Én ezzel - itt fenn - amúgy kiegyeznék.
Annyi, hogy én a 3 nehéz (2 páncélgránátos + 1 páncélos) dandárt preferálnám a (harmadik) kerekes helyett, mert ezek adnak maximális tűzerőt és maximális védelmet.
A közepes-kerekes az amolyan kompromisszum, egyetlen előnye, hogy közúton (vagy a pampákon) gyorsabban halad (meg persze olcsóbb is, de tegyük fel, hogy ez nem szempont itt). Szerintem egy ekkora országban a távolságok nem olyan hatalmasak, hogy számottevő előnyt élvezzen, főleg, hogy az infrastruktúra amortizációjával ez a cseppnyi előnye is könnyen elpárologhat. Szóval én ezért tolnám a nehéz-láncos páncélos technikát, hogy kimaxoljuk a technológia adta lehetőségeket, mivel nagy méretű hivatásos sereget nem tudunk (nem akarunk) fenntartani.
Az önkéntes-területvédelmis erők (mint ez a “szittya” koncepció), amiket kvázi olcsón, hazai gyártású eszközökkel akarunk felszerelni, nagy tűzerővel, mozgékonyan tartva - szerintem ez egy jó irány.
A hordozóplatform - ha sürgősen kell - lehetne Hilux, ha nem olyan gyorsan, akkor NMS, de már középtávon érdemes lehet 6x6 (Fuchs3?, Mbombe?) vagy (a belengetett kaposvári hibrid) 8x8 irányba vinni, így a talpasokból szépen lassan könnyülovasságot felfejlesztve.
Én tehát gumikerekekre az önkéntes miliciánkat raknám csak.