[HUN] L-29 Delfin

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 869
73 242
113
Örülök hogy újra van "magyar" Delfin. Remélem átfestik olyanra, amilyen nálunk is volt.

"méltatva az L-29 feltámasztásáért küzdő csapat munkásságát"

Itt valahol valakinél információhiány esete forog fenn (lehet hogy nálam). Semmilyen feltámasztásról nincs szó. Legalábbis semmi olyanról, mint amilyet pl. a MiG-15 csapat csinált. Tehát nem egy repképtelen gépet újítottak fel lelkes magyar önkéntesek hosszú hónapok alatt, hanem valaki összegyűjtötte a szükséges pénzt és Angliában vett egy repülőképes példányt. A hajtóművet is a gyártó újította fel.

Ez a G-DELF lajstromú gép 2012-ben még a Red Star Rebels kötelék egyik gépe volt és bemutatókat repült Angliában. Ezért van fekete festése. (Előtte a HFL Ltd. újította fel a gépeket.)

http://redstarrebels.co.uk/gallery/
 
D

danielblack

Guest
Nem vágom Borisznak mi baja. Jó, hogy mostmár itthon is élnek delfinek, bár tényleg nem mi támasztottuk fel a hír alapján. És Az UTI- ban bízok.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 869
73 242
113
Ahelyett hogy haditechnikai oldalra nem való dolgokról vitatkoztok, inkább az ilyeneket vennétek észre a cikkben:

"majd feldübörögtek a hajtóművek, a Delfin kigurult a pályára,"

Az L-29-nek egy hajtóműve van.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 869
73 242
113
http://www.honvedelem.hu/cikk/39018_ujra_orjarat_az_egen

Na ez egyre érdekesebb...

<i>"Komócsi Zoltán, a gép tulajdonosa mondott köszönetet azoknak, akik segítettek a felújításban. Hozzátette: ez a Delfin Angliában várt jobb sorsára. Miután megvásárolta és hazahozta, a tököli reptéren építették újjá. "</i>


Mit kellett újjáépíteni egy olyan gépen, amivel át lehetett repülni fél Európát? 2013.05.23-án szállt le a gép Tökölön. 7 hét alatt mit építettek újjá?


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PDidlAKvHnE

Csak úgy állna össze nekem a történet, ha Angliában magyar kérésre újították volna fel a gépet. De akkor miért kellett feketére átfesteni? Az eredeti színe jobban megfelelt volna az eredeti magyar színeknek. (Lsd. az általam belinkelt képek között.)<i>"Elnézést kért a hangárban összegyűlt veterán pilótáktól amiatt, hogy az 1971-es gyártású gépet a ma használatos színekre festették, hozzátéve: ennek ellenére a lajstromjelzés tűzpiros, és a felségjelzés is korabeli."</i>

Ma használatos színekre???
Érdekes hogy a cikkírók mennyire máshogy emlékeznek az elhangzottakra (?).


http://iho.hu/hir/delfin-szolnokon-hazatert-egy-fontos-tipusunk-130712

http://mno.hu/hirtvszines/ujra-a-magyar-legterben-a-delfin-1172147<b>Videók:</b>

http://www.szolnoktv.hu/hirek/?article_hid=24454

http://mno.hu/hirtvszines/ujra-a-magyar-legterben-a-delfin-1172147

http://tv2.hu/musoraink/tenyek/130893_vadaszgep_magankezben.html
<b>Képek:</b>

http://www.abpic.co.uk/search.php?q=194555&u=cn

http://www.airport-data.com/aircraft/photo/000879443.html

http://forum.keypublishing.com/showthread.php?117753-L-29-Delfin-Red-Star-Rebels-First-Flight


http://www.flickr.com/photos/56270329@N08/sets/72157630058312184/
<b>Red Star Rebels</b>

http://redstarrebels.co.uk/gallery/

http://walesairforum.wordpress.com/2012/07/02/red-star-rebels-delfin-first-flight/

http://www.hunterflyingltd.co.uk/2/post/2012/06/red-star-rebels-delfin-first-flight.html
<b>L-29</b>
Szériaszám: 194555
Korábbi lajstrom: ES-YLM
Jelenlegi lajstrom: G-DELF


http://www.airframes.org/reg/gdelf
 

AIM-120

Member
Szerkesztőségi tag
2011. március 5.
62
0
6
Terminator, mint mindig, most is nagyon szemfüles voltál. :) Valóban, a Delfinnek csak egy hajtóműve van, a többes szám nem tudom, miért került alkalmazásra - mindenesetre javítottam. A "feltámasztás" használatának kifogásolását is jogosnak tartom, de csak részben. Magyarországon eddig nem volt repülőképes Delfin, tehát ebben az értelemben feltámadt itthon az L-29-es. Nyilván nem volt ez olyan mélységű munka, mint ami a MiG-15 esetében történt, de szerintem simán elfér ez a kifejezés.
A többi hozzászólást töröltem, kéretik nem folytatni a hasonló kommentek írogatását.
 

weasel007

Well-Known Member
2011. július 15.
3 785
8 380
113
L-29_Delfin_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


70.-ik HTKA-ra feltöltött saját képem.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 376
23 017
113
Nyíregyházán járt a Delfin:

http://www.nyiregyhaza.hu/elhuztak-a-csikot--lokhajtasos-gep-szallt-fel-a-nyiregyhazi-kifutorol-2015-09-12
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 869
73 242
113
Sugárhajtású gép landolt Klementinán

Több mint három évtized után szállt le és fel ismét sugárhajtású gép a mezőkövesdi betoncsíkon. Péntektől vasárnapig ismét próbaüzemet tartott a Bükk- Mátravidéki Aeroklub a mezőkövesdi repülőtéren. Az esemény különlegessége az volt, hogy szombaton délelőtt egy L-29 Delfin típusú kiképző vadászrepülő is landolt a betoncsíkon, itt töltött pár órát, majd hazarepült Tökölre...