1. gyermeknapi zsákbamacskán nyertem egy belépőt a HM HIM-be.
2. már régóta körbe akartam nézni, hogy mit változott az intézmény az utóbbi 20+ évben
3. dédnagyapám már anno itt dolgozott (38/40/42. honvéd gyaloghadosztály és a 82. székely gyalogezred történetét dolgozta fel az intézményben - Hadtörténeti Levéltár - nyugdíjas katonaként) így mondhatni számomra egy szubjektív kötődés is van ahhoz, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak ott van a helye ahol van, ezért szerettem volna még egyszer utoljára elmenni, mielőtt nagysietősen esetleg bezárják, suttyomban, ahogy azt mostanság szokás.
Szóval számomra nem világos, hogy mi a terv. Csak a múzeum részét költöztetik, vagy a Hadtörténeti Intézetet is? Anno nem pont fordítva volt szó róla, hogy a HM költözik Fehérvárra? Hogy lett ebből az, hogy a HM marad és helyette az intézet és múzeumnak kell menni, ami már több, mint 100 éve van ott, ahol? Én is azt kérdem, ugyan ki fogja ott látogatni? - ha Székesfehérvárra kerül... vagy úgy vannak vele, hogy a jelenleginél kevesebb nem lesz, mert most is elég kihalt volt, de az az igazság, hogy sosem tolongtak itt az emberek.
Most sajnos 4 és 5 éves gyermekemmel mentem, mert lejár a családi belépő és mivel bezárás fenyeget, így gyorsan lefutottuk a fentiek miatt. Igen, sajnos a fiatalabb korosztálynak kevés dolgot tud nyújtani, 15 órakor volt egy előadás a huszárokról, de nem tudták végigülni. Én mindenesetre reménykedtem benne, hogy a régi állandó anyagokból lesznek olyan dolgok, amiket megmutathatok nekik, akadt is pár, de meglepően kevés. Számomra a régi terepasztalok hiányoztak nagyon. Nem tudom ki emlékszik, volt római katonai erőd, meg középkori várostrom is, az kb egy fél termet majd elfoglalt. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány terepasztal maradt, azok is a legkisebbek. Nem tudja valaki mi lett ezekkel? Raktárban vannak vagy már rég selejtezték....
Az mindenesetre meglepett, hogy a félemeleten a múzeum shop újra üzemel, ugyan modelleket meg fegyvermásolatokat és ólomkatonákat nem lehet kapni, mint régen, de hüvelyből készített vázákat igen (nem tudom kinek kell ilyen), és amin meglepődtem, ami régen iszonyatos kuriózum volt, egymás mellett négy eredeti repülőtiszti tőr, megkérdeztem, egyik sem másolat, mind eredeti és eladó, ha jól emlékszem 590 000 /db. Másolatok nem voltak.
Az első intő jel számomra az volt, amikor a T-34-est a bejárattól elvitték restaurálni, aztán bármiféle cseretank nélkül a PT-76-os is eltűnt.
Most a földszinten minden nyitva (a fegyvertárba nem jutottunk be azt csak 14 órakor lehet látogatni) az első emelet fele pedig le van zárva, a másodikon semmi nem látogatható (bár a földszinti tábla szerint ott is van kiállítás).
Az Intézet-Múzeum közös udvarán valamilyen esküvő fogadására készülődtek éppen, ha jól láttam épp a közeli házasságkötő teremnél jártak, ezért a belső udvar is le volt zárva, az ott kiállított tárgyak sem voltak megtekinthetőek.