[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
Románia a statisztika bűvöletében ... avagy a valóság meghatározásának privilégiuma a mioritikus hazáé.

Nem lehet olyan messze menni az időben amikorra azt mondhatnánk, hogy van egy stabil pont, egy kiindulási alap amire lehet a bázist a kiindulást a sarokkövet építeni, a Balkánnak ebben a csücskében nincsen. A minap felröppent hír, miszerint a 2022-es gazdasági növekedés Romániában 0,6%al mégiscsak alacsonyabb a vártnál egy a sorba jól illeszkedő koncepció valójában amivel a balkáni birodalom a nagyságát igyekszik bizonygatni, mint egy aggkorú úr a férfiasságát dícséri, aztán Freud gondolatai jutnak az eszünkbe a nevezett férfiasságról, ha már csak szóba kerül is nyugodtan hihetjük hogy a paciens impotens ... hogy mit higgyünk az országról azt a becses olvasó fantáziájára bízza az író.
A 2022-es gazdasági növekedés egyáltalán nem megszokott mértékű csökkentése az apróbetűs rovatok közé tartozik ugyan, de a korábban jelentett magas szám korántsem volt ilyen apró betűs rovat, az EU portáljait teli lehetett harsogni vele, lehetett büszkélkedni a fals számmal, el lehetett hitetni a honfival, hogy minden rendben. Arra csak a vájtfülűek figyelnek, hogy a 2022-es bázis adatok csökkentése majd a 2023-as növekedési adatokat fogja emelni amire talán minden korábbinál nagyobb szüksége van az országnak ... mondhatnánk ügyes. Ha nem megy a növekedés akkor ronts a bázison és mindjárt megint dobogós lesz a pásztornép gazdasági növekedése. Ugye milyen zseniális megoldás?
Aztán zseniális megoldás az adóvisszafizetések visszatartása az év végén - 2022-ben így volt, hogy a pénzügyi mutatók még valamennyire de kordában legyenek, aztán rögvest az új év első napjaiban hatalmas hiteleket felvenni, mert hol is van még az év vége, addig még lehet farigcsálni a mutatókat és elbagatelizálni a stabilan emelkedő államadósságot. De a lehetőségek fogynak, rémesen gyorsuló ütemben, a háborús infláció nem csak Romániának, hanem mindenkinek esélyt adott hogy a pénzügyi stabilitása még rendben lehessen, elinflálódtak a lakossági megtakarítások, az állam hitelei feléjük ugyanígy, a korábban jósolt spirál ami kilöki Romániát az Euro esélyesen táborából így eltolódott, de nem sokáig. 2023-ban egy olyan évben amikor még döltek az EU pénzek az országba, még a gazdasági növekedés is látható szám maradt sem sikerült az államadósságot kordában tartani, már 50% feletti, 50,5% pontosan, ez az év végéig még emelkedik majd kissé. Hiába próbálkozott és kilincselt az EU-ban a gazdasági minisztérium, hogy az EU pénzek lehívásához, vagy épp a védelemre szánt pénzek ne számítsanak be az államadósság számításokba ... hát nem mindenhol mennek úgy a statisztikai kalkulációk mint a Balkánon.
Érkeznek a népszámlálás adatai, 2011-ben kerek 1 millió főt hozzáírtak a számokhoz - akkoriban volt az a válasz az ottani KSH vezetőjének a szájából amit a címben idéztem - A román állam rendelkezik a valóság meghatározásának a privilégiumával, így a lakosság számának a meghatározásával is, +1 millió és kész. Nos ez az 1millió fő megint hiányzott 10-11 év után, a népszámlálók 18,15M főt bírtak összeírni az országban, amiből a statisztika 19,1-t csinált, csak hogy legyen elég lehívható EU támogatás, legyen elég delegált az EU hivatalaiban és legalább még egy ideig Hollandia létszám felett lehessen maradni, mert hogy néz már ki, hogy egy fél Magyarországnyi ország beelőz a birodalomnak ...
Vicces nézni amikor a statisztikusok nem győznek legalább valamilyen számot találni amiben a Mo fölé tudnak kerülni. Örömködnek az egy főre eső vásárlóerőparitáson mért gazdasági teljesítménynek, hogy az pár századdal Mo fölé került, pedig a GDP ben egy főre esve azért meg van az a stabil 2500 dollár különbség, nehéz elhinni, hogy több jut, az viszont látható, hogy Románia megtakarítási hajlandósága abszolut a sereghajtók közé tartozik, nincs megtakarítás, emiatt kevés a tőke, tőkeszegények a vállalkozások, de legalább sokat költenek, látható, hogy pár századdal többet mint mi , gratulálunk.
