[HUN] Atlas-2 Mistral

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Kérdésem lenne GrGLY vel való beszélgetésben felvetödött a MISTRAL Rakéta , milyen ennek a fegyverzetnek a harcértéke ?
A platformot hülyének tartom hogy 2 honvéd kint fagyoskodik egy UIMOG-on, de a fegyverzet jó  vagy rossz ?
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
Engem is érdekelne a dolog,mert úgy tűnik a Mistral rendszer lesz továbbra is nálunk alkalmazva. Vajon vállról indítható változatot be fogunk szerezni valaha?
A másik ami érdekelne, hogy mi lesz a KUB-ok sorsa?
 

Star Trek

Active Member
2010. április 19.
1 252
6
36
hm de komoly légvédelem van nekünk remélem nem ez lesz a jövőben a legfőbb légvédelmünk...Amúgy a Meggitt Banshee állítólag van nekünk is .nem tudjátok mennyi és mire használjuk?
 

Star Trek

Active Member
2010. április 19.
1 252
6
36
hol mikor?:) +van felderítő változata + lehet vele vontatni egy ballont is amivel a légi lövészetet lehet szimulálni...
 

telak

Member
2013. június 26.
367
5
18
1 db rakéta kerult indításra?? Húha !ez lehetett aztán az éleslovészet!!
Ez ki is merítette az idei gyakorlatozási időt.

A mistral egyébként elég jó, de a platform inkább az 50-es éveket idézi. Valami zárt fülkés változat jobb lenne, dehát ez már ilyen magyar módi
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
Hamár csórikámnak ott kell állni a platón (esőben,hóban,fagyban,védtelenűl) ,akkor miért nem egy alacsonyabb építésű terepjáróra rakták őket? Számomra nagyon sebezhetőnek tünnek ott a magasban. Egy fülkében nem lehetett volna elhelyezni a személyzetet?
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
erdifefe3, telak

Ti olvastátok egyáltalán a hírt? Első bekezdés:
"<b>a francia Fegyverzeti Igazgatóság (DGA) tesztközpontjában</b>"
Harmadikban:
"A <b>bemutató lövészet</b> alkalmával egy darab M–3 típusú rakéta került indításra egy MANPAD típusú állványról."

Értő olvasás, emberek...
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
A MISTRAL rendszer magyarok által használt rakétái már rég nincsenek gyártásban és az üzemidejük is lejárt szerintem. Így viszont bele leszünk kényszerítve egy modernizálásba (ez nekünk jó, mert másképp nem fejlesztenénk), mert az újabb fejlesztésű rakétát kell megvenni, ha üzemeltetni akarjuk őket.
 

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 019
2 445
113
Még az előző kormány idején, Szekeres miniszter idején szó volt 140 darab rakéta beszerzéséről. Ha jól tudom, ez meghiúsult. Emiatt a készlet mára jócskán megcsappant. Tehát ha a Mistralt nem akarjuk záros határidőn belül kivonni, rakétát kell hozzá venni. Ha úgyis vásárolni kell, miért ne a legújabb variánst szereznénk be?
Egy magyar Mistral üteg a SHORAR radaros járműből (MCP) és 5 indítóállványos járműből (Atlas FU) áll, szemben a gyárilag ajánlott ütegenkénti 6 Atlassal. Így arányosan kisebb területet tud oltalmazni. De nagyobb hatótávolságú rakétákkal már kompenzálható lenne ez a hiányosság, jobban szét lehet húzni az Atlasok közti távolságot. (Más kérdés, hogy 6 indítóval még nagyobb lenne a lefedett terület....)
Nem írják a cikkben, hogy mekkora lett a max hatótáv. Ha 8-9 km, az már nem rossz. Régebben volt egy hír, hogy a Mistral üzemeltetők közül a magyarok érték el a legnagyobb dokumentált megsemmisítési távolságot 5 kilométerrel. Elvileg a max hatótáv 6 km körül lehet.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Beat,

Képes lenne egy üteg, az új típusú rakétákkal lefedni egy dandár légvédelmi igényét? Esetleg ki kellene-e egészíteni az üteget valamilyen csöves eszközzel (pl. skyranger)?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 510
72 513
113
"A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred MISTRAL légvédelmi rakétarendszere a Magyar Honvédség legkorszerűbb haditechnikai eszközei közé tartozik, ennek ellenére a hadiipar fejlődése, s az újonnan életbelépő NATO-n belüli szabványok megkövetelik e rendszer elemeinek folyamatos fejlesztését. "


http://www.raketaezred.hu/index.php/hirek/friss-hirek/650-mcp-modernizacio