Összfegyvernemi harc, a harccal kapcsolatos fogalmak és kifejezések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 824
48 454
113
ukrajna új M1 és Leopard tankjai nem ezüstgolyók


A hadviselésben a hatékony védekezéshez jóval alacsonyabb szintű kiképzés szükséges, mint a támadáshoz. Egy lövészárok vagy természeti akadályok (folyó, hegyek, tavak) megtartásához természetesen szükség van bátorságra, akaratra, emellett tüzérségre és egyéb tűztámogató eszközökre is. De jóval szerényebb szintű koordináció kell hozzá.

ukrajna az utóbbi kilenc évben így vagy úgy, de defenzív hadviselésre rendezkedett be és meglehetős tapasztalatra tett szert az oroszok visszaverésében. Tavaly március óta pedig az orosz fél is a megerődített állások kiépítésére koncentrál.

Az offenzív hadviselés ezzel szemben jelentősebb tűzerőt, bátorságot, kitartást igényel, de ami fontosabb: magasabb szintű katonai kiképzést és szakértelmet az altiszti és tiszti szinteken. Ugyanígy szükséges hozzá a nagy, összhaderőnemi műveleti manőverek végrehajtásának képessége. Az ilyen műveletek előkövetelménye a színvonalas kiképzés, a meglévő tapasztalat, és a ráfordított idő (általában hadgyakorlatok formájában). Ahhoz viszont, hogy páncéloscsatákban győzzön az egyik fél, nem feltétlenül kinetikus harcban kell legyőzni az ellenfél tankjait.

Az ellenfél gépesített/páncélos előrenyomulásának megtörésének leghatékonyabb módja a logisztikai lánc megbénítása. A németek nagyrészt azért kerültek ki vesztesen az Ardenneki Offenzívából, mert a tankjaik üzemanyagpótlása nem volt megoldott. Hasonlóképp, a 2003-as bagdadi csata során végrehajtott amerikai páncélos rajtaütések (Thunder Run) is csak hajszál híján lettek sikertörténetek: az amerikai tankok üzemanyaga csaknem kifogyott.

Sokaknak talán meglepő, de ukrajnában az elmúlt egy évben nemigen voltak dokumentált páncélosütközetek néhány tankpárbajt leszámítva. Így nem világos, hogy a NATO tankok megjelenése, és az esetleg előálló kiképzett ukrán tankszemélyzetek mitől lennének sorsfordítók (game-changers). Valakik hisznek benne, hogy a nyugati tankok kilőhetetlenek (legalábbis orosz tankok által). Erre némi magyarázatot ad, hogy a közelmúltban bevetett nyugati tankok valóban "sebezhetetlennek" bizonyultak a szovjet páncélosokkal szemben.

A Sivatagi Vihar hadműveletben egy darab M1A1 sem esett áldozatául iraki T-72 tankoknak, ezzel szemben Szaddám hadereje 3000-nél is több tankot veszített. Az Operation Iraqi Freedom során hasonló egyenlőtlenségeknek lehettünk tanúi. Csakhogy ez két, egymást segítő faktornak volt köszönhető: a fejlettebb amerikai eszközöket jobban képzett katonák kezelték illetve az iraki katonák nagyrészt inkompetensek voltak, emellett gyakorlatilag nem működött az iraki ellátórendszer.
A valóságban semmilyen nyugati tank nem "golyóálló", mind megsemmisíthető.

Az orosz ATGM-ek, 125mm-es lövedékek, drónok és nehéztüzérség mind-mind képes megbénítani vagy megsemmisíteni egy NATO tankot. Emellett egy modern tank logisztikai és karbantartási igényei robusztus és tartalékokkal rendelkező háttérinfrastruktúrát feltételez, nagy mennyiségű pótalkatrésszel a raktárakban.

Mark Hertling (nyugalmazott tábornok), a US Army 1. Páncéloshadosztályának korábbi parancsnoka twitteren részletesen bemutatja a kihívásokat, amely egy hatékony M1 Abrams haderő felállításával szemben felmerülnek. Mondanivalójának lényege az, hogy egy ilyen "game-changer" NATO páncéloshaderő felállítása sokkal komplexebb feladat annál, hogy ezeket a gépeket egyszerűen csak átadjuk használatra. Ha ukrajna rendelkezni akar egy olyan páncélos haderővel, amellyel Amerika rendelkezett 1991 és 2003 között, meg kell fizetniük az árát, amelyhez szükség lesz pénzre, humán tőkére de mindenekfelett időre.

