Elektro-optikai rendszerek (hajófedélzeti)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
"Az Elbit 80 millió dolláros szerződést írt alá a SPECTRO XR szállítására.

Tegnap, 02.06.21-én az Elbit Maarahot hivatalosan bejelentette, hogy egy "versenyeztetett" műszaki értékelést követően egy meg nem nevezett ázsiai-csendes-óceáni országtól mintegy 80 millió dolláros szerződést kapott a SPECTRO XR rendszerek szállítására az ország haditengerészete számára. A szerződés időtartama négy év.

WP_Elbit-Systems-SPECRO-XR-minutes-before-installment-onboard-a-naval-platform.jpg


A szerződés értelmében az Elbit SPECTRO XR rendszereket szállít, amelyeket az ügyfél országában különböző tengeri platformokra integrálnak. A SPECTRO XR egy nagy hatótávolságú multispektrális elektro-optikai rendszer, amely a haditengerészet, a légierő és a hadsereg számára fokozott hírszerzési, megfigyelési, célfelderítési és felderítési (ISTAR) képességeket biztosít nappal és éjszaka, valamint rossz látási viszonyok, például köd, pára, füst és por stb esetén . A SPECTRO XR mesterséges intelligencia-technológiákat alkalmazva a több célpontot tartalmazó videokövetést, a mozgó célpontok jelzését és a videós mozgásérzékelést alkalmazza a célpontok folyamatos keresésére, a használható információk kinyerésére és az emberi hibák csökkentésére.

WP_Elbit-Systems-SPECRO-XR-just-before-installment-onboard-a-naval-platform.jpg


Oren Sabag, az Elbit ISTAR és EW (elektronikus hadviselés és felderítés) vezérigazgató-helyettese így nyilatkozott: "A SPECTRO XR rendszer iránt egyre nagyobb keresletet tapasztalunk, mivel a haditengerészet és a légierő egyre inkább fejlett ISTAR megoldásokat keres, amelyek egyedülálló módon képesek fenntartani a kiváló földi dominanciát még rossz látási viszonyok között is.".

WP_screen-shot-from-the-video-of-a-recent-demonstration-of-SPECTRO-XR-performing-automatic-tracking-of-a-high-speed-moving-target-at-sea.jpg


Az Elbit honlapján található egy brosúra, amely a SPECTRO XR-t ismerteti. A rendszer súlya 51 kg, magassága 500 mm, átmérője 415 mm. Tartalmaz egy stabilizált tornyot multispektrális optikával, egy videokamerát (amely gyenge fényviszonyok között is működik), egy hőkamerát és egy lézeres távolságmérő eszközt.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
36 739
70 588
113
SPEIR: Shipboard Panoramic Electro-Optic/Infrared system

The U.S. Navy plans to begin fielding the system from Fiscal Year (FY) 2027. Guided missile destroyers, carriers, frigates, and amphibious ships are all slated to receive SPEIR installations.

The navy’s SPEIR requirement identified the need for a panoramic system able to field an integrated wide field of view (WFOV) capability for shipboard situational awareness and threat detection; and an enhanced, high-resolution narrow field of view (NFOV) detection and cueing capability for anti-ship cruise missile defence, counter-fast attack craft/fast inshore attack craft, counter-unmanned aerial system, and force protection applications. It further identified the need for a modular open systems architecture (MOSA) to enable the insertion of additional functionality and/or new technology – both hardware and software – to meet longer-term capability requirements.