Hadtörténeti Múzeum (Budapest)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
Átélhetővé kell tenni a katonai örökséget - Interjú Vargha Tamással, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárával, miniszterhelyettessel

" HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum: Miniszter úr azzal bízott meg, hogy nyissunk új fejezetet az utóbbi területen. A vele folytatott beszélgetésekben kikristályosodott, hogy miről szeretnénk beszélni a magyar embereknek, a fókusz a fiatalokon lesz. Ha arra gondolunk, mit szeretnénk megmutatni a múltból, szívesebben is használom az örökség kifejezést, ugyanis a múlt szó már az életünk lezárult szakaszára utal. A katonai örökség azonban magában hordozza a folyamatosságot is: a múltból jön, de a jelenben a miénk, továbbadjuk gyermekeinknek, unokáinknak, a következő nemzedéknek. Nélküle szinte lehetetlen a jelen és a jövő katonáinak identitását kifejezni. Felsorolhatjuk ehhez az elmúlt századok csatáit, háborúit és harcait a honfoglalástól egészen napjainkig. Székesfehérvár is ősi katonaváros, a nemzet történelmi fővárosa, ahol királyokat koronáztak, eskettek és temettek el. II. András is ott hirdette ki az Aranybullát, ami hét esztendővel követte a Magna Chartát, és ékes bizonyítékául szolgál annak, hogy hazánk az Árpádok korában Európa egyik legjelentősebb, leghatalmasabb, leggazdagabb és legbefolyásosabb országa volt. Ez mind-mind a méltó módon bemutatandó katonai örökség része.

Ennek jegyében történt váltás tizenegy év után a HM HIM élén. Mit vár dr. Töll László ezredestől, az új parancsnoktól?

Az imént a „méltó” kifejezést használtam. Ehhez természetesen hagyományos kiállításokra is szükség van, de egy tárlat ma már nem lehet csak egy folyosó tárlókkal, bennük korabeli egyenruhákkal, kitüntetésekkel ésfegyverekkel. A legfőbb kérdés, hogy történt-e valami a látogató lelkében, változtatott-e a kiállítás a gondolkodásán? Úgy szeretnénk bemutatni katonai örökségünket, hogy a mai gyerekek, fiatalok ne csak lássák, hanem át is élhessék azt. Interaktívabb, mozgalmasabb, eseménydúsabb programokban gondolkodunk, nem csak statikus, sötét termekben az ott megvilágított tárgyakkal. Csináltunk már korábban is interaktív kiállításokat, de még inkább erősíteni szeretnénk ezt az irányt, méghozzá sokkal több esemény bemutatásával, aminek a fiatal is részese lehet, utána pedig olthatatlan vágyat érezzen magában, hogy katona legyen."
A cél jó, csak kérdés, mennyien fognak ezért Székesfehérvárra menni. Hacsak az nem lesz, mint a Lázár Ervin programban, hogy az iskolásoknak bekerül a kötelezően ajánlott tanulmányi kirándulások közé, és odabuszoztatják őket.
 
  • Vicces
Reactions: hendrick

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
1. gyermeknapi zsákbamacskán nyertem egy belépőt a HM HIM-be.
2. már régóta körbe akartam nézni, hogy mit változott az intézmény az utóbbi 20+ évben
3. dédnagyapám már anno itt dolgozott (38/40/42. honvéd gyaloghadosztály és a 82. székely gyalogezred történetét dolgozta fel az intézményben - Hadtörténeti Levéltár - nyugdíjas katonaként) így mondhatni számomra egy szubjektív kötődés is van ahhoz, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak ott van a helye ahol van, ezért szerettem volna még egyszer utoljára elmenni, mielőtt nagysietősen esetleg bezárják, suttyomban, ahogy azt mostanság szokás.

Szóval számomra nem világos, hogy mi a terv. Csak a múzeum részét költöztetik, vagy a Hadtörténeti Intézetet is? Anno nem pont fordítva volt szó róla, hogy a HM költözik Fehérvárra? Hogy lett ebből az, hogy a HM marad és helyette az intézet és múzeumnak kell menni, ami már több, mint 100 éve van ott, ahol? Én is azt kérdem, ugyan ki fogja ott látogatni? - ha Székesfehérvárra kerül... vagy úgy vannak vele, hogy a jelenleginél kevesebb nem lesz, mert most is elég kihalt volt, de az az igazság, hogy sosem tolongtak itt az emberek.

Most sajnos 4 és 5 éves gyermekemmel mentem, mert lejár a családi belépő és mivel bezárás fenyeget, így gyorsan lefutottuk a fentiek miatt. Igen, sajnos a fiatalabb korosztálynak kevés dolgot tud nyújtani, 15 órakor volt egy előadás a huszárokról, de nem tudták végigülni. Én mindenesetre reménykedtem benne, hogy a régi állandó anyagokból lesznek olyan dolgok, amiket megmutathatok nekik, akadt is pár, de meglepően kevés. Számomra a régi terepasztalok hiányoztak nagyon. Nem tudom ki emlékszik, volt római katonai erőd, meg középkori várostrom is, az kb egy fél termet majd elfoglalt. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány terepasztal maradt, azok is a legkisebbek. Nem tudja valaki mi lett ezekkel? Raktárban vannak vagy már rég selejtezték....
Az mindenesetre meglepett, hogy a félemeleten a múzeum shop újra üzemel, ugyan modelleket meg fegyvermásolatokat és ólomkatonákat nem lehet kapni, mint régen, de hüvelyből készített vázákat igen (nem tudom kinek kell ilyen), és amin meglepődtem, ami régen iszonyatos kuriózum volt, egymás mellett négy eredeti repülőtiszti tőr, megkérdeztem, egyik sem másolat, mind eredeti és eladó, ha jól emlékszem 590 000 /db. Másolatok nem voltak.

Az első intő jel számomra az volt, amikor a T-34-est a bejárattól elvitték restaurálni, aztán bármiféle cseretank nélkül a PT-76-os is eltűnt.
Most a földszinten minden nyitva (a fegyvertárba nem jutottunk be azt csak 14 órakor lehet látogatni) az első emelet fele pedig le van zárva, a másodikon semmi nem látogatható (bár a földszinti tábla szerint ott is van kiállítás).
Az Intézet-Múzeum közös udvarán valamilyen esküvő fogadására készülődtek éppen, ha jól láttam épp a közeli házasságkötő teremnél jártak, ezért a belső udvar is le volt zárva, az ott kiállított tárgyak sem voltak megtekinthetőek.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 509
72 511
113
... vagy úgy vannak vele, hogy a jelenleginél kevesebb nem lesz, mert most is elég kihalt volt, de az az igazság, hogy sosem tolongtak itt az emberek.
Ha már bezárják, okosan is csinálták volna, mint pl. amikor a közlekedési múzeumot bezárták. Azt előre bejelentették, így az utolsó 3 hónap látogtottsági rekord lett, mert mindenki elment még egyszer utoljára megnézni...
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Épp most akartam betenni én is. Elég elkeserítő, ha megvalósul, és értelmetlen is, a HM ha akar nyugodtan költözhetne a Palota nyugati szárnyába, az bazinagy, másra amúgy sem alkalmas, a mostani könyvtár is egy hülye ötlet.

Vagy ne adj' Isten beköltözhetne a visszaépülő Honvéd Főparancsnokság épületébe, amivel kb. komoly ötlet sincs, hogy mit akarnak kezdeni, és mögé nyugodtan felépíthető teljes méretében a régi HM a Dísz térre.

Vagy nyugodtan maradhatna minden úgy ahogy volt, a Hadtörténeti 100 éve ott van, ahol, és az egyik legszínvonalasabb múzeum, és archívum.
Teljes mértékben egyetértek. A Dísz téren a HM/Főparancsnokság épületét nem megkurtítani kellene, hanem inkább megnagyobbítani, illetve ma már lehetne lefele is építkezni, a várhegy úgyis olyan, mint egy jófajta svájci sajt, annyi benne a föld alatti létesítmény meg terem, alagút, hogy ha beköltöznének legalább karban is lehetne tartani. A Horthy féle kormányzati bunker is ott van. Az egészet ki lehetne kanalazni és mehetne oda a HM, az alagútból még behajtó is lehetne. Csak hát mindez drága dolog, nem hiszem, hogy pont most egy ekkora válságban kellene költözgetnie a minisztériumoknak, mármint nem arról van szó, hogy az el nem kezdődött beruházásokat elhalasztják? Na ez egy kifejezetten halasztós dolog szerintem... HM Hadtörténetibe és Hadtörténeti el...
 
  • Tetszik
Reactions: Kurfürst

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Elfelejtettem írni, hogy a régen látott és minden hirdetésen szereplő Kübelwagen is hiányzott a kiállításról már a hétvégén, egyik nap pedig láttam, ahogy platón szállítják el.
A miniszter azt írta: a múzeum „a magyar és a kapcsolódó egyetemes katonai örökségünk megőrzésére hivatott intézmény”, aminek feladata „tudományos kutatások folytatása, illetve, hogy méltó, modern, a XXI. századi körülményeknek megfelelő, a fiatalok számára is könnyen befogadható, átélhető, interaktív kiállításokat hozzon létre”.
„A Kormány célkitűzése, hogy ezeket a feladatokat az Intézmény méltó módon és méltó helyen láthassa el olyan körülmények között, melyek a nagyközönség és a tudományos közélet számára is biztosítják a jelenleginél könnyebb megközelíthetőséget, illetve a XXI. század kihívásainak is megfelelő modern, tágas külső- és belső kiállítóhelyeket” – írja a miniszter.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Elfelejtettem írni, hogy a régen látott és minden hirdetésen szereplő Kübelwagen is hiányzott a kiállításról már a hétvégén, egyik nap pedig láttam, ahogy platón szállítják el.
Van pár tévedés a cikkben: 1918-ban hozták létre a Hadtörténeti Múzeumot, 1926-ban kezdték el a laktanyát átépíteni múzeumnak, és 1929-ben költöztek be.
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
"a nagyközönség és a tudományos közélet számára is biztosítják a jelenleginél könnyebb megközelíthetőséget,"
:cool: :oops: :confused:
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 250
113

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113
Talán a Vérmezőn vagy az amúgyis régóta bezárni tervezett Déli pu. helyén elférne egy új dedikált hadtörténeti múzeum. Nem lenne jó kipakolni a város szélére, ahová senki nem megy el...
 
  • Imádom
Reactions: hendrick

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 596
3 814
113
Talán a Vérmezőn vagy az amúgyis régóta bezárni tervezett Déli pu. helyén elférne egy új dedikált hadtörténeti múzeum. Nem lenne jó kipakolni a város szélére, ahová senki nem megy el...
Szia,

Az ujsagcikkekben azt irtak, hogy legvaloszinubb, hogy par ev mulva valahol videken nyit majd ki, ami marad belole. :-(
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113
Szia,

Az ujsagcikkekben azt irtak, hogy legvaloszinubb, hogy par ev mulva valahol videken nyit majd ki, ami marad belole. :-(
Akkor még kevesebb látogatója lesz. A külföldi túristák is biztos látogatnák ha a fővárosban lenne és alaposan modernizálnák.

IWM-ben voltam Londoban - majdnem nyitástól zárásig és nem tudtam rendesen bejárni, nagyon király kiállítás! :)
Örülnék, ha egy hasonló színvonalú kiállításnak...
 
  • Tetszik
Reactions: endre and hendrick

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Ez az egész egyre csúnyábban néz ki.
Ami meg a HM várba költözését illeti, szerintem ezt az egészet akkor kellene csinálni, amikor a gazdaság újra fellendülőben és van pénz. Mert pl elketyeghetne a Hadtörténeti intézet tovább ahol van aztán szép lassan lehetne modernizálni. A HM-nek pedig ebben az új kormányzati negyed építősdiben szintén lehetne egy sarkot találni a várban, szerintem sokkal jobban járna egy szimbolikus épülettel a felszínen bárhol és a nagyját meg be a hegy gyomrába. Úgyis kanalazzák kifele a hegyet... az MNB is kapott egy komplexumot, 5 várgarázs épül a hegy gyomrában, a többi meg nyilván hét lakat alatt, de bőven belefélne a HM is... amikor épp jobban megy a gazdaság, addig meg elvannak a helyükön szerintem.

De egy új gyorsforgalmi utat kellene építeni a várhoz, mert nem tudom ennyi minisztérium közlekedését hogy fogja elbírni az óvárosi jellegű utcaszerkezet ahol egyes szakaszokon olyan szűk az utca, hogy a két sáv is teoretikus, nem lehet egyszerre haladni mindkét irányba, hanem meg kell várni amíg szemből elmennek, bár papíron egy oda egy vissza sáv van...