Elhagyott katonai helyek Magyarországon

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
<b>KERESEK</b> a mezőkövesdi reptérről és környékéről térképet, amin az épületek (lehetőleg a föld alattiak is) szerepelnek.
Ha van ilyen.
Nagyon hálás lennék.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Az utóbbi évek egyik legkülönlegesebb tartalmát lehet ingyenesen böngészni az Arcanum Digitális Tudománytár térképes szolgáltatásán, a Mapire-en. Az Interspect Kutatócsoport 2016-ban készítette el és a napokban ingyenesen böngészhetővé tette az amerikai hírszerzés, a CIA által az 1960-as években Magyarországról készített kémműhold felvételek egységes térképi változatát. A hazánk nagy részét lefedő hidegháborús műholdkép gyakorlatilag sok száz, űrből fényképezett panorámafelvétel térképi feldolgozásából és egységes képpé alakításából született meg, egy tucat ember több havi munkájával. És most valószínűleg sokan fölkapják a fejüket: Micsoda? A CIA hat évtizeddel ezelőtt végigfotózta az űrből a szocialista Magyarországot? Igen, így történt, az Interspect Kft. által összefűzött és georeferált felvételek eredetileg az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) számára készültek, és a titkosítás 1995-ös feloldásáig nem is tudott a világ a létezésükről. Ez nem is csoda, hiszen a katonai hírszerzés ütőkártyái az USA és a Szovjetunió hidegháborús játszmájában a legféltettebb "ne tudd meg, hogy mit tudok" lapok közé tartoztak. Amerikai részről a kezdetben Discoverer fedőnéven futó Corona volt az első műholdas hírszerző program, aminek kidolgozását a repülőgépekről végzett fényképes felderítés korlátai indokoltak (a CIA számára kifejlesztett Lockheed U-2 repülőgépekkel végzett kockázatos küldetésekre kell itt elsősorban gondolni). A Corona (amit később az Argon, a Lanyard, a Gambit, a Hexagon kódnevű kémműholdas programok követtek) 1959 júniusától 1972 májusáig tartott, és két elsőséget is begyűjtött általa az Egyesült Államok az űrversenyben a szovjetek orra előtt.

Majdnem az egész országot lefotózta a CIA, most térképen böngészhetjük a kémfotókat
 
G

Galthran

Guest
tegnap voltam a rétsági laktanyában, lőttem néhány képet, ha van rá igény feltöltöm valami tárhelyre vagy felhőbe.

a neten talált régebbi blogbejegyzések meg cikkek alapján egy év alatt is rengeteget amortizálódott, elég tanulságos túra volt
 
 • Tetszik
Reactions: Crusader

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
ad Botpusztai szovjet katonai létesítmény, avagy Fürst Sándor laktanya és kapcsolódó létesítmények.
- A szovjet hadsereg által 1990-1991 során átadott katonai objektumok listáján négy ingatlan szerepel:
-- Fürst S. Laktanya, lőszerraktár
-- lakótelep
-- iroda, trafó
-- gyakorlótér

- Feltételezem, hogy ez a laktanya, illetve a pirossal megjelölt részen belül, az annak nagyját kitevő négyzetes telek, gyakorlatilag botpuszta 2/3-ad területe a volt szovjet laktanya
- Feltételezem, hogy a laktanya területén a tetején található két magas épület a "lakótelep"
- a lőszerraktár vagy a laktanya területén egy épület, vagy ez itt (érdekesség, hogy még az önkormányzat 2018-as fejlesztési tervében is az szerepel, hogy a létesítmény felszín alatti része kevéssé ismert számukra (68. oldal 1. pont), ami már csak azért is furcsa, mert ha jól tudom bérbeadták eleinte KATLAN néven mindenféle zenei party rendezvényekre, amit az elharapódzó droghasználat miatt leállítottak, majd gombatermesztésre adták ki áállítólag) : a föld alatti létesítmény pontos funkciójáról ki mit tud? feltételezem, hogy a légvédelmi üteg rakétáit tárolták itt a hegy gyomrában, pár fotó amit találtam róla
- További érdekesség, hogy úgy látom a Korda Filmparknak a néhai légvédelmi ütegállás telkét sikerült megvásárolni, jelenleg még kilóg a lóláb, az ütegállás külső ötszög alakú mezsgyéje még nagyon jól látható, itt van kép az eredeti állapotról, elvileg SZ-75M Volhov lakozott itt
- hol volt a laktanya gyakorlótere?

