[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 705
113
Ha védelmi kiadásokról van szó, Románia az élen jár

expenditure%20defense.jpg

Románia szociális és egészségügyi ellátásra nagyon keveset költ uniós viszonylatban, ám ha védelmi kiadásokról van szó, az élen járunk az EU-ban - derül ki az Eurostat friss jelentéséből.
Az Európai Unió 27 országa 2018-ban összesen 162 milliárd eurót utalt ki védelmi célokra - mutat rá az Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által hétfőn közzétett adatsor. A kiutalt összegek átlagban a bruttó hazai termék (GDP) 1,2%-át tették ki. Ez azt jelenti, hogy 2001 óta, amióta elkészítik a statisztikát, az államok ráfordítása enyhén csökkent, akkor ugyanis a GDP 1,4%-át tette ki. 2018-ban a tagállamok közül Írország a GDP 0,3%-át utalta ki védelemre, Luxemburg és Málta 0,5%-át, Austria 0,6%-át. A legmagasabb, 2,1%, Lettországban volt ez az arány, míg Észtország és Görögország a GDP 2%-át szánta védelmi célokra, Ciprus az 1,9%-át, Franciaország az 1,8%-át, Románia és Litvánia pedig GDP- - a Maszol.ro portálról
https://www.maszol.ro/index.php/gazdasag/122893-ha-vedelmi-kiadasokrol-van-szo-romania-az-elen-jar

Nem egy komoly cikk, de annyiban érdekes, hogy nem nézik ebben a helyzeteben túl jószemmel Romániában sem a hadikiadásokat. Főleg, hogy:

A lakosság 7 százalékának nincs hozzáférése a villanyhálózathoz
https://www.maszol.ro/index.php/gaz...lekanak-nincs-hozzaferese-a-villanyhalozathoz
A romániai lakosság 7 százalékának nincs hozzáférése a villanyhálózathoz, vagy rákapcsolódása informális - olvasható a kolozsvári önkormányzat közleményében. A polgármesteri hivatal annak kapcsán tette közzé az adatot, hogy bejelentette: partnerségi szerződést köt a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel azért, hogy azonosítsák, hogyan lehetne csökkenteni az energiaszegénységet.
Az energiaszegénység jelentősen hozzájárul a szociális marginalizációhoz. Románia lakosságának 20 százaléka folyamatosan nehézségekbe ütközik az energiaszolgáltatások fenntartása tekintetében, gyakran előfordul, hogy nem tudják kifizetni a villany- vagy gázszámlát, de az is előfordul, hogy nincs hozzáférésük modern energiaszolgáltatásokhoz. - a Maszol.ro portálról
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 705
113
Ezen ne csodálkozz, amikor már a vezetőik is tök hülyék...;)

A koronavírus-fertőzés veszélye miatt megtörténhet, hogy interneten keresztül fogják lebonyolítani a Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusát – nyilatkozta Marcel Ciolacu ügyvivő pártelnök. - a Maszol.ro portálról
https://www.maszol.ro/index.php/belfold/122898-online-kongresszust-tarthat-a-psd

Talán ezért is!
Háromszéken Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus - a Maszol.ro portálról
https://www.maszol.ro/index.php/belfold/122605-haromszeken-orban-viktor-a-legnepszer-bb-politikus
A háromszéki magyarok nagyon nagy többsége Orbán Viktorban és a magyar kormányban bízik leginkább. Orbán Viktor bizalmi indexe a háromszéki magyarok körében 92 százalékos, ez gyakorlatilag konszenzuális, derült ki a háromszéki RMDSZ által rendelt felmérésből, amely szerint a magyar kormányban a háromszéki magyarok 82 százalék bízik meg.
Ezzel szemben a román politikusokba, illetve román pártokba vetett bizalom Kovászna megyében nagyon alacsony, mindegyik 5 százalék körüli, ebből mindössze Klaus Johannis államfő emelkedik ki 24,6 százalékos bizalmi index-el a háromszéki magyarok körében.
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 771
3 199
113
Egyebként milyen egy roman katona harcértéke? A magyar es a roman közé lehet egyenlősegjelet tenni?
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 784
25 323
113
"Victor Costache, a bukaresti ügyvivő kormány egészségügyi minisztere azt tanácsolta az olaszországi diaszpóra tagjainak: hogy a koronavírus-járvány idején csak halaszthatatlan esetekben utazzanak haza, mert fennáll a lehetősége, hogy nem tudnak visszatérni, mert Romániában 15 napos házi elkülönítőbe kerülnek.
..
Olaszországban mintegy 1,2 millió román él, több mint egynegyedük az ország északi tartományaiban, ahol a legtöbb fertőzést észlelték: Lombardiában 200 ezer, Veneto tartományban pedig 120 ezer román állampolgár él."