Amikor 1991-ben az Easting 73 tankcsatában harcoltam, az egységünk több, mint egy év intenzív kiképzésen esett keresztül szakasz és raj szinten; ezt kiegészítette egy hónapnyi ezredszintű gyakorlatozás Szaúd-Arábiában, mielőtt a határt átlépve harcba léptünk volna az iraki páncélosokkal. Minden előnyt megadtunk magunknak, akkoriban mi rendelkeztünk a legmagasabb technikai szintű haderővel a bolygón, mindemellett gyakorlatilag korlátlan muníció, üzemanyag és alkatrészbázis állt a rendelkezésünkre.

Az irakiaknak gyakorlatilag nem volt használható haditengerészetük, légierejük és általában véve ősöreg, rosszul karbantartott szovjet technikát használtak. Teljesen demoralizáltak voltak Szaddám vezetése alatt, a terepen rosszul kiképzett parancsnokok vezették őket és a tankok személyzetének borzasztó lőirányzó képességük volt. Ezen felül egy hónapon keresztül gyakorlatilag éjjel-nappal bombáztuk őket.

A fentieket kombinálva a csatamező sajátosságaival (nyílt terep, gyakorlatilag nulla fedezékkel) a végimenetel garantálva volt már az első lövés leadása előtt.
Ezzel szemben ukrajna a fenti előnyök egyikével sem rendelkezik.

Zelenszkij hadereje több különböző ország adományaiból lett "összelegózva" - nagy számú öreg technikával és annál jóval kevesebb modern eszközzel. Nincs már hazai karbantartó háttér, nem tudnak maguk lőszert gyártani a kézifegyverekhez és tankokhoz, illetve rakétákat sem.
Van egy folyamatosan apadó emberbázisuk a katonai egységek feltöltéséhez, és bár a mobilizációt még sokáig lehet folytatni - akár több százezer embert is be lehet ugrasztani az egyenruhákba -, lehetetlen tapasztalt katonai vezetőket "gyártani"; ahhoz idő kell.

Bár Oroszországnak megvannak a maga problémái, közel sem olyan inkompetens, mint Irak volt 1991-ben és 2003-ban, emellett rendelkezik egy roppant erős rakétás erővel, egy úgy-ahogy működő légierővel és egy haditengerészettel, amely rendületlenül lőtte fel a rakétákat a háború során. Továbbá bőven képesek belföldön gyártani és karbantartani páncélosokat, muníciót előállítani bármihez és bár ingatag, de működő logisztikával bírnak. Képesek fenntartani egy félmilliós haderőt a harci zónában.

Adhat a Nyugat számtalan modern fegyvert ukrajnának, de a hadviselés alapvetései miatt valószínűtlen, hogy ukrajna mindezen eszközöket és a humán tőkéjüket egy hatékony támadóerővé tudja "alakítani" a belátható jövőben. Legjobb esetben is évekbe telik majd. A felkészülés több elemét is le lehet egyszerűsíteni (/rövidíteni) - de ezen lépések bármelyikének komoly következménye lehet.

Csakhogy amikor egy ilyen felkészülési folyamat több, fontos elemét hagyják ki vagy egyszerűsítik le, nemigen lesznek megalapozottak azok a remények, hogy egy NATO-szerű, támadó páncéloserőt tudjon felállítani ukrajna idén tavaszra.
Ha Kijev képes a tél és tavasz folyamán visszaverni az orosz támadásokat, és emellett az arcvonaltól távol haderőt építeni, akkor talán rendelkeznek majd értelmezhető támadóerővel - úgy 2023 végére.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 008
32 978
113
ukrajna új M1 és Leopard tankjai nem ezüstgolyók


A hadviselésben a hatékony védekezéshez jóval alacsonyabb szintű kiképzés szükséges, mint a támadáshoz. Egy lövészárok vagy természeti akadályok (folyó, hegyek, tavak) megtartásához természetesen szükség van bátorságra, akaratra, emellett tüzérségre és egyéb tűztámogató eszközökre is. De jóval szerényebb szintű koordináció kell hozzá.

ukrajna az utóbbi kilenc évben így vagy úgy, de defenzív hadviselésre rendezkedett be és meglehetős tapasztalatra tett szert az oroszok visszaverésében. Tavaly március óta pedig az orosz fél is a megerődített állások kiépítésére koncentrál.

