Megbocsáss, de eléggé féloldalasan nézed a dolgot. A folyamat régen is megvolt, volt Matra Magic, Mica, stb. Tehát lett volna opció arra, hogy ne amerikai fegyvert vásároljanak, hanem franciát például. De akkor úgy döntöttek, hogy nem opció.
Szerintem meg nincs igazad. A francia rakéták nem terjedtek el általánosan az európai haderőknél, ha jól tudom a MICA esetében adatbusz kompatibilitási problémák is voltak. Ráadásul korábban az európai hadiipar is sokkal széttöredezetebb volt mint manapság, meg úgy általában az egész eu-s integráció is jóval kevésbé volt előrehaladott állapotban. Emlékeztetnélek, hogy pl. az egységes európai piac a 4 szabadságjoggal (áru, szolgáltatások, tőke, munkaerő szabad áramlás) 1993-ban jött létre, az eurót pedig 1999-ben hozták létre. Az eu-s hadiipari illetve védelem politikai együttműködést azért nem árt az EU-s integráció előrehaladásának függvényében nézni.
A meteor, iris-t viszont össz-európai fejlesztés és elég sok ország rendszeresítette is ezeket. És azon mondjuk eléggé leakadnék ha az európai országok az f35-höz az sdb 2-őt rendszeresítenék a spear 3 helyett.
Ez nagyon összetett dolog, és korántsem mindig vált be az együttműködés. Hajdan például ugye a franciák is benne voltak az Eurofighter konzorciumban, csak aztán összevesztek azon, hogy hordozófedélzetre méretezett gép kellene, avagy nagyobb. Hajdan is volt francia-német harckocsiprogram, de nem vezetett sehova az eltérő igénylista miatt. Soroljam tovább?
Ezt meg nem is értem. Pont én mondom azt, hogy ne kezdjenek bele egy 5. gen gép fejlesztésébe. Én pont azt mondom, hogy amiből van az USA cuccal azonos kategóriájú eszköz abból vegyenek EU-sat, a fejlesztéseket meg olyan terültekere fókuszálják inkább ahol nincsenek jócskán lemaradva az USA mögött és export sikerek is kinézhetnek (pl.: szárazföldi eszközök, AIP tengók stb.)
Egyébként Európa valahol megcsinálta a maga F22/F35 kombóját az EF/Rafi kombóval, ahol az EF alapvetően air superiority fighternek készült, a Rafale meg alapvetően egy "omnirole" gépnek. Csak az a baj, hogy a us gépekhez képest fél generációval le vannak maradva, meg hát ugye a darabszámok...