Aztán örömködik a mioritikus haza közönsége, hogy 2022-ben több autó készült Romániában pár ezerrel mint Magyarországon, igen ez igaz, de azért az Audit meg a Mercedest nem nagyon keverném össze a Daciaval, meg a Ford kisautókkal amik még a Ceausescu éra két nagyüzemében, a volt Dacia és az Oltcit üzemeiben készülnek, merthogy autógyárat a hazában még nem épített senki, Magyarország meg a hatodik alapköét rakja le hamarosan és ha mind termőre fordul, úgy két-három év múlva akkor nemhogy párezer lesz a két ország közti teljesítmény különbség, hanem a hazai darabszám a román duplája közelében lesz, megelőzve például az olasz üzemekben készülő darabszámokat is, de persze ebből nem lesz szalagcím a Kárpátok alatt ...
Nem lesz abból sem, hogy az idegenforgalomtól kezdve az EU pénzek lehívásáig, az iskolai illemhelyek mennyiségétől az autópályák kilométeréig az ország a rendszerváltás óta eltelt 35 évben összeszedett vagy negyed évszázad hátrányt mondjuk a V4-ek átlagához képest. A kardcsörtető háborús riogatásával pedig az ország semmi mást nem ér el, minthogy a nagy befektetők elkerüljék az országot, vagy épp a magyar határ peremére költöztessenek még egyáltalán aminek nagyon ott van a helye.
Az országban nincsen nemzetstartégia csak a számok bűvölete és büvölése, lehívni minden EU pénzt amit az elején még lehet, hisz a támogatás már a pályázat kiírásáért, egy bizottság felállításáért, a tervek elkészítéséért is jár, a befejezés meg a konkrét munka meg ráér ahogy kicsúszik az időből a kolozsvári metró, az autópályák fele, a bukaresti metró bővítés, de a legsületlenebb dolgok a hidrogén töltő állomások kiépítése, a nagyváradi reptér sem tart sehova, gazdaságilag soha meg nem térülő beruházások, az EU pénzeken lehet az éppíttetőket éltetni, nem véletlenül 2022 és 23 húzó iparága is az építőipar. A kereskedelem kifogyott a lendületből, az emberek már nem költenek, kipukkant a fogyasztás bővülésére épülő lufi és ... és most baj van. A kegyelmi évek a Covid, majd a háborús infláció miatt véget értek, a legjobb években sem karban tartott államadósság masszív emelkedésbe kezdett. Az állam GDP-jében az állami láb sokkal gyengébb mint általában az EU-ban mégis ez a láb kénytelen a növekvő államadósságot kordában tartani ami persze nem megy, már emeltek néhány adónemet ami a híresen adókerülő országban csak a feketegazdaságot fogja fűteni, az örvény évek óta forog a korábban jósolt felpörgés a nevezett okok miatt nem jött el, de amit nem hozott el 2021 é 2022 azt elhozza majd 2024. Extrém mértékben növekvő államadósság, az EU eljárásait kiprovokáló államháztatrtási hiány magas szinten való beragadása ami garantálható ha arra gondolunk, hogy 2024 a választások éve lesz.
Bizony nehéz lesz majd megfelelő számokat összehalászni amiben Románia a legközelebbi jövőben képes bárkihez a környékönkön magát mérni, ahogy kinéz az államadósságaink valahol 65% környékén találkoznak, a magyar lefelé, a román felfelé tartó trenben ...
D.
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 709
2 258
113
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 016
54 016
113
Románia a statisztika bűvöletében ... avagy a valóság meghatározásának privilégiuma a mioritikus hazáé.

Nem lehet olyan messze menni az időben amikorra azt mondhatnánk, hogy van egy stabil pont, egy kiindulási alap amire lehet a bázist a kiindulást a sarokkövet építeni, a Balkánnak ebben a csücskében nincsen. A minap felröppent hír, miszerint a 2022-es gazdasági növekedés Romániában 0,6%al mégiscsak alacsonyabb a vártnál egy a sorba jól illeszkedő koncepció valójában amivel a balkáni birodalom a nagyságát igyekszik bizonygatni, mint egy aggkorú úr a férfiasságát dícséri, aztán Freud gondolatai jutnak az eszünkbe a nevezett férfiasságról, ha már csak szóba kerül is nyugodtan hihetjük hogy a paciens impotens ... hogy mit higgyünk az országról azt a becses olvasó fantáziájára bízza az író.
A 2022-es gazdasági növekedés egyáltalán nem megszokott mértékű csökkentése az apróbetűs rovatok közé tartozik ugyan, de a korábban jelentett magas szám korántsem volt ilyen apró betűs rovat, az EU portáljait teli lehetett harsogni vele, lehetett büszkélkedni a fals számmal, el lehetett hitetni a honfival, hogy minden rendben. Arra csak a vájtfülűek figyelnek, hogy a 2022-es bázis adatok csökkentése majd a 2023-as növekedési adatokat fogja emelni amire talán minden korábbinál nagyobb szüksége van az országnak ... mondhatnánk ügyes. Ha nem megy a növekedés akkor ronts a bázison és mindjárt megint dobogós lesz a pásztornép gazdasági növekedése. Ugye milyen zseniális megoldás?
