A pénz világa

Abból ha esetleg úgy adódik nagyon nehèz kimászni. :confused:
Rajpkm azzal szokott amikor leszerelt.

Az már akkor megint nem az első lakás megszerzèse a fiataloknak.
Hacsak nem kaptak egyet.
Hát haverom befektetésicéllal tudott venni pesten pár éve egy panelt és felújította. Addig ők egy külföldön élő rokonnál laktak a menyasszonyával. Na most közösen belevágnak vidéken a szülővárosunkban egy családi házba csak az asszony veszi fel az otthon startot.

• Tetszik
Reactions: Ocses
Abból ha esetleg úgy adódik nagyon nehèz kimászni. :confused:
Rajpkm azzal szokott amikor leszerelt.
Nincs abban semmi nehéz. Utána át tudod alakítani hagyományos lakáshitellé (egyszerűsítettek a szabályozáson pont ezért) és újra tudod tárgyalni a hitelfeltételeket. (természetsen valamennyi pénzt legombolnak rólad érte..)

Hát haverom befektetésicéllal tudott venni pesten pár éve egy panelt és felújította. Addig ők egy külföldön élő rokonnál laktak a menyasszonyával. Na most közösen belevágnak vidéken a szülővárosunkban egy családi házba csak az asszony veszi fel az otthon startot.
Ok de akkor ott már van egy masszív alap. Pesten egy panel (nem merek nm árat írni, mert silvió lenyakaz) is nagyon durván árban megy el.

Remèlem a haverod te vagy csak így mesèled a sztorit. :rolleyes:

Ok de akkor ott már van egy masszív alap. Pesten egy panel (nem merek nm árat írni, mert silvió lenyakaz) is nagyon durván árban megy el.

Remèlem a haverod te vagy csak így mesèled a sztorit. :rolleyes:
Nem a haverom programozó informatikus + még ugyan ebben a ebben saját vállakozása is van.
Szeretnék én olyan stabilan állni mint ő :D

• Tetszik
Reactions: Ocses
30%%???

A telex az árak emelkedésének lassulásáról ír. Illetve Pesten visszafogja az Otthon Start másfélmikás négyzetméterplafonja a drágulást.
Generált áremelkedést az otthon start, de a harmadat sem, mint amit írsz.

November elején 1,49 millió forintba kerül a fővárosi használt társasházi lakások átlagos négyzetméterára, pedig szeptember elején még 1,45 millió forintnál járt ez az árszint, ami két hónap alatt 2,2 százalékos áremelkedésnek felel meg – derül ki az Ingatlan.com friss elemzéséből, ami szerint a dinamika mostanra csökkenő pályára állt az Otthon Start Program berobbanásához képest.

Országos szinten érezhetően mérséklődött a lakásárak növekedési üteme októberben a portál lakásárindexe szerint. Havi szinten 1,5 százalékkal nőttek az árak, miközben szeptemberben még 2,8 százalékos tempót mértek. Az éves drágulás is lassult 17,1 százalékról 15,9 százalékra. Budapesten októberben szintén 1,5 százalékos volt a havi drágulás, ami jelentősen alacsonyabb a szeptemberi 2,6 százalékos értéknél.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője szerint az adatok arra utalnak, hogy a lakásárak alkalmazkodnak a kereslet és kínálat új egyensúlyához, októberben bővült a kínálat és mérséklődött a kereslet. Szerinte ez év hátralévő részében már nem is lehet jelentősebb áremelkedésre számítani, hiszen nincs olyan eladó vagy vevő a piacon, akinek újdonság lenne a 3 százalékos hitellehetőség.