Ha bárki hozzá tud tenni, ne tartsa magában.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
PS: valahol azt írták ez eredetileg magyar laktanya volt, átadáskor milyen maagyar alakulat volt ide beosztva? Feltételezem, hogy a hegy gyomrát már a szovjetek kanalazták ki L. raktárnak és ők alakították ki a légvédelmi üteget is a mai Korda Stúdió helyén, vagy ez lett volna az eredeti magyar laktanya lőtere?
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Jobb fotók a Botpusztai laktanya melletti létesítményről. Egy orosz katona visszaemlékezése a botpusztai latanyáról, ahol szolgált pont a kivonulásuk alatt, állítása szerint híradós volt. Azt írja, hogy a laktanya melletti hegyet eredetileg vizesárok vette körbe, amiből el lehetett árasztani a hegy alatti bunkert, ami egy tartalék vezetési pont volt, amikor ő bent járt, az alsóbb szintek el voltak árasztva, szovjet tartalék vezetési pont volt a szovjet déli hadseregcsoport vezetésének, amit a neki meséltek alapján még a németek építettek ki eredetileg a második világháború alatt. (ez ugyan nem lehetetlen, de ugyanakkor nem is tűnik valószínűnek, persze a németek is megfordulhattak benne 1945 előtt) A hozzászólók обьект 500-ként hivatkoznak rá. A CIA szerint 1957-ben tüzérségi laktanya és raktár volt itt. Ezek alapján a hegy gyomrába legvalószínűbb, hogy még a Horthy korszakban épült a létesítmény, amit idővel pofozgattak.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
- YUGV Déli Hadseregcsoport, a parancsnokság közvetlen alárendeltségébe tartozó egység: 127. híradó-gárdadandár (Budapest, Etyek-Bótpuszta) (127-я гвардейская ордена Красной Звезды бригада связи) (szovjet/fehérorosz). Ők elvileg 1956-ban jöttek be.
- E szerint 1977-1985 között valamikortól üzemel MH 11/4 Etyek /MN1107 – “Volhov”, ami azt jelenti, hogy a légvédelmi egység ekkortól már biztosan magyar.
Ezek alapján úgy tűnik hiába a katonai létesítmények kézenfekvő közelsége, az egyik magyar, a másik kettő szovjet irányítás alatt volt. Ezek szerint az oroszok tényleg csak tartalék vezetési pontként használták az elhanyagolt föld alatti létesítményt, mert a közeli (2km) légvédelmi üteg MH volt.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 744
113
Lista 2003, részlet 4:

