Nem teljesen értem a kértést.
A cikkben a török HISAR-O és -O(+) légvédelmi komplexum kerül szóba. Ez nem csapatlégvédelem, hanem rövid hatótávolságú mobil légvédelmi rendszer, és kvázi kényszerből használja az infravörös keresőfejet, mert nem volt erőforrás még az aktív radaros keresőfejre (ez is folyamatban van a törököknél, HISAR-RF néven). Tehát a cikk azon megjegyzése, hogy ez előny, mert nincs kisugárzás a cél irányába, egy kissé fals (főleg, hogy mostanában már nem rendkívüli, hogy a légi járműveknél infravörös alapon működő rakétaközeledés-jelző kerül rendszerbe, tehát egy passzív keresővel működő rakétát is érzékelhetnek).
A csapatlégvédelmi rendszereknél az infravörös tartományban működő keresőfej általánosnak tekinthető, mert olcsóbban kivitelezhető, és kevesebb helyigénnyel bír, mint egy aktív radaros fej (utóbbit is lehet most már relatíve kicsire építeni, de nem annyira kicsire). De van, amikor valami radaros elvű megoldáshoz nyúlnak (pl. a TOR is ilyen).
Oké, erre voltam kíváncsi. Akkor a cikk írója igazából csak vetített, hogy ez mélyebb megfontolás. És gondolkodni kezdtem, hogy miért. Azt tudtam, hogy a HH elején is már volt repülőgépeken is infra fejes rakéta és a végén Afganisztánban a Stinger is így működött. Nem új a technológia. Hőcsapdák kilövésével könnyű eltéríteni. Meg állítólag az orosz pilóták hamarosan rutinból húztak a Nap felé, hogy lerázzák őket. Elnézést, hogy rossz helyre írtam, nem vagyok otthon a repülésben, ezért nálam kevés a különbség csapatlégvédelem meg a rövid hatótáv között. Igazából ha abból indulok ki, hogy ez a két kategória leginkább a drónok miatt kap most ismét nagyobb hangsúlyt, akkor szerintem egy gépágyús csapatlégvédelmis járműnek a jövőben szintén kell majd pár ilyen 25 km hatótávolságú rakéta. A heliknél is divatosabb lett a nagy hatótávolságú páncéltörő. Szóval hülye fejjel nem lennék meglepve, ha ez a két kategória határa a jövőben elmosódna.
"A HİSAR-O + komplexum összetétele a következő: parancsnoki állomás, radar, három hordozórakéta (egyenként hat rakéta), egy gép optikai és termikus képalkotó állomással, valamint egy gép az adatok fogadására AWACS repülőgépekről."
Engem ez a rész zavart meg. Amiatt, hogy a törökök ha jól értem, a gépek felderítésében is elkezdtek használni egy passzív kereső autót, nem tudom, ez eddig mennyire volt általános. Ezért gondolkodtam azon, hogy lehet nem kényszerből csinálják, hanem valamiért fontos is a számukra, hogy az infrás rakétát esetleg rá tudják fókuszálni olyan lopakodóra, amit a radarral még nem észlelnek. De ezek szerint csak kényszerből csinálták az egész fejlesztést és nem kell mögé látni semmi többet.
(Mondjuk ettől függetlenül hasznosnak tartok a felderítésben egy ilyen komponenst. A radarállomásokat könnyű bemérni, de ha azt kilövik, akkor sem teljesen vak a rendszer.)