Aztán zseniális megoldás az adóvisszafizetések visszatartása az év végén - 2022-ben így volt, hogy a pénzügyi mutatók még valamennyire de kordában legyenek, aztán rögvest az új év első napjaiban hatalmas hiteleket felvenni, mert hol is van még az év vége, addig még lehet farigcsálni a mutatókat és elbagatelizálni a stabilan emelkedő államadósságot. De a lehetőségek fogynak, rémesen gyorsuló ütemben, a háborús infláció nem csak Romániának, hanem mindenkinek esélyt adott hogy a pénzügyi stabilitása még rendben lehessen, elinflálódtak a lakossági megtakarítások, az állam hitelei feléjük ugyanígy, a korábban jósolt spirál ami kilöki Romániát az Euro esélyesen táborából így eltolódott, de nem sokáig. 2023-ban egy olyan évben amikor még döltek az EU pénzek az országba, még a gazdasági növekedés is látható szám maradt sem sikerült az államadósságot kordában tartani, már 50% feletti, 50,5% pontosan, ez az év végéig még emelkedik majd kissé. Hiába próbálkozott és kilincselt az EU-ban a gazdasági minisztérium, hogy az EU pénzek lehívásához, vagy épp a védelemre szánt pénzek ne számítsanak be az államadósság számításokba ... hát nem mindenhol mennek úgy a statisztikai kalkulációk mint a Balkánon.
Érkeznek a népszámlálás adatai, 2011-ben kerek 1 millió főt hozzáírtak a számokhoz - akkoriban volt az a válasz az ottani KSH vezetőjének a szájából amit a címben idéztem - A román állam rendelkezik a valóság meghatározásának a privilégiumával, így a lakosság számának a meghatározásával is, +1 millió és kész. Nos ez az 1millió fő megint hiányzott 10-11 év után, a népszámlálók 18,15M főt bírtak összeírni az országban, amiből a statisztika 19,1-t csinált, csak hogy legyen elég lehívható EU támogatás, legyen elég delegált az EU hivatalaiban és legalább még egy ideig Hollandia létszám felett lehessen maradni, mert hogy néz már ki, hogy egy fél Magyarországnyi ország beelőz a birodalomnak ...
Vicces nézni amikor a statisztikusok nem győznek legalább valamilyen számot találni amiben a Mo fölé tudnak kerülni. Örömködnek az egy főre eső vásárlóerőparitáson mért gazdasági teljesítménynek, hogy az pár századdal Mo fölé került, pedig a GDP ben egy főre esve azért meg van az a stabil 2500 dollár különbség, nehéz elhinni, hogy több jut, az viszont látható, hogy Románia megtakarítási hajlandósága abszolut a sereghajtók közé tartozik, nincs megtakarítás, emiatt kevés a tőke, tőkeszegények a vállalkozások, de legalább sokat költenek, látható, hogy pár századdal többet mint mi , gratulálunk.
Aztán örömködik a mioritikus haza közönsége, hogy 2022-ben több autó készült Romániában pár ezerrel mint Magyarországon, igen ez igaz, de azért az Audit meg a Mercedest nem nagyon keverném össze a Daciaval, meg a Ford kisautókkal amik még a Ceausescu éra két nagyüzemében, a volt Dacia és az Oltcit üzemeiben készülnek, merthogy autógyárat a hazában még nem épített senki, Magyarország meg a hatodik alapköét rakja le hamarosan és ha mind termőre fordul, úgy két-három év múlva akkor nemhogy párezer lesz a két ország közti teljesítmény különbség, hanem a hazai darabszám a román duplája közelében lesz, megelőzve például az olasz üzemekben készülő darabszámokat is, de persze ebből nem lesz szalagcím a Kárpátok alatt ...
Nem lesz abból sem, hogy az idegenforgalomtól kezdve az EU pénzek lehívásáig, az iskolai illemhelyek mennyiségétől az autópályák kilométeréig az ország a rendszerváltás óta eltelt 35 évben összeszedett vagy negyed évszázad hátrányt mondjuk a V4-ek átlagához képest. A kardcsörtető háborús riogatásával pedig az ország semmi mást nem ér el, minthogy a nagy befektetők elkerüljék az országot, vagy épp a magyar határ peremére költöztessenek még egyáltalán aminek nagyon ott van a helye.
