Egyéb hajófedélzeti védelmi célú eszközök

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
BAE Systems Nulka

Silurusglanis küldte ezt el. Én eddig nem is hallottam róla, de szeritnem megér egy topikot.


A koncepció nagyon a repülőgépek vontatott csalijára hajaz, emiatt nem értem, hogy miért a rakétát erőltetik. Egyszer használatos, korlátozott idejű a rendelkezésre állása. Ha jól értem, az egész lényege a rakéta "elhúzása" a célról.

Viszont emiatt nem értem az egészet. Sokkal egyszerűbbnek tűnik az, hogy szögvisszaverőt húzzon maga után a hajó és azt engedje ki, mint tengó a vontatott szonárt. Egyedül az idő faktor kérdéses, csak egy ugye ez a rakétánál is igaz. Ha 30-40 sec van az első észleléstől a becsapódásig, akkor az elhúzással problémáid lesznek. A rakétánál, ha túl gyorsan válik szét a céljel, az zizis, a másiknál meg a kiengedéss tart mérhető ideig és az eltávolodás főleg a fenyegetés irányától függően.

A módszer önmagában kevésnek tűnik, ezt szeritnem aktív ECM-mel kell kombinálni. (Asszem ez a VGPO zavarás alapja is, amit viszont élesben az IAF nem mert kipróbálni, az USAF-nek meg tudtommal nem volt rá lehetősége. Hajók estén lövésem sincs, hogy aktív ECM van-e egyéltalán....)

Viszont a mai rakéták színvonala mellett erős kétségeim vannak, hogy ezzel megéri-e egyáltalán próbálkozni. Már a '80-as években is volt asszem olyan ASM, ami nem csak radarral, de IR szenzorral is dolgozott. (Vagy csak téves az infó, de a Kh-22, P-700 vagy a KSR-5 közül mintha lett volna ilyen.)

Az meg körberöhögi ezt... Hiába van elhúzás és áll a radar a fals céra, jön az IR check és ott csak tengervíz vagy egy koncentrált IR jel van, aminek a hajóhoz semmi köze. Ráadásul az IR szenzor is lehet képalkotó, ami egyben kontrasztos alakfelismerést is jelent.

Ma, mikor LJDAM van 50k USD-ből a jenkinek, ha ilyen rendszer megjelenne, akkor azonnal minden ASM-re tennének kiegészítő IR szenzort. Ők, és sanszosan más is.

A másik, hogy az RCS aboszlút értéken minimálálsa önmagában szeritnem kevés. A 30+ éves ASM ellen jó lehet. Az AGM-88 legújabb változatában kombinált GPS+INS, terémszetesen a passzív kereső ÉS és alakfelismerő radar, amit a légvédelmi renszer járművének felbontására lőttek be. A hajó egy picit nagyobb.... A világ legszarabb alakfelismerése is meglátja a difit egy hajó formája és egy koncentrált nagy RCS-sel bíró objektum között...
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Jókora felbontású kép, sajnos pont az eszköz teste mosódott el. Az indító látszik jól.

Flickr_-_Official_U.S._Navy_Imagery_-_A_Decoy_Launching_System_launches..jpg
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Itt a promóanyag a <b>Lockheed Martin</b>-tól (?)

http://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed/data/ms2/documents/electronic-warfare/Nulka-Brochure.pdf
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
BAE Systems to upgrade Nulka

http://www.australiandefence.com.au/news/bae-systems-to-upgrade-nulka
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 540
55 954
113
Aktív "hard-kill" torpedóelhárító rendszer:
http://www.rafael.co.il/marketing/SIP_STORAGE/FILES/7/997.pdf
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 579
74 562
113
Australian Navy orders Rheinmetall MASS ship protection systems worth €125 million ...

Multi Ammunition Softkill System (MASS) will initially be used to equip its Hobart-class destroyers and ANZAC-class frigates.
The first systems are to be delivered by the end of 2023, with full operational capability achieved by 2027. This is the Group’s single-biggest order ever for ship protection technology. Total sales volume could potentially come to A$1 billion (approx. €610 million), as the contract includes an option for equipping Australia’s entire fleet.

MASS-scaled.jpg
 
 • Tetszik
Reactions: endre and Negan

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 579
74 562
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 579
74 562
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 579
74 562
113
Safran NGDS decoy launcher qualified for NATO 130 mm munitions...

Safran Electronics & Defense has completed qualification tests of a modified variant of its New Generation Dagaie System (NGDS) trainable decoy launching system adapted for compatibility with NATO standard 130 mm calibre munitions.

NGDS-four-configurations-1024x263.jpg