Egyéb UGV-k

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
878
811
93
Lassan saját topicokat lehet nyitni a kínai (ugv) fejlesztéseknek.

Mackensen által berakott képek: https://forum.htka.hu/threads/zhuhai-repülőnapok.1000/page-13

és valószínűleg ugyanezen rakéta a hírben: https://defense-update.com/20181106_microintelligentmissile.html

Ez esetben inkább a rakéta érdekes, mint a hordozójármű. A hír szerint (először is) módfelett hasonlít a Raytheon Pike fejlesztésére. 40 mm űrméretű csőből indítható, hossza 500 mm. Alkalmazás tekintetében könnyen páncélozott járművek és élőerő ellen fejlesztették ki (a hír fél méteres pontosságot említ és élőerővel szemben 12 m a megsemmisítő hatása).
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
878
811
93
https://defence-blog.com/army/patri...vehicles-for-support-and-combat-missions.html

Európában nem egyedülálló módon most épp a Patria AMV járműről csepegtettek némi információt azzal kapcsolatban, hogy a Belgiumban megtartott European Land Robot Trial (ELROB) esemény kapcsán pozitív visszajelzések érkeztek a finn fejlesztésről, mely jól szerepelt a 2,4 km-es tesztpályán. A nyilatkozat szerint a lehetőségekhez mérten igyekeztek valós körülményeket kialakítani a járművek számára.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
10 059
12 348
113
Mióta hazai fejlesztéses topicban nevesítették nekem a Milremet (ezúton is Pusszantás!), mint partnert a PESCO programban, egy picit jobban utánanéztem.
Egészen előrehaladott program ez már. Gyakolatilag az alap platform már él, bevethető, most a különböző gyártók integrálnak rá fegyverrendszereket.
Az ST, a Kongsber, az FN mind mind már működő rendszerekkel rendelkezik. A konsber Protectorja ráadásul ATGM-mel is rendelkezik, ami június közepén éleslövészeten is bizonyított.
Olyan amerikai partnerekkel jött létre a project, mint a Raytheon és a Lockheed Martin, valamint a Qinetiq North America. Az egész teszt az Army megbízásából készül.
Nekem ezek a nevek nagyon afelé mutatnak, hogy lehet belőle komolyabb megrendelés is.
Maga a Themis egy hihetetlenül okosan megtervezett platform, amit gyakorlatilag mindenre IS lehet használni.
A maximum 750Kg-os payload egy elég rugalmas alapot ad. Konkrétan 2-3 katonát el tud vinni felszerelésestűl.
Érdemes a jutub többi videóját is megnézni, mert az észtek elég jól ráéreztek arra, hogy az olyanok is ráérezzenek ezen eszköz értelmére, akik eddig csak direkt hadviselést tudtak elképzelni.
Ami érdekes még, hogy az elektromos hajtás mellett van hatótávnövelő dízel generátoros opciója is. 1,5km-es a távirányítás hatótávja. Hibrid módban 12-15 órán keresztül működőképes, de sunyiban tisztán elektromosan több mint fél órát bír.
És ami különösen érdekes, hogy 90-210cm szélességig szabadon változtatható (persze a gyártóval kooperálva) a szélessége, magyarán a két oldalán lévő meghajtó rendszerek tartalmaznak mindent. Hogy mi kerül a kettő közé, annak csak a képzelet, meg a jó ízlés szab határt (meg persze a payload korlátozás).
És ami extra!
Fejlesztés alatt állnak olyan funkciók, mint a "follow me" és a "swarming". Az egyik az irányítást könnyíti meg, a másik viszont megsokszorozhatja a képességeket.
Nekem az a tippem, hogy ez utóbbiba kerültek képbe a magyar fejlesztők is. Ugyebár a drón swarming egy igen komoly magyar fejlesztési terület.
Mindenesetre az látszik, hogy ebbe a projektbe mindenképpen előny, hogy benne vagyunk!
És maga az eszköz honlapja.
 
R

rejsz felügyelő

Guest

A képen a portugál tengerészgyalogság gyakorlatozik egy drónnal. Ránézésre 60mm-es aknavető van rajta, tudja valaki hogy milyen típusú a járgány?
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
10 059
12 348
113
Na úgy néz ki, hogy ez a szárazföldi távirányított jármű dolog is felpöröghet.
Az angolok megrendeltek 2db Themis-t tesztelésre, és gondolom a saját katonai integrálásra.
Érdekes, hogy a Themis tulajdonképpen mindkét a cikkben szereplő nagy kaliberű fejlesztési program alanya is lehet.
Az egyik a JTARR (Joint Tactical Autonomous Resupply and Replenishment)
A másik pedig a RPV (Robotic Platoon Vehicle). Mindkét esetre van Themis alkalmazási példa.

Másrészt @rejsz felügyelő is felhívta a figyelmemet egy olyan megoldásra, ami a Themis további használhatóságát növeli.
Ezt a légiszállítási platformot hozták létre a IrvinGQ-nál, hogy lehetővé válljon a Themis kezelő nélküli műveleti területre kijuttatása:

Ha jól értettem a működését, akkor emberi beavatkozás nélkül kicsomagolja magát a Themis a rögzítésből, és olyan helyszíneken is elkezdheti a feladatot távirányítva, ahol vagy közvetlen életveszélyben lenne a kezelő, vagy szimplán egy felderítő küldetés kisebb "lábnyommal" véghezvihető, ha nincs élő felderítő katona a helyszínen.
Pl. Több hétre ki lehet szórni a Themist az ellenséges vonalak mögé passzív figyelőbe, amit később önálló feladatra indíthatnak.
 
  • Tetszik
Reactions: anonim999 and Ocses