Az offenzív hadviselés ezzel szemben jelentősebb tűzerőt, bátorságot, kitartást igényel, de ami fontosabb: magasabb szintű katonai kiképzést és szakértelmet az altiszti és tiszti szinteken. Ugyanígy szükséges hozzá a nagy, összhaderőnemi műveleti manőverek végrehajtásának képessége. Az ilyen műveletek előkövetelménye a színvonalas kiképzés, a meglévő tapasztalat, és a ráfordított idő (általában hadgyakorlatok formájában). Ahhoz viszont, hogy páncéloscsatákban győzzön az egyik fél, nem feltétlenül kinetikus harcban kell legyőzni az ellenfél tankjait.

Az ellenfél gépesített/páncélos előrenyomulásának megtörésének leghatékonyabb módja a logisztikai lánc megbénítása. A németek nagyrészt azért kerültek ki vesztesen az Ardenneki Offenzívából, mert a tankjaik üzemanyagpótlása nem volt megoldott. Hasonlóképp, a 2003-as bagdadi csata során végrehajtott amerikai páncélos rajtaütések (Thunder Run) is csak hajszál híján lettek sikertörténetek: az amerikai tankok üzemanyaga csaknem kifogyott.

Sokaknak talán meglepő, de ukrajnában az elmúlt egy évben nemigen voltak dokumentált páncélosütközetek néhány tankpárbajt leszámítva. Így nem világos, hogy a NATO tankok megjelenése, és az esetleg előálló kiképzett ukrán tankszemélyzetek mitől lennének sorsfordítók (game-changers). Valakik hisznek benne, hogy a nyugati tankok kilőhetetlenek (legalábbis orosz tankok által). Erre némi magyarázatot ad, hogy a közelmúltban bevetett nyugati tankok valóban "sebezhetetlennek" bizonyultak a szovjet páncélosokkal szemben.

A Sivatagi Vihar hadműveletben egy darab M1A1 sem esett áldozatául iraki T-72 tankoknak, ezzel szemben Szaddám hadereje 3000-nél is több tankot veszített. Az Operation Iraqi Freedom során hasonló egyenlőtlenségeknek lehettünk tanúi. Csakhogy ez két, egymást segítő faktornak volt köszönhető: a fejlettebb amerikai eszközöket jobban képzett katonák kezelték illetve az iraki katonák nagyrészt inkompetensek voltak, emellett gyakorlatilag nem működött az iraki ellátórendszer.
A valóságban semmilyen nyugati tank nem "golyóálló", mind megsemmisíthető.

Az orosz ATGM-ek, 125mm-es lövedékek, drónok és nehéztüzérség mind-mind képes megbénítani vagy megsemmisíteni egy NATO tankot. Emellett egy modern tank logisztikai és karbantartási igényei robusztus és tartalékokkal rendelkező háttérinfrastruktúrát feltételez, nagy mennyiségű pótalkatrésszel a raktárakban.

Mark Hertling (nyugalmazott tábornok), a US Army 1. Páncéloshadosztályának korábbi parancsnoka twitteren részletesen bemutatja a kihívásokat, amely egy hatékony M1 Abrams haderő felállításával szemben felmerülnek. Mondanivalójának lényege az, hogy egy ilyen "game-changer" NATO páncéloshaderő felállítása sokkal komplexebb feladat annál, hogy ezeket a gépeket egyszerűen csak átadjuk használatra. Ha ukrajna rendelkezni akar egy olyan páncélos haderővel, amellyel Amerika rendelkezett 1991 és 2003 között, meg kell fizetniük az árát, amelyhez szükség lesz pénzre, humán tőkére de mindenekfelett időre.

Amikor 1991-ben az Easting 73 tankcsatában harcoltam, az egységünk több, mint egy év intenzív kiképzésen esett keresztül szakasz és raj szinten; ezt kiegészítette egy hónapnyi ezredszintű gyakorlatozás Szaúd-Arábiában, mielőtt a határt átlépve harcba léptünk volna az iraki páncélosokkal. Minden előnyt megadtunk magunknak, akkoriban mi rendelkeztünk a legmagasabb technikai szintű haderővel a bolygón, mindemellett gyakorlatilag korlátlan muníció, üzemanyag és alkatrészbázis állt a rendelkezésünkre.

