Szerintem a mieink sose voltak M3 szinten. Az utolsó felújítás csak élettartam hosszabbítás volt. De lehet tévedek.A magyar KUB rendszereket M3-as szintről modernizálta a lengyel-Arzenál páros 2002-ben ?
Ennek a hullámhosszainak vannak esetleg a másik rendszerhez hasonló lopakodó-észlelési "mellék-termékei"?
U.I.: Az van még nekünk valahol? Egyébként Én azt azért megtartanám, amelyik rendelkezik ezzel a "rejtett" képességgel, !
"...csak a játék kedvéért!"
.
Igen.A magyar KUB rendszereket M3-as szintről modernizálta a lengyel-Arzenál páros 2002-ben ?
a magyar és lengyel anyagok (mint ez és ez )említenek egy ilyet: "következő generációs rakéták integrációja" ez mit takar pontosan?Csak múzeumban kiállítva, egyébként 2001-ben kivonásra került.
Igen.
"A következő változást az 1987-es év hozta. A Rubin-feladat nevű szárazföldi haderőnem átszervezése során mindegyik Kub- és Krug-ezredet átnevezték légvédelmi tüzérezredről légvédelmi rakétaezredre. A gépesített lövészhadosztályok megszűnése okán a Kub-ezredeket ekkor egy-egy gépesített hadtestparancsnokság alá rendelték. A nyolcvanas években valamennyi Kub-technikát M3-as szintre fejlesztették. Ekkor ismét megnövekedett a megsemmisítési zóna, és tovább javult az önrávezető fej zavarvédettsége. Nagy sebességű és gyorsan mozgó célok ellen is hatásosabb lett a rendszer, végül 10-15 százalékkal növelve a megsemmisítési valószínűséget."
"A Kub fegyverrendszert 2001 és 2002 között a magyar és a lengyel hadiipar közösen modernizálta. A korszerűsítés következtében az önjáró célfelderítő és célkövető állomások, valamint az indítóállványok élettartam-hosszabbításon és fejlesztésen estek át. A modernizáció után a tűzrávezető lokátoroknak elég volt a cél megvilágítását a rakéta indítása után megtenni, ezzel növelve az üteg túlélőképességét. "
![]()
Majd fél évszázados hazai szolgálatban, a Kub csapatlégvédelmi rakéta rendszer
Negyvenöt évvel ezelőtt, 1976. október 21-én, rendszerbe állításhoz kapcsolódó éleslövészet keretében lőtt első alkalommal a Magyar Néphadsereg 7. önálló kivonuló légvédelmi tüzérezrede (MN 9351, Keszthely) a 2K12-es Kub (NATO-kódja: SA–6 Gainful) közepes hatótávolságú csapatlégvédelmi…combatant.blog.hu
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..