..
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...jabb-orszagokban-jelent-meg-a-betegseg-418333
 

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
Végre! Hadd tudja meg az egész világ milyen is valójában az oláh!

Híre megy a romániai magyarellenességnek

Magyarok elleni tüntetésről és magyar felíratok lefestéséről tájékoztatja a nemzetközi közvéleményt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat.

http://m.szekelyfold.ma/hirek/nem-tekintik-magyarellenes-uszitasnak-az-uzvolgyi-esemenyeket
Ilyenkor hol vannak Ngo-ok, civil szervezetek? Ilyenkor már más ügyekben Brüsszeli meghallgatáson szoktak siránkozni az emberi jogokról, demokráciáról, kisebbségek ügyekről vagy hogy a migráns miért nem vonulhat végig Európában ahova szeretne. Nem is értem én ezt.
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 405
2 716
113
https://hvg.hu/gazdasag/20200306_Brusszel_kiharcolta_hogy_Romania_szallitson_gazt_Magyarorszagra

Az Európai Bizottság (EB) elfogadta a Transgaz kötelezettség-vállalását, miszerint a román gázszállítási rendszerüzemeltető cég évi legalább 1,75 milliárd köbméter gáz exportját teszi lehetővé Magyarország és évi 3,7 milliárd köbmétert Bulgária felé - közölte a Mediafax hírügynökség.
Az EB arról is megállapodott a román állami vállalattal, hogy az exportgázt a hazai piacra szánt energiahordozóval azonos áron kínálja. A kötelezettségvállalás 2026 végéig érvényes, megsértése esetén az európai hatóságok az üzleti bevétel 10 százalékáig terjedő bírsággal sújthatják a Transgazt.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 705
113
Nemzetközi szinten egyik se kiemelkedő, mert itt sincs jó kiképzés meg ott sincs. Amit eddig láttam közös gyakorlatokon hasonlókon nem volt sok különbség.
Vigyázz miket írsz!
Jön igaziigaz és rendesen helyretesz...:rolleyes:

A román katona......., hát nem tanultok ti semmit....! :hadonaszos:
Hol van a lókötő, megint rehabilitáción? Kezd hiányom lenni.

Most picit komolyra fordítva. Szerintem korábban sem volt, de valahogy a harcikedv, kitartás, vagy egyenlőtlen helyzetek voltak korábban is a gyengéik. Egyszerűen a túlerő és erős szövetséges hiánya volt az állam gyengéje. A hadseregé, ha asszimetrikus helyzetben a cerka rossz végére kerültek.

Ilyenről egyébként a szövetségesek (nyilván nem mi) hogy vélekednek? Nyilván nem formális csatornákon, de ez nem téma? o_O
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 402
120 555
113
Vigyázz miket írsz!
Jön igaziigaz és rendesen helyretesz...:rolleyes:

A román katona......., hát nem tanultok ti semmit....! :hadonaszos:
Hol van a lókötő, megint rehabilitáción? Kezd hiányom lenni.

Most picit komolyra fordítva. Szerintem korábban sem volt, de valahogy a harcikedv, kitartás, vagy egyenlőtlen helyzetek voltak korábban is a gyengéik. Egyszerűen a túlerő és erős szövetséges hiánya volt az állam gyengéje. A hadseregé, ha asszimetrikus helyzetben a cerka rossz végére kerültek.

Ilyenről egyébként a szövetségesek (nyilván nem mi) hogy vélekednek? Nyilván nem formális csatornákon, de ez nem téma? o_O
Jelen pillanatban, a kiképzettség alapján tudom értékelni. A morális és mentális dolgaikat, meg hogy élesben mi lenne velük élesben lehet megmondani.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 705
113
Várj 600 évet. Asszem annyira tiltották ki a fórumról :D
6969 év eltiltást kapott február 29-én.
Most akkor ez magyar férfi átlagéletkorral 93 szoros életfogytos eltiltás? :oops:

Eddig komoly embernek gondoltam Macket...,
De ha ezt a TASZ meg a Helsziki Bizottság megsejti, minket is elvisznek.
Szegény igaznak 92 szeres életfogyt is elég lett volna...:hadonaszos: