Cseh haderőfejlesztési program 2030

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
11 156
20 396
113
https://www.czdefence.cz/clanek/do-...ad-schopen-nas-ochranit-pred-ruskymi-hrozbami , úgy néz ki hogy a cseh stratégiai koncepció idén modósul.Belekerül a ballisztikus rakéták elleni védelem!Ergo : Barak , Dávid parittyája, Patriot - ot jelenthet!Haladnak.
Pár hete volt hír, hogy a SPYDER rakétaelhárító képességet kapott - a csehek SPYDER-t rendszeresítették. Vélhetően ehhez a rendszerhez fogják megvenni az elfogó rakétát, ami nem teljesen egyértelmű hogy mi lesz az...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
29 938
56 993
113
Megkezdődött a kiképzés a Puma 3AE drónokkal...

01_predletova-kontrola_3.jpg
 
 • Tetszik
Reactions: Ocses

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
29 938
56 993
113
A Portugál Légierő bemutatta az Embraer KC-390 projektjét Csehországnak

A Portugál Légierő január 17-én fogadta a Cseh Köztársaság védelmi minisztériumának delegációját a KC-390-es repülőgéppel kapcsolatos portugál projekt megismerésére. A bejai 11-es számú légibázison zajló látogatás során megosztották az új KC-390-es repülőgép bevezetésével kapcsolatos tapasztalatokat, valamint megtekintették az egységben nemrégiben felavatott létesítményeket, amelyek az új repülőgépet szolgálja ki ...
 
 • Tetszik
Reactions: SilvioD

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
20 988
72 663
113
Hogyan kell kiszámítani a cseh ipar 40%-os részesedését a BVP megrendelésben? A minisztérium alapvetően a VOP CZ-nek kedvez. Az igazi cseh munka sokkal gyengébb lesz


A VOP CZ (állami vállalat)kulcsszerepet játszhat, lehet csak papíron lesz 40%-os céh ipari hozzájárulás?

Az első kétség, hogy a VOP CZ képes-e ilyen fontos szerződések sikeres megkötésére. A cég hosszú ideje veszteséges (a 2013-2021 közötti kumulált veszteség körülbelül 339 millió CZK volt), és csak kis mértékben foglalkozik katonai megrendelésekkel (2021-ben a cseh hadsereg megrendelései mindössze 22%-ot tettek ki) értékesítés

A második ok az elsőhöz kapcsolódik. Mert ha az előbb említett kétségek merülnek fel a BVP termelésének teljes körű lebonyolításának valós képességeivel kapcsolatban, akkor kérdés, hogy a cseh védelmi iparban a megkövetelt minimum 40%-os részesedés hogyan teljesül a valóságban, ill. ha nem áll fenn annak a veszélye, hogy a svéd termelés csehként lesz megjelölve a CZ Általános Szerződési Feltételekben minimális hozzáadott értékkel, és az árat az állami tulajdonban lévő vállalkozás számára egy árrés növeli, és ezt követően a védelmi minisztériumnak szállítják.
...
Ezért ha egy magáncég meghatározott rendszereket vásárol Svédországban, például fegyvereket, és Csehországban gyártott harctornyot szerel fel velük, a svéd fegyverek értékét levonják a tranzakció értékéből, és nem számítják bele a cseh védelmi ipar részesedése, ami logikus és helyes. Ha azonban az állami vállalat megteszi ugyanezt, akkor a külföldön vásárolt anyagokat vagy szolgáltatásokat nem vonja le, ellenkezőleg, hozzáadja a torony befejezésének megtanulásához szükséges költségeket. És ami még rosszabb: ha Svédországból hoz egy gyakorlatilag kész harci tornyot, amelyen elvégzi az utolsó kozmetikai kiigazításokat, majd egy egészben eladja a védelmi minisztériumnak, akkor a torony teljes értéke a cseh részesedés részévé válik. szerződés. És ebben az esetben biztosan nem a "cseh kezek munkájával", hanem egy könyvelési művelettel lesz tele.
...
Ha valóban így kellene kiszámítani a cseh ipar részesedését a BVP megrendelésből, akkor a VOP CZ kapacitásának elégtelensége és gyakorlatilag egy akasztófa határidő a gyártási technológia átadására ennek a cégnek, amely állítólag felelős a Az alváz gyártása és a CV90 általános integrációja egyáltalán nem "probléma", és érthető a minisztérium optimizmusa. A VOP CZ egyszerűen megvásárolja az előregyártott alváz alkatrészeket Svédországban, összeszereli azokat, és gyakorlatilag a teljes alváz „cseh kéz által végzett munkának” számít.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
18 812
33 546
113
Ne álljunk azért addig fél lábon, amíg a csehek megrendelik az F-35-öt, mert nagyon el fogunk fáradni!
Vicces volt ez a török gépes átvétel is. Ha átveszik a török gépeket, akkor azok egy fejletlenebb Lot-ból fognak származni, ráadásul drágábbak is lesznek.
Szóval a csehek szerintem nagyon nem fognak ezek után kapkodni.
De ennek tükrében egészen érdekes lesz, hogy kire fogják tudni a török gépeket rámelegíteni...
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
3 640
6 393
113

Ezzel kezdodik : "v oblasti modelu financování projektu tak, aby bral v úvahu rozpočtové možnosti České republiky"

Ha nincs ra penz b.zd meg akkor ne vegyetek :D