Az Otthon Start Program júliusi kihirdetése és a szeptemberi indulása között még 5,4 százalékkal emelkedtek az eladó budapesti használt társasházi lakások átlagos négyzetméterárai, viszont az utóbbi két hónapban már kevesebb mint felére csökkent ez a drágulási tempó.
"Az MNB legfrissebb Lakáspiaci jelentése szerint 2025 végére közel 29 százalékra gyorsulhat az éves lakásár-növekedés országos átlagban, ami 25 éve nem látott szintet jelent. A drágulást elsősorban az Otthon Start Program által generált keresletnövekedés hajtja, miközben az új lakások építésének üteme továbbra is az EU-ban a legalacsonyabb - írta a Portfolio." [pénzcentrum]

Konkrétan egy nem halott nagyis panel lakás már 70 millió fölött van Budapesten. A 1.5 milliós plafont meg úgy játszák ki az emberek, hogy a lakás az 1.5MFt / négyzetméter, de kötelezően meg kell venned a benne levő bútorokat +X MFt-ért...

Azért mert annyiért is megveszik ebben az éhező, fázó országban, annyira nincs az embereknek pénze.

Eddig azért ment a sírás hogy miért csak a családosoknak járt a CSOK, az első lakást szerezni akaró fiataloknak miért nem. Mert ez milyen igazságtalan.

Most van egy kifejezetten fiataloknak járó kedvezményes hitel első lakásra, erre most az a baj, hogy meg tudják venni és ezért nő a verseny, no a kereslet.

Döntsétek már el…
Eddig minden kibaszott családtámogatás beépült az árakba, mert a vállakozók / építtetők lenyelték úgy ahogy van, illetve messze nem épül annyi lakás, amennyi kellene. Most tényleg n+1-ik alkalommal be kellene linkelni azt a grafikont ami azt mutatja meg, hogy minden családtámogatás hogy felbaszta az ingatlanárakat? Az EU-ban vezetünk lakásár növekedésben, miközben gazdaságilag az EU legszegényebbjei közé tartozik az állam és a társadalom is...

De ja, kurva jó itt mindenkinek...

Találtam egy jó oldalt, ahol különböző vállalatok adatait lehet könnyen lekérdezni. Annak akit érdekel:

Eközben hazánk költségvetéséből hiányzik 4000+ milliárd forint:

Eközben hazánk költségvetéséből hiányzik 4000+ milliárd forint:
És hol van még az év vége :D

A Nyugaton vásárolt áruk minősége ....
Akkor még se annyira jó ez EU?
44-ért vettem felújított tégla lakást márciusban, most a szomszéd felújítatlan ugyan ilyenje 53-ért ment el :D
Általánosnak mondható, hogy kimaxolják a 3%-os hitelben megállapított négyzetméter árat már közepes városokban is.
Akkor add el, vegyél olcsóbbat...a különbséget meg leadózhatod.
Baszod átlagban 10 milliót ment fel egy lyuknak is az ára....
A vidéki kisvárosokban 1 milla a négyzetméterár de már a normálisabb falvakban is...
Előtte meg 700 körül volt.... az mennyi is? 30%....
Fenntebb eggyel...
Ez a házat eladóknak jön jól (már ha nem akarnak venni másikat).
Aki elad és nem vesz másikat, leadózza, ha vesz és olcsóbban, akkor a külnbözetet adózza le...vagyis, drágábban kell venni.
Én honvédségi zárt végű lízinggel veszem (azon 10% -a kamat) meg 30%-os minimum önrész kell.
Cserébe a cég annyit tesz a törlesztőbe mintha az albérletet fizetném.
Jaaaa, a katonáknak jár? Nekünk meg nem?
De ja, kurva jó itt mindenkinek
De jó a dolga a katonának, de jó a dolga....
,.......................
Mondenki sír...szerintem ez a topik a lelkisegélyszolgálat lehetne inkább...milyé szaaar, milyé pont nekem, milyé nincs nekem is...óvoda...
utálom a csokosokat, mert nem tudom felvenni, utálom a 3%ot mert jár, meg jól is járnék, de a lakásárak, utálom azokat akik tudnak lakást/házat venni...