Székesfehérvár, Zámolyi út (aktív Alba Regia laktanya, MH SzFVK Log. Csoportfőnökség Elhelyezési Főnökség)
Székesfehérvár, Zámolyi út 32. (ex MN Nagy Sándor laktanya, ma aktív MH)
Székesfehérvár (ex MN Münich Ferenc laktanya, ma aktív MH VKF, MH43 ?Alba Regia" hír.e., MH5 rk.z.)
Székesfehérvár, Budai u. 41. (szovjet lovassági laktanya)
Székesfehérvár, Budai u. 43. (szovjet gyalogsági laktanya)
Székesfehérvár, Budai u. 47. (szovjet élelmiszer raktár)
Székesfehérvár, Seregélyesi u. (szovjet Kossuth Lajos laktanya)
Székesfehérvár, Sóstó, Segesvári u. (szovjet L.raktár).
Szentendre, Szentlászlói út 120. (MN Izbégi laktanya)
Szentendre (ex szovjet Dózsa György laktanya, ma perben érte az önk. És a Nemzeti Egs.megörzőésRákellenes Központ)
Szentendre, (aktív MH ZMNE)
Szekszárd, Hunyadi u. 11.-13. (ex budai Nagy Antal laktanya, fejlesztés tervben)
Szentes (aktív MH37 műszaki laktanya)
Szentes, Ipartelepi út (laktanya)
Szentkirályszabadja (repülőtér, aktív MH87)
Szentkirályszabadja, lőtér (szovjet üza. Telep)
Szentkirályszabadja, reptér mellett (szovjet laktanya, ltp.)
Szigethalom (ex MH tököli reptér irányadó)
Szigethalom (ex MH tököli reptér távoli irányadó)
Szigethalom, Dunasor u. (szovjet üdülő)
Szigethalom, Sport u. (ex MN kultúrház)
Szolnok, Rékasi u. (repülőtér, Damjanich László laktanya, aktív MH89 ve.szre. e és aktív MH88 Gy.r.z.)
Szolnok, Thököly út 130. (Fürst Sándor Laktanya, aktív MH88. Gyorsreagálású Zászlóalj)
Szolnok, Besenyszögi u. (ex szovjet üres ingatlan, József Attila laktanya+repülőtér, ma részben aSzolnoki Állatotthon)
Szolnok, Városmajor u./Mester u. (ex szovjet Bocskai István laktanya, ma Fiatalok Háza, 72 szoc. Bérlakással))
Szolnok, Kilián (? Aktív MH főisk)
Szombathely, Söptei út (HÖR laktanya)
Szombathely, Söptei út 1. (ex Karhatalmista laktanya, ma aktív MH Savaria KK)
Tab - Babonymegyer (lő-, és gyaktér)
Tab - Tengőd, Gyurgyóka-puszta laktanya (szovjet+magyar Hunyadi János laktanya, ltp.)
Táborfalva, (ex szovjet kiképző bázis, gyaktér, lőtér, ma aktív MH lőtér)
Tápiószecső (ex MN fegyv. Ag. Rakt., ma Tápió FVTEK és MH FVJÜ)
Tápiószentmárton, (szovjet HDM reptér)
Tapolca, Keszthelyi út (ex. MH5 sv.tü.e. Csobánc laktanya ,ma Tapolcai KK)
Tapolca, Keszthelyi út (ex MN-szovjet HDM reptér, ex MH8 hk.dd., ma aktív MH Kinizsi Pál laktanya2001-ig,TKK?)
Tarnaszentmária (aktív MH üza bázis)
Tass (ex MH bemérőállomás)
Taszár (ex MH31 hc.re.e. bázisrepülőtér, ma aktív US Army/SFOR/IFOR/AFOR/KFOR)
Taszár (ex MH lakótelep)
Tata, (ex MH25 hk.dd., ma aktív MH25 gl.dd. Klapka György laktanya)
Tata, Bacsó Béla u. 66. (aktív MH háromszintes nőtlenszálló)
Tét, külterület (ex MN laktanya & gyak.tér)
Tetovo, Macedónia (ex MH Kézifegyver-hatástalanító állomás)
Tököl (ex szovjet laktanya, reptér, ltp, ex MH93 ve.re.Z.)
Tolmács (ex MN laktanya, ma a rétsági önkormányzaté)
Tolna, Budapesti út (ex huszár laktanya, ex szovjet Bem József laktanya, ltp., gyaktér, ma Sztárai Mihály Gimnázium)
Tornyiszentmiklós, Petőfi Sándor u. 91. (HÖR laktanya)
Tótvázsony (ex MN laktanya)
Törökbálint, Köztársaság tér 7. (ex MH, ma részben ?Sorsunk és Jövőnk Alapítvány" szociális szálló)
Újszentiván, Árpád u. 11. (MN laktanya)
Üllő, (ex Steinmetz laktanya)
Vác, Híradó út 45. (aktív MH15 hír.e. Esze Tamás laktanya)
Vác, Vác Alsó vasútállomásnál (MN Vasútépítő Század)
Városföld (aktív MH21.légtér.ell.szd.)
Várpalota, (aktív MH KGYLP Kossuth Lajos laktanya és lőtér)
Várpalota, (aktív MH Mandulás laktanya)
Várpalota, (ex MN pinceraktárak és telek)
Várpalota, MÁV mellett (szovjet üza. telep)
Vát, műút mellett (szovjet ltp.)
Vát - Vasszilvágy, Szeleste (szovjet rt. Állomás)
Vát - Vasszilvágy, Szeleste (szovjet gyaktér)
Velence (lé. Rádiótech)
Veresegyháza (ex MH csapatpihenő, lakóépület)
Verpelét, Kisnánai út, külterület (ex MN telephely)
Vértesacsa-Alcsútdoboz (ex MN1107 laktanya)
Vértesszőlős (szovjet lő-, és gyaktér)
Veszprém, Jutasi út 93. (Kossuth Lajos laktanya, aktív MH1 Logisztikai Ezred)
Veszprém (Fenyves laktanya, aktív MH)
Veszprém, Szikla (aktív MH64)
Veszprém, Újmajor (szovjet diszlokációs tábor)
Vitnyéd, fertődi rész (szovjet szt. 'A' 'B' tüzelőállások)
Zalaegerszeg, Göcseji út 7. (MN Petőfi Sándor laktanya)
Zalaegerszeg, Platán sor 38. (MN laktanya)
Zalaegerszeg (ex szovjet rt. Állomás, ltp.,ma a PSZF kollégiuma és oktatási épületei)
Zalaegerszeg - Andráshida, Gasparich út (szovjet / MN laktanya és reptér)
Ez félrement. "Szigethalom, Dunasor u. (szovjet üdülő)" A jelzett helyen a 11\12. H. Lérak. osztály csapatpihenője volt található, jelenleg Fehér Gém üdülő, mely jelenleg a helyi önkormányzat tulajdonában van.
A Sport utca 4. alatt található a volt "Tiszti klub", mely szintén önkormányzati tulajdon.
A Rákóczi utcában található laktanya és tüzelő állás kimaradt. Jelenleg Szociális otthon, óvoda, bölcsőde, idősek napközi foglalkoztatója, EMESE park, valamint vadaspark található.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Charlie21 nálunk is itt vagy? Az indexes profilján feltüntettt onedrive linken rengeteg hazai elhagyatott katonai létesítményről van fotóalbum, nagyon klassz gyűjtemény!
 
 • Tetszik
Reactions: Terminator

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 744
113
Ez félrement. "Szigethalom, Dunasor u. (szovjet üdülő)" A jelzett helyen a 11\12. H. Lérak. osztály csapatpihenője volt található, jelenleg Fehér Gém üdülő, mely jelenleg a helyi önkormányzat tulajdonában van.
A Sport utca 4. alatt található a volt "Tiszti klub", mely szintén önkormányzati tulajdon.
A Rákóczi utcában található laktanya és tüzelő állás kimaradt. Jelenleg Szociális otthon, óvoda, bölcsőde, idősek napközi foglalkoztatója, EMESE park, valamint vadaspark található.
Ez pontosan így van.