanhamon -ra (ejtsd: tót-ankamon) hivatkoznak, mint egyik legjelentősebb ősre ...
Én azt mondom ezeket a vonalakat, inkább hagyjuk ... Most az olyanokba nem is belemenve, hogy mondjuk 1000 éve a mai szlovákok (de akár a románok) ősei hol voltak akkoriban - hát az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy nem Egyiptom környékén ... Ez a "magyarizáció" leginkább egyfajta magyarázkodás, lelkiismeret nyugtatgatás illetve logikai alap volt arra amit a Benes-dekrétum alapján meg mondjuk Antunescu -ék "leműveltek". Amúgy gyakorlatilag egy "bullshit".
Nézzük csak ezt az Antunescu -t és a zsidók kapcsolatát. Az általa megölt zsidók létszámát 350.000-700.000 fő közé teszik (leggyakoribb/legelfogadottabb szám: 420.000 fő, de ezt követően a leggyakoribb a maximum környéki becslések) és több, mint 300.000 főt elüldözött. A számok szórásának oka az is, hogy valaki beleszámolja-e Besszarábiában folytatott tevékenységét (ezt azért többnyire bele szokták) vagy éppen a Dzseszteren-túliakat (ezt sokan nem szokták, mert éppen csak Romániára gondoltak a számbavétel során). Antonescu -t megelőzően a zsidók számát Romániában 760.000 főre becsülték. Lehet számolgatni ...
Továbbá egy pillanatig se gondoljuk, hogy akár a románok vagy szlovákok (avagy akár mások) a magyarokkal illetve más nemzetiségekkel olyan sokkal kíméletesebbek lettek volna. Később sem, de korábban se nagyon.
Igen, az biztos, hogy szaporodtunk. Történesen ez adta a növekmény elsöprő többségét. A bevándorlás és asszimiláció igazából másodlagos. Különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy voltak magyar kivándorlási hullámok is, meg a "baráti szomszédos" nemzetek tevékenysége sem volt elhanyagolható. Ugye az a növekmény ezzel együtt is megvolt. Továbbá történetesen ezzel az egy dologgal ekkor és ezt megelőzően javarészt nem volt gond ...