Az MNB komolyan játszik az árfolyammal, sőt az Orbán kormány egyik legnagyobb nyeresége a Forint alulértékelése, így mindig kurva nagy árofolyamnyeresége van az MNB-nek, amit sajnos nem a COVID elleni védekezésre, vagy oktatásra, eü-re, de még haderőfejlesztésre megy, hanem saját magánalapítványaiba, amivel fideszes szervezeteket támogat. Ez tetszik, nem tetszik így van, és ellentétes egyébként az MNB alapító okiratával is, de mindenki szarik rá.
A Gripen pilóták sisakja. No comment, nem tudom leírni, hogy elégedett vagyok-e vagy sem.
Az szerződések fizetése. Nos szerződés teljesítése a pénzügyi ellen teljesítés elválik egymástól. Nagyon sok lehetőség van, akár a halasztott fizetés, akár egy nyersanyag vagy akármi másnak árához igazított árfolyam, akár különféle pénznemben megállapodott fix, rögzített árfolyam, akár barterügylet, és ellentételezés. Nos utóbbit egyáltalán nem használja az Orbán kabinet, tehát vagy valamit itt is gyártunk, összeszerelünk, vagy megveszünk.. Olyan van, hogy bár az nem barterügyet szó szerint, hogy az Airbus gyárat épít helikopteralaktrészek gyártására, és közben vettünk tőlük repülőeszözöket stb. Az igazi barterügyelt pld az volt, amikor a Thai Királyság fagyasztott csirkével fizette a svéd Gripenek értékének egy részét, amit a svéd eladott, vagy felhasznált..
Érdekes és értelmetlennek találom, hogy a Lynx-k Spike rakétáit megvettük, és a "légierő" helikoptereihez meg nem, mikor a H145Mnél már gyakorolni lehetne, hozzátéve, hogy állványos változat is kell a Metyisz-M kiváltására. Egyben valószínüleg olcsóbb lett volna, ráadásul nagy részben azonos technika. A H145M fegyveres kiképzés így is késedelmes a lőszerek hiánya miatt (nem irányított rakéta, lézeres 70mm-es, és a Spike)... Egyébként nem láttam a Spike alárírásról semmit, pedig ... Igaz a 10 Gidrán megvételét is titkolták 3 évig!!!!
Maróth Gáspár maga is nyilatkozta, hogy nem számolják a haderőfejlesztésre kötött pénz értékét (ami költői túlzás volt), mert költségvetési pénzből dolgoznak Ők is. Az biztos, hogy a 2021-es teljesítménynélküli osztogatás, és termelő beruházások helyett jóléti kiadásokra elbaszni kölcsönöket a legrosszabb dolog amit az állampárt tesz, ráadásul csak inflációt gerjeszti.
Én egyébként nem a beszerzések elmaradásától tartok, bár szerintem halasztódnak majd dolgok, hanem a HM nem bér és bérjellehű kiadásaira, tehát kiképzés, szupport, karbantartás. Valamint kihat a védelmi ipar KF-jére is.
Szóval Reccelite bejelentés elmaradt. Egyébként a GBU-12, 47 beszerzés mennyiségéről sincs semmilyen nyilvánosságra hozott információ, de vélelmezem, hogy hasonló keveset szerzünk be, mint anno a Gripenek első AIM-120 beszerzése.