Az irakiaknak gyakorlatilag nem volt használható haditengerészetük, légierejük és általában véve ősöreg, rosszul karbantartott szovjet technikát használtak. Teljesen demoralizáltak voltak Szaddám vezetése alatt, a terepen rosszul kiképzett parancsnokok vezették őket és a tankok személyzetének borzasztó lőirányzó képességük volt. Ezen felül egy hónapon keresztül gyakorlatilag éjjel-nappal bombáztuk őket.

A fentieket kombinálva a csatamező sajátosságaival (nyílt terep, gyakorlatilag nulla fedezékkel) a végimenetel garantálva volt már az első lövés leadása előtt.
Ezzel szemben ukrajna a fenti előnyök egyikével sem rendelkezik.

Zelenszkij hadereje több különböző ország adományaiból lett "összelegózva" - nagy számú öreg technikával és annál jóval kevesebb modern eszközzel. Nincs már hazai karbantartó háttér, nem tudnak maguk lőszert gyártani a kézifegyverekhez és tankokhoz, illetve rakétákat sem.
Van egy folyamatosan apadó emberbázisuk a katonai egységek feltöltéséhez, és bár a mobilizációt még sokáig lehet folytatni - akár több százezer embert is be lehet ugrasztani az egyenruhákba -, lehetetlen tapasztalt katonai vezetőket "gyártani"; ahhoz idő kell.

Bár Oroszországnak megvannak a maga problémái, közel sem olyan inkompetens, mint Irak volt 1991-ben és 2003-ban, emellett rendelkezik egy roppant erős rakétás erővel, egy úgy-ahogy működő légierővel és egy haditengerészettel, amely rendületlenül lőtte fel a rakétákat a háború során. Továbbá bőven képesek belföldön gyártani és karbantartani páncélosokat, muníciót előállítani bármihez és bár ingatag, de működő logisztikával bírnak. Képesek fenntartani egy félmilliós haderőt a harci zónában.

Adhat a Nyugat számtalan modern fegyvert ukrajnának, de a hadviselés alapvetései miatt valószínűtlen, hogy ukrajna mindezen eszközöket és a humán tőkéjüket egy hatékony támadóerővé tudja "alakítani" a belátható jövőben. Legjobb esetben is évekbe telik majd. A felkészülés több elemét is le lehet egyszerűsíteni (/rövidíteni) - de ezen lépések bármelyikének komoly következménye lehet.

Csakhogy amikor egy ilyen felkészülési folyamat több, fontos elemét hagyják ki vagy egyszerűsítik le, nemigen lesznek megalapozottak azok a remények, hogy egy NATO-szerű, támadó páncéloserőt tudjon felállítani ukrajna idén tavaszra.
Ha Kijev képes a tél és tavasz folyamán visszaverni az orosz támadásokat, és emellett az arcvonaltól távol haderőt építeni, akkor talán rendelkeznek majd értelmezhető támadóerővel - úgy 2023 végére.
Ez főbb vonalakban ugyan igaz,de tele van olyan dolgokkal,ami nem igaz.Ferditesekkel,elé igaz felé nem dolgokkal.Osszesegeben egy nesze semmi fogd meg jól duma
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 824
48 454
113
Ez főbb vonalakban ugyan igaz,de tele van olyan dolgokkal,ami nem igaz.Ferditesekkel,elé igaz felé nem dolgokkal.Osszesegeben egy nesze semmi fogd meg jól duma
Ez egy pop-sci újságcikk, érdemes a helyén kezelni. Az írója viszont szerintem hiteles. Ahogy a fő üzenet is az, és szerintem az elég jól átjön - miszerint a tankok összhaderőnemi fegyverek, mely összhaderővel ukrajna nem rendelkezik (és belátható időn belül nem is fog). Emellett kaptak a nyakukba két új MBT platformot, hogy akkor nesze Tarasz, add a szupportot alájuk!

Nem tudom amúgy, milyen ferdítésekkel van tele, ha leírnád az biztos segítene. Iraki veszteségek esetleg? Vagy az amerikaiak? Tényleg, tényszerűen mi ferdítés benne?
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 008
32 978
113
Ez egy pop-sci újságcikk, érdemes a helyén kezelni. Az írója viszont szerintem hiteles. Ahogy a fő üzenet is az, és szerintem az elég jól átjön - miszerint a tankok összhaderőnemi fegyverek, mely összhaderővel ukrajna nem rendelkezik (és belátható időn belül nem is fog). Emellett kaptak a nyakukba két új MBT platformot, hogy akkor nesze Tarasz, add a szupportot alájuk!

