[HUN] Iraki misszió

Medálparádé Irakban...

Átvették a „the NATO mission Iraq Non-Article 5” érdemjelet a NATO Iraki Misszió műveleti parancsnokságának, Infokommunikációs Támogató Csoportjában szolgáló magyar katonák négy és fél hónapos szolgálatuk befejeztével július 5-én, Bagdadban...

• Hűha
Reactions: antigonosz
Átvették a „the NATO mission Iraq Non-Article 5” érdemjelet a NATO Iraki Misszió műveleti parancsnokságának, Infokommunikációs Támogató Csoportjában szolgáló magyar katonák négy és fél hónapos szolgálatuk befejeztével július 5-én, Bagdadban...
Meg mindig Irakban vagyunk?

Coalition Forces Conduct Hungarian-Led Range Operations [Image 1 of 72]

Coalition Forces discuss battle drills to prepare for range operations at Beneslawa Range in Erbil, Iraq, June 20, 2025.
Coalition Forces train warfighting skills to maintain lethality and enable regional security and stability.

1000w_q95.jpg
1000w_q95.jpg

A Kormány 1409/2025. (XI. 4.) Korm. határozata a Magyar Honvédség iraki szerepvállalásáról

A Kormány a honvédelemről és Magyar Honvédségről szóló 2021. évi CXL. törvény 6/B. § (1) bekezdésében meghatározott jogkörében eljárva,

– figyelemmel arra, hogy Magyarország érdekelt a nemzetközi béke és biztonság előmozdítására tett erőfeszítésekben és a terrorizmus elleni küzdelemben,

– figyelemmel arra, hogy Magyarország az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet ellen szervezett nemzetközi koalíció elkötelezett tagja,

– figyelemmel Magyarországnak az Egyesült Nemzetek Alapokmányából fakadó kötelezettségeire, elsősorban az ENSZ Biztonsági Tanácsának
2014. augusztus 15-én hozott 2170. számú, 2014. szeptember 24-én hozott 2178. számú és 2015. november 20-án hozott 2249. számú határozataira,
továbbá az Iraki Köztársaság Kormánya által 2014. június 25-én az ENSZ tagállamaihoz intézett felkérésre,

– az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet által folytatott emberi jogi jogsértések, különösen az Irak területén élő keresztény és más vallási kisebbségek sérelmére elkövetett népirtás és más emberiesség elleni bűncselekmények megakadályozásának elősegítése érdekében,

– az Európára nehezedő illegális migrációs nyomás csökkentése érdekében engedélyezi, hogy a Magyar Honvédség az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós művelet elősegítése érdekében, partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, valamint csapatkísérő feladatoknak az Iraki Köztársaság területén történő ellátására

2026. december 31-ig egy legfeljebb 20 – váltási időszakban 40 – fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingenst állomásoztasson.

• Tetszik
Reactions: endre