Az országban nincsen nemzetstartégia csak a számok bűvölete és büvölése, lehívni minden EU pénzt amit az elején még lehet, hisz a támogatás már a pályázat kiírásáért, egy bizottság felállításáért, a tervek elkészítéséért is jár, a befejezés meg a konkrét munka meg ráér ahogy kicsúszik az időből a kolozsvári metró, az autópályák fele, a bukaresti metró bővítés, de a legsületlenebb dolgok a hidrogén töltő állomások kiépítése, a nagyváradi reptér sem tart sehova, gazdaságilag soha meg nem térülő beruházások, az EU pénzeken lehet az éppíttetőket éltetni, nem véletlenül 2022 és 23 húzó iparága is az építőipar. A kereskedelem kifogyott a lendületből, az emberek már nem költenek, kipukkant a fogyasztás bővülésére épülő lufi és ... és most baj van. A kegyelmi évek a Covid, majd a háborús infláció miatt véget értek, a legjobb években sem karban tartott államadósság masszív emelkedésbe kezdett. Az állam GDP-jében az állami láb sokkal gyengébb mint általában az EU-ban mégis ez a láb kénytelen a növekvő államadósságot kordában tartani ami persze nem megy, már emeltek néhány adónemet ami a híresen adókerülő országban csak a feketegazdaságot fogja fűteni, az örvény évek óta forog a korábban jósolt felpörgés a nevezett okok miatt nem jött el, de amit nem hozott el 2021 é 2022 azt elhozza majd 2024. Extrém mértékben növekvő államadósság, az EU eljárásait kiprovokáló államháztatrtási hiány magas szinten való beragadása ami garantálható ha arra gondolunk, hogy 2024 a választások éve lesz.
Bizony nehéz lesz majd megfelelő számokat összehalászni amiben Románia a legközelebbi jövőben képes bárkihez a környékönkön magát mérni, ahogy kinéz az államadósságaink valahol 65% környékén találkoznak, a magyar lefelé, a román felfelé tartó trenben ...
D.



Jajj,úgy sajnálom....:rolleyes:
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 458
113
Csak a teljesség kedvéért, akár igaz is lehet a felvétel, a bezzegvilágan bármi elképzelhető...
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 532
6 605
113
Ez a cikk nem azért érdekes ami a címe (ez csak a szokásos román jogállam minden napjai) Hanem hogy mennyi embert jelentettek is le a románok beoltatandóként! 10,7 milliót. Na ennyit ezekről, hogy 19 millióan vannak. :hadonaszos:
De ha fele ennyien vannak a GDP/fő adatuk viszont dupljára nő.
Az biztos, hogy sumákolnak az adatokkal, mert nem jön ki sehogy.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Nem kell komolyan venni az ilyen kezdeményezéseket.
Az RMDSz korunk legaljasabb, leggenyesebb képződménye, olyan mint a rák. Utcahosszal többet voltak kormányon az elmult 33 évben, mint bármelyik másik párt vagy a jelenlegi pártok együttvéve. Mindig megalkudtak, cserébe közülük sokan nagyon meggazdagodtak, közbe a székelyföldi megyéket meg elkerülte a pénz meg az autópálya is, az autonomiáról nem is beszélve.
Ez a mostani is csak egy kampányfogás, hogy a nyugdíjasnak jusson eszébe, hogy valaki őt meg kell védje és szavazzon ezekre a majmokra.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 305
120 170
113
5-6 éve szenvednek vele. A Beretta egyenlőre nálunk kezdett el beruházni, állítólag a lőszer gyártáson túl mást is terveznek. Persze ez nem zárja ki a románok projektjét.
Tavaly beszélgettem egy román őrnaggyal aki minisztériumuk beszerzési osztályán dolgozott, azt mondta még akkor hogy az a projekt bedőlt. Mondjuk már régen volt lehet rápróbàlnak újra.
 

nizdam

Well-Known Member
2021. december 14.
217
768
93
Ma del korul a roman sajto is lekozolte a hirt. Pisztolyt meg az ARX - et fognak gyartani. A pisztoly dologgal ugyis tartoztak, a rendorsegi megrendeles ellentetelezesekent.
Volt teszt regebben, a bennfentesek szerint nem teljesitett valami jol. Na meg a kinezetere is panaszkodnak.
 

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
2 189
7 150
113
Tartsák csak meg ezt a jó szokásukat :)
Valamint náluk is nagy probléma az emberi utánpótlás és a fizetes míg tavaly a háború kitoresekor megugrott a jelentkezők száma most megint kevesebb,és sok a leszerelő
Tüzérség is inkább fali dísz a tankok közül annyi megy amit a felvonuláson láttunk (akivel beszéltem tankos) és himars-bol is alig van megfelelő mennyiseg és hozza ember szóval azt lehet mondani ezekkel a problémákkal lassan minden európai ország küszködik.
Sok mindenről beszéltünk meg ennyi jutott az eszembe.