Nem tudom amúgy, milyen ferdítésekkel van tele, ha leírnád az biztos segítene. Iraki veszteségek esetleg? Vagy az amerikaiak? Tényleg, tényszerűen mi ferdítés benne?
Nem kell összhaderőenemi hadsereg feltétlen a tankok bevetéséhez,elég az összfegyvernemi szárazföldi haderőenem hozzá.Orosz légierő érdemben jelenleg se tud beleszólni a harcokba.Ha a légvédelem képes megfelelően megoltalmazni a csapatokat,lehet légi támogatás nélkül is eredményes harcokat vivni.Nyugati példa is van rá.73ban példul Saron nem kapott döntő jelentőségű légi támogatást az IAFtől.Sőt,Saron tankjai lőtték szét az arab légvédelmi hálót,ami gátolta az IAF légi uralmát.
Ukránok 2-3 zl nyugati hk-val biztos,hogy nem fognak klasszikus tömeges hk harcászatot csinálni.Eddig se csináltak olyat,a készletükben volt és kapott jóval számosabb exszovjet tankokkal.Falsch dolog az US Army Sivatagi Vihar hadműveletéhez visszanyulni,hasonlitani.
Igen,91ben az iraki átlagszinvonal rosszabb volt az amerikainál.Köztársasági Gárda szinvonala viszont jó volt.Technikailag az usák fölény nagy volt.Kivételt a tüzérségi tűzeszközei voltak,mert abban iraki fölény volt-de csak tűzeszköz vonatkozásban,ez nem érvényes a teljes tüzérségi rendszerre.
Abrams fogyasztása túl van misztifikálva.Igan,többet fogyaszt,mint egy MAI átlag dizelmotoros.De a 40es,50es évek benzinmotoros tankjainál meg jóval kevesebbet.És akkor is megfoldották a logisztikát.91ben óvatosságbol visszafogott sebességű előrenyomulás,2003ban meg forditva,a vártnál gyorsabb előrenyomulás okozot gondott.Mindkétszer megoldották a problémát.Ukrajna viszonylatában viszont egyik eset sem releváns.Teljesen más a harcászati-hadműveleti helyzet.
Szóval a cikk,bár van igazság tartalma,összességében egy ferditő propi,figyelmen kivűl hagyandó kategóriás.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 824
48 454
113
Nem kell összhaderőenemi hadsereg feltétlen a tankok bevetéséhez,elég az összfegyvernemi szárazföldi haderőenem hozzá.Orosz légierő érdemben jelenleg se tud beleszólni a harcokba.Ha a légvédelem képes megfelelően megoltalmazni a csapatokat,lehet légi támogatás nélkül is eredményes harcokat vivni.
Igen, ahogy az oroszok most teszik.
Ukránok 2-3 zl nyugati hk-val biztos,hogy nem fognak klasszikus tömeges hk harcászatot csinálni.Eddig se csináltak olyat,a készletükben volt és kapott jóval számosabb exszovjet tankokkal.
Pont ezt írják a cikkek is (elolvastad?).
Falsch dolog az US Army Sivatagi Vihar hadműveletéhez visszanyulni,hasonlitani.
Igen,91ben az iraki átlagszinvonal rosszabb volt az amerikainál.Köztársasági Gárda szinvonala viszont jó volt.Technikailag az usák fölény nagy volt.
A cikk a Sivatagi Vihart azért hozza fel, mert egyrészt az író részt vett benne (saját tapasztalat, nem könyvben olvasta), másrészt meg két dologra hozta példának:
  • a kiképzés fontosságára (és arra, hogy mennyi időt vesz igénybe)
  • a logisztikai lánc fontosságára - amelyet exponenciálisan nehezebb fenntartani a hadrendbe állított típusok számával arányosan
Abrams fogyasztása túl van misztifikálva.Igan,többet fogyaszt,mint egy MAI átlag dizelmotoros.De a 40es,50es évek benzinmotoros tankjainál meg jóval kevesebbet.És akkor is megfoldották a logisztikát.91ben óvatosságbol visszafogott sebességű előrenyomulás,2003ban meg forditva,a vártnál gyorsabb előrenyomulás okozot gondott.Mindkétszer megoldották a problémát.Ukrajna viszonylatában viszont egyik eset sem releváns.Teljesen más a harcászati-hadműveleti helyzet.
Egy büdös szó nincs az Abrams fogyasztásáról.
Szóval a cikk,bár van igazság tartalma,összességében egy ferditő propi,figyelmen kivűl hagyandó kategóriás.
Te nem olvastad el a cikket.
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85 and Pogány

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 008
32 978
113
Igen, ahogy az oroszok most teszik.
Meg az ukránok is.
a kiképzés fontosságára
Egy harcban álló országrol van szó,nem nulkm-es kopaszok kerülnek a gépekre.
a logisztikai lánc fontosságára
Oroszok leggyengébb pontja.És már kaptak nyugati technikát.PzH kivételével nincs hir jelentős alkatrészproblémáról.(ez előre vetitti,hogy a Leonál lehet alkatrészgondokkal számolni,hacsak addig a németek nem kapják össze magukat)
Te nem olvastad el a cikket.
De,elolvastam amit bemásoltál.És egy igazságot tartalmazó,de vonalas sugalmazó,ferditő irásnak találtam-ahogy fentebb irtam.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 824
48 454
113
Meg az ukránok is.

Egy harcban álló országrol van szó,nem nulkm-es kopaszok kerülnek a gépekre.
Vélhetően már sok nullkilométeres kopasz kerül azokra a gépekre. Leo/Abrams viszonylatban meg főleg nullkilométeresek.
És már kaptak nyugati technikát.PzH kivételével nincs hir jelentős alkatrészproblémáról.
Aha, aha. :) Arról van hír, hogy ezek az elmaradó karbantartás miatt beszarnak.
Attól tartok, egy MBT egy nagyságrenddel komolyabb kihívás lesz ezeknél.
(ez előre vetitti,hogy a Leonál lehet alkatrészgondokkal számolni,hacsak addig a németek nem kapják össze magukat)
Nem csak alkatrészgondokat jelenthet a logisztikai probléma: szakértelem, alkalmas helyszín a javításokhoz, segédanyagok, segédberendezések, stb.
De,elolvastam amit bemásoltál.És egy igazságot tartalmazó,de vonalas sugalmazó,ferditő irásnak találtam-ahogy fentebb irtam.
Ha tudsz angolul, olvasd el a cikkeket szerintem.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 008
32 978
113
Arról van hír, hogy ezek az elmaradó karbantartás miatt beszarnak.
No,ez a vonalas értelmezés.A nagyjavitást nem tudták elvégezni,eszközhiány miatt (ami azt illeti,a nemrég megjelent fényes lánctalp szerintem már utángyártás,a német eredeti lánctalp hiányának pótlására).A mindennapos karbantartást el tudták végezni a PzHn is-és pont a PzHk kezelőszemélyzetek YT-os videóin kiviláglik,hogy tapasztalt tüzérekből állnak.Erősen feltételezhető,hogy a nyugati tankokra is lesz tapasztalt hk-zó személyzet.És a hk-k üzemeltetése könnyebb lesz,mint a bonyorult tőltőgépes PzH-jé.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 483
79 546
113
No,ez a vonalas értelmezés.A nagyjavitást nem tudták elvégezni,eszközhiány miatt (ami azt illeti,a nemrég megjelent fényes lánctalp szerintem már utángyártás,a német eredeti lánctalp hiányának pótlására).A mindennapos karbantartást el tudták végezni a PzHn is-és pont a PzHk kezelőszemélyzetek YT-os videóin kiviláglik,hogy tapasztalt tüzérekből állnak.Erősen feltételezhető,hogy a nyugati tankokra is lesz tapasztalt hk-zó személyzet.És a hk-k üzemeltetése könnyebb lesz,mint a bonyorult tőltőgépes PzH-jé.
Honnan amikor vagy 1500db harckocsit elvesztettek? Attól, hogy öreg még nem biztos, hogy tapasztalt is. Tudod a kor nem érdem csak állapot.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 824
48 454
113
No,ez a vonalas értelmezés.A nagyjavitást nem tudták elvégezni,eszközhiány miatt (ami azt illeti,a nemrég megjelent fényes lánctalp szerintem már utángyártás,a német eredeti lánctalp hiányának pótlására).A mindennapos karbantartást el tudták végezni a PzHn is-és pont a PzHk kezelőszemélyzetek YT-os videóin kiviláglik,hogy tapasztalt tüzérekből állnak.Erősen feltételezhető,hogy a nyugati tankokra is lesz tapasztalt hk-zó személyzet.És a hk-k üzemeltetése könnyebb lesz,mint a bonyorult tőltőgépes PzH-jé.
Meglátjuk. Nem vagyok hk-karbantartó, de feltételezem, hogy bármi amit a frontvonalba küldenek (és nem 20km-rel hátrébb mint egy PzH-t), az sokkal karbantartásigényesebb lesz.
Csak vizionálom, ahogy mondjuk beesik egy épp hogy túlélő Leo a tábori javítóállomásra, amin lóg az összes irányzókészülék (csere+újrakalibrálás), meg mondjuk a toronymozgató hidraulika is ereszt, azzal mi a faszt kezd majd a szerencsétlen ukrán.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 008
32 978
113
Meglátjuk. Nem vagyok hk-karbantartó, de feltételezem, hogy bármi amit a frontvonalba küldenek (és nem 20km-rel hátrébb mint egy PzH-t), az sokkal karbantartásigényesebb lesz.
Csak vizionálom, ahogy mondjuk beesik egy épp hogy túlélő Leo a tábori javítóállomásra, amin lóg az összes irányzókészülék (csere+újrakalibrálás), meg mondjuk a toronymozgató hidraulika is ereszt, azzal mi a faszt kezd majd a szerencsétlen ukrán.
Az már nem sima üzemeltetés,hanem harci sérülés javitása.
Ha a német nem szállit hozzá javitóanyagot,akkor max körbeülik.....
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 293
14 008
113

A harckocsik még mindig számítanak, a drónok felülmúlják a repülőgépeket, az atomfegyverek nem riasztanak el:​

18 kulcsfontosságú dolog az ukrajnai háborúból​

https://theins.ru/en/politics/259796

Egyes pontok:​

  • A harckocsik még mindig számítanak
  • A tüzérség még mindig a háború istene
  • A drónok felülmúlják a repülőgépeket
  • Drone War One
  • A hierarchia rosszul működik
  • A lista élén a logisztika és az ellátási lánc áll
  • A mennyiség már nem minőség
  • Harctéri vállalkozók
  • Gépfegyver helyett monitorok
  • Az atomfegyverek nem jelentenek előnyt
  • Nincsenek kibertámadások
  • Mikrochipekkel hajtott hadigép
  • Harc mindenhol
  • Védekezés támadás előtt
  • A hadviselés intenzitása kívülről van szabályozva
  • A rakéták nem elegendőek a sikerhez
  • A természetet nem tudod legyőzni
  • Városi hadviselés
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 008
32 978
113
A drónok felülmúlják a repülőgépeket
Ezt azért szerintem úgy kéne irni,hogy a dron felülmulja a nem elég korszerű repülőgépet.Viszont egy 5.gen gép képes áttörni a légvédelmet,a jelenlévő ember miatt gyorsabban reagál,és jóval nagyobb teljesitményű-több pusztitóeszközt képes bevetni.A dronok fölénye mint olyan csak addig lesz,mig a dronelháritó légoltalmi rendszerek el nem terjednek.
Ugyan ez a helyzet a nem repülő dronok esetén is.Előnyük szerintem csak időleges,illetve a szárazföldi dronok továbbra sem működőképesek.
A mennyiség már nem minőség
Szerintem de igen.Ha ténylegesen meg is van,és bevethető az a mennyiség-és eléri azt a minimális minőséget,ami a harckészséghez kell.
Harctéri vállalkozók
Ez sem újdonság azért annyira.Igazábol sosem tüntek el teljesen a hadviselésböl a magán fegyveres erők,miliciák,zsoldosok.USA is használt zsoldosokat Irakban és afgánban-de már Vietnámban is jelen voltak nem állami miliciaerők amcsi szervezésben.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 696
14 414
113
Tavaly nagyon sok orosz tankot zsákmányoltak, cseh és lengyel segítséggel ezeket javítgatják hónapok óta, hogy minél több bevethető legyen.

Próbálkoztak mind orosztól zsákmányolt T-72-essel, mind csehszkó / lengyellel Herszonnál, és eredményes volt-e ?




az oroszok is egyre inkább ocskavasakkal harcolnak

Az oroszok az eddig elvesztett T-72-esek, T-80-asok, és néhány T-90-es pótlására újabb T-72-eseket és T-80-asokat reaktiválnak, és lassan futtatják fel a T-90M és bónuszként a BMPT sorozatgyártását, nem pedig a JSz-3-as és T-34-es szintjére fejlődnek vissza.



Kapnak még 19 CAESAR-t dánoktól, legalább 12 Archert, 60-100 közötti M109L olaszoktól, 36 M109A6 Palladint a már meglévő lövegek mellé

A Lancet és a Sahíd a válaszok ezekre.



folyami átkelést segítő műszaki eszközt is kaptak

Ha a légierő meg a tüzérség az ukrán pontonokat nem tudja lekezelni, akkor oszlassák is fel ...



Várják a Patriotokat

Azt ahol bevetették mindenhol, eddig csak kudarcot vallott.


további NASAMS-ekkel együtt
A levegő lényegében senkié sem lesz a déli műveleti területen.

Az ukránok eddig kettő NASAMS-et kaptak, nem többet, nem kevesebbet. Az oroszoknak talán nincsenek SEAD / DEAD repülőik, PGM-jeik, és stand-off fegyvereik ?

A Patriot és NASAM elvileg repülők ellen valók, nem helikopterek ellen. A helikopterek meg lombkorona magasságban fognak sáskajárást végezni.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 952
38 211
113
Próbálkoztak mind orosztól zsákmányolt T-72-essel, mind csehszkó / lengyellel Herszonnál, és eredményes volt-e ?






Az oroszok az eddig elvesztett T-72-esek, T-80-asok, és néhány T-90-es pótlására újabb T-72-eseket és T-80-asokat reaktiválnak, és lassan futtatják fel a T-90M és bónuszként a BMPT sorozatgyártását, nem pedig a JSz-3-as és T-34-es szintjére fejlődnek vissza.





A Lancet és a Sahíd a válaszok ezekre.





Ha a légierő meg a tüzérség az ukrán pontonokat nem tudja lekezelni, akkor oszlassák is fel ...





Azt ahol bevetették mindenhol, eddig csak kudarcot vallott.





Az ukránok eddig kettő NASAMS-et kaptak, nem többet, nem kevesebbet. Az oroszoknak talán nincsenek SEAD / DEAD repülőik, PGM-jeik, és stand-off fegyvereik ?

A Patriot és NASAM elvileg repülők ellen valók, nem helikopterek ellen. A helikopterek meg lombkorona magasságban fognak sáskajárást végezni.
Majd elválik mire jut az offenzívájuk - nincs értelme ezen többet pörögni. Mindketten töredékét látjuk át a hadi helyzetnek, lehet kiragadott példákkal jönni pro és kontra, de nem érdemes.
Az biztos hogy az ukránok mindent bevetnek, mert lehet hogy ez az utolsó dobásuk mielőtt az egész háború befagy.
Valamilyen eredményt hozni fog, hogy mekkorát majd el válik...
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra and krisss

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 483
79 546
113
Próbálkoztak mind orosztól zsákmányolt T-72-essel, mind csehszkó / lengyellel Herszonnál, és eredményes volt-e ?






Az oroszok az eddig elvesztett T-72-esek, T-80-asok, és néhány T-90-es pótlására újabb T-72-eseket és T-80-asokat reaktiválnak, és lassan futtatják fel a T-90M és bónuszként a BMPT sorozatgyártását, nem pedig a JSz-3-as és T-34-es szintjére fejlődnek vissza.





A Lancet és a Sahíd a válaszok ezekre.





Ha a légierő meg a tüzérség az ukrán pontonokat nem tudja lekezelni, akkor oszlassák is fel ...





Azt ahol bevetették mindenhol, eddig csak kudarcot vallott.





Az ukránok eddig kettő NASAMS-et kaptak, nem többet, nem kevesebbet. Az oroszoknak talán nincsenek SEAD / DEAD repülőik, PGM-jeik, és stand-off fegyvereik ?

A Patriot és NASAM elvileg repülők ellen valók, nem helikopterek ellen. A helikopterek meg lombkorona magasságban fognak sáskajárást végezni.
Azért reaktiváltak T-62-es és állítólag T-55-öst, mert elegendő számú T-72/80/90 van nekik...