1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Egyéb radartípusok

Diskurzus a(z) 'Rádiótechnika' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. Jeno

  Jeno Member

 2. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Nemrég posztoltam egy hsz.-t az elhagyott szovjet katonai bázisokról. Most az ott látott, a maga korában igazán nagyon korszerűnek számító, nem igazán közismert (nagyon titkos), nagy teljesítményű 5N117 P-70 Lena-M "5H117 П-70 Лeнa-M" típusú távolfelderítő rádiólokátor komplexumról írnék pár sort és csatolnák néhány képet.

  1960-ban kezdték fejleszteni és 1968-ban állt rendszerbe. Nagy felderítési hatótávolsággal és magassággal rendelkező távol felderítő rádiólokátor állomás volt. A Szovjetunió több régiójában telepítették a határ mentén, összesen 11 db-t. A fix telepítésű, helyhez kötött hatalmas berendezés teljesítmény felvétele átlagosan 20 kW volt, a teljes impulzus kimenő teljesítménye pedig 17 MW. Kétdimenziós (2-D), 2 csatornás (vízszintesen és függőlegesen is mozgatható sugárnyaláb), a nyitott, csonkított, hatalmas felületű (850 m2, 48 m széles, 25 m magas) parabola antennájának mozgatását digitálisan vezérelt elektro-mechanikus berendezések biztosították. 360 fokos körkörös felderítést biztosított vizszintesen, 2.300 km hatótávolsággal és 20 fokost-t függőlegesen 160 km Az adás és a vétel is egy antennával történt. Rendelkezett MTI (mozgó cél indikátor) berendezéssel az álló célok kiszűrésére. Működése során már alkalmazták (először a Szovjetunióban) az impulzus kompressziót, amely a nagyon kis céljelek detektálását is biztosította zavarás esetén, továbbá kiváló felbontást eredményezett. Nagyon jó zavar védelemmel rendelkezett, exportra nem is került. Két frekvencián üzemelt VHF sávban, 140 MHz-en kis/közepes magasságon a repülőgépeket, rakétákat és 70 MHz-en nagy magasságon a műholdakat képes volt követni. Sikerült elérni nagyon alacsony téves riasztási arányt. Egy kétemeletes épületben volt elhelyezve az összes berendezésével együtt. Több indikátorral látták el, 2 km-re ki lehetett helyezni a VIKO indikátorát, onnan is működtethető volt a teljes állomás.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 3. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  @ghostrider
  Valami nem jól van a képekkel.
   
 4. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

 5. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  A barna "urban3p" bannert látom, az összes kép helyén. Ezek szerint csak én :(
   
 6. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Én sem látom a képeket :S
   
 7. bogaras

  bogaras New Member

  "kép"telenek vagyunk!!!
   
 8. bogaras

  bogaras New Member

  ghostrider-re várva
  http://ralphmirebs.livejournal.com/203019.html
   
 9. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Most már nekem is az Urban3p ikon jelenik meg. Valószínűleg nem lehet külön kimenteni a képeket. Csak a fenti linkben lévő képek elérhetőek, ezeken kívül szinte semmi. A keresőben bárhogy is írja be az ember, csak az amerikai hasonló feladatú AN/FPS-35 távolfelderítő rádiólokátor képeit adja ki a rendszer.
  A leíráshoz még annyit, hogy az 5N84 P-14 Oborona rádiólokátor egyik "rokona" volt a Lena-M.
  Azért egyet megtarthattak volna múzeumi példánynak, mert megérdemelte volna.
   

Ezen oldal megosztása