[HUN] Honvédelmi költségvetés

Most gyorsan átböngésztem a kincstári táblázatot. Még nem végelszámolási törvény, de azért érdekes.
A tavalyi 12. havi táblázatból kiderül, hogy a tavalyi évben valami igen komolyan megnyomta a Honvédelmi költségvetést, és a tényleges költést is.
Az egy dolog, hogy a törvény által 2486,5Mrd-ra lett bővítve a HM költségvetése, de ebből 1661-et el is költöttek. Ha ebből levesszük a sport "üzletágat", akkor is lazán megvan a 2%.

Gondolom startvonalon álltál hogy lereagálhasd..... :D
Nem éppen most akartam kommentelni ebbe a topicba. Most olvastam @Kávé kommentjét a hadiiparos topicban.

• Vicces
Reactions: krisss
Jelenleg elérhető 3. havi adatok.
Eredeti költségvetési előirányzat: 535Mrd
Módosított előirányzat: 2640Mrd
Ebből teljesült: 313Mrd (11,9%)

Tavaly én is elhülve követtem (ránéztem vagy 3x) az eseményeket ezekben a táblázatokban.
Egy normális ügymenetnél minden hónapban 8,3%-kal (100%/12) kellene növekednie az éven belüli költéseknek.
De tavaly - ugyan így, mint idén - elképesztően le volt maradva minden év közben.

Tavaly is törölve lett egy csomó beszezés....
nem tudom, hogy milyen kreatív könyvelés van, de az előirányzat kurvára fiktív és nem ennyiből gazdálkodunk....
Meg mondom milyen…olyan pozitívan látják a jövőt és a bevételeket hogy olyat akkorse produkálnak ha mi lennénk Svájc így nem nem nehéz hiányt össze hozni…kicsit realistábban kene látni fent a helyzetet ha azt mutatják a számok meg az unió is azt jelzi nekünk a számokból hogy jövőre 3-3,5% Gdp növekedés lesz akkor inkább számoljanak 2%al és nem lesz hiány a +meg év végén el lehet szórni…vagy nagyobbat törleszteni a tartozasainkban…

Meg mondom milyen…olyan pozitívan látják a jövőt és a bevételeket hogy olyat akkorse produkálnak ha mi lennénk Svájc így nem nem nehéz hiányt össze hozni…kicsit realistábban kene látni fent a helyzetet ha azt mutatják a számok meg az unió is azt jelzi nekünk a számokból hogy jövőre 3-3,5% Gdp növekedés lesz akkor inkább számoljanak 2%al és nem lesz hiány a +meg év végén el lehet szórni…vagy nagyobbat törleszteni a tartozasainkban…
Hja, csak ez nem így működik. Szándékosan senki nem fog előrejelzést ilyen mértékben alálőni. Mert az előrejelzések alapján áraz a piac.
Ha fos adatokkal szemetelik tele az étert, akkor olyan leminősítést kap az ország a drága hitelminősítőktől, hogy "arról kóóódulunk".
Na, így lehet tovább rontani a helyzetünket a kötvénypiacon, és ezzel tovább növelni a kamatkiadásokat.
Szerintem a mostani brutál fékbehúzás az állami szférában is annak köszönhető, hogy tavalyi fogyasztáscsökkenés akkora pofon volt a Kincstárnak, hogy most méginkább arra tartalékolnak, hogy várják, hogy hogyan jönnek vissza a fogyasztási adatok.

• Tetszik
Reactions: Kávé
Hja, csak ez nem így működik. Szándékosan senki nem fog előrejelzést ilyen mértékben alálőni. Mert az előrejelzések alapján áraz a piac.
Ha fos adatokkal szemetelik tele az étert, akkor olyan leminősítést kap az ország a drága hitelminősítőktől, hogy "arról kóóódulunk".
Na, így lehet tovább rontani a helyzetünket a kötvénypiacon, és ezzel tovább növelni a kamatkiadásokat.
Szerintem a mostani brutál fékbehúzás az állami szférában is annak köszönhető, hogy tavalyi fogyasztáscsökkenés akkora pofon volt a Kincstárnak, hogy most méginkább arra tartalékolnak, hogy várják, hogy hogyan jönnek vissza a fogyasztási adatok.
2000 milliárdot költöttek a választások előtt úgy mint 22-ben csak most nem az embereket tömték ki, hanem magukat...

• Tetszik
Reactions: fishbed