• Tetszik
Reactions: fip7
Jaaaa, a katonáknak jár? Nekünk meg nem?
A 3%-os sokkal kedvezőbb egyébként mint ez. (csak akkor még nem volt és ehhez 5 évig nem nyúlhatsz)
Ez a benyögésed az pontosan óvoda. :D
Az árvnövekedésről hasonló építő jellegű hozzászólásod nincsen és hogy ez most hosszú távon hova fog vezetni?
Látod egy hozzászólással feljebb a 4000 milliárdos fekete lyukat az államháztartásban? Az előző választási osztogatás óta nem állt fel a gazdaság és ez ahhoz képest is elég durva lesz miközben a bevételi oldalon részben csökketenek (bár a különböző egyéb adókkal esélyesen azt kompenzálják és a lakosságra hárítják át a cégek meg a bankok)

• Vicces
Reactions: Kim Philby
A 3%-os sokkal kedvezőbb egyébként mint ez. (csak akkor még nem volt és ehhez 5 évig nem nyúlhatsz)

Ez a benyögésed az pontosan óvoda. :D
Az árvnövekedésről hasonló építő jellegű hozzászólásod nincsen és hogy ez most hosszú távon hova fog vezetni?
Látod egy hozzászólással feljebb a 4000 milliárdos fekete lyukat az államháztartásban? Az előző választási osztogatás óta nem állt fel a gazdaság és ez ahhoz képest is elég durva lesz miközben a bevételi oldalon részben csökketenek (bár a különböző egyéb adókkal esélyesen azt kompenzálják és a lakosságra hárítják át a cégek meg a bankok)
Megértem, hogy mindenki a saját baját önti ki, de ennél jobb lehetősége az elmúlt 25 évben egy időszakban sem volt senkinek...nekünk sikerült a csótány korszakban felnevelni három gyereket...családi segedelemmel...meg is lett az eredménye...azóta kétkézzel hitel nélkül építettem egy saját házat...tudom, nekem könnyű, mert nem veszek tojást...a disznó az ólban, a kecskére meg bármikor káposztát bízni...

Nem az ingatlanok árnövekedése a fő baj, mert azzal csak beértük a környező országok átlagát.
A probléma az, hogy a fizetésünk egy kalap szar...
Ahogyan a forint árfolyamát is mesterségesen tartják alacsonyan, hogy kiszolgálják a nyugati nagytőke érdekeit.
Ezek a problémák, szerintem.

• Tetszik
Reactions: krisss
És hol van még az év vége :D

Lefelé mindig könnyebb menni, mint fölfelé.
De még nem is ez a cikk legdurvább része, hanem ez:
"Az év első tizenegy hónapjában 4014,1 milliárd forint kamatkifizetést teljesített a költségvetés, ami 601,4 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszaki teljesítésnél."
Azért ez f@szom kategória.
Főleg, hogyha más tételekkel hasonlítod össze. Pl. az egészségügyre 2635,5 milliárd forint ment el. Fele annyi, mint a kamat fizetésre :hadonaszos:

Megértem, hogy mindenki a saját baját önti ki, de ennél jobb lehetősége az elmúlt 25 évben egy időszakban sem volt senkinek...nekünk sikerült a csótány korszakban felnevelni három gyereket...családi segedelemmel...meg is lett az eredménye...azóta kétkézzel hitel nélkül építettem egy saját házat...tudom, nekem könnyű, mert nem veszek tojást...a disznó az ólban, a kecskére meg bármikor káposztát bízni...
Tekintve hogy én egy hónapban átlagban 1 hetet távol de leginkább külföldön töltök és amikor itthon vagyok is marha hektikus az munkaidő. Elég hamar éhenvesznének az állataim...
(Gazdálkodó családból származom az otthoniak továbbra is csinálják de a karriertiszti életmóddal nem összegyeztethető ( 3x költöztem 10 év alatt ország egyik feléből a másikba) és a mostani otthonomból is ha úgy van parancsra költözhetek az ország túlfelére bármikor de ezt én választottam)

De ha megfigyeled én sosem arról beszélek hogy a helyzet NEKEM gond. A lehetőségekhez mérten jó körülmények közt élek és nincsenek anyagi problémáim. De én szerintem az országos átlsgot ezzel nagyon felfelé húzom

• Tetszik
Reactions: Kockás ing