[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

Bizzunk benne, hogy Patriot helyett inkabb annak a Rafael-fele Skyceptor (=Stuner) verzióját veszik meg (kompatibilis, de megsem amerikai), masreszt az Arrowba szallnak be (es hagyjak az IRIS-T a fenébe, inkább vesznek még NASAMS utegeket.)

• Tetszik
Reactions: J.G. and Aladeen
Meg az ország közepén van nagyjából, közel van több Duna-híd is szóval bárhol ott lehetnek gyorsan
ABM rendszert vennénk: pl Dávid Csúzlit, akkor annak a hatótávolsága 300 km körül van szóval majdhogynem "helyből" is lefedik az országot. Persze azért érdemes széttelepülni nekik is ha olyan a helyzet...
Ezt a "helyből lefedés" ötletét felejtsétek el.

Egyrészt az ABM védelmi távolság mindig töredéke a hagyományos légi céloknak, másrészt aligha van REÁLIS körülmények között olyan nem-ABM (ABT) cél sem, amit meg lehetne semmisíteni 300km-ről, de még a 100 is határeset, főleg pusztán lérakkal, AWACS nélkül.

344293239_552392803643333_6155655144288878521_n.png

"A NASAMS a NATO légvédelmi szabványává vált, Magyarország a legújabb és legmodernebb változatával rendelkezik, így a szövetség egyik legképzettebb légvédelmi képességét nyújtja" – hangsúlyozta a Kongsberg alelnöke. :rolleyes:
NASAMS 3, ebben konkretan igaza van. Szerintem rajtunk kivul csak a litvanoknal van magabol az upgradelt rendszerbol, de az ovekehez meg nem volt nagyobb hatotavu, uj AMRAAM-ER, mint most a magyarhoz. Az ausztraloknal is v3 van emlekeim szerint, de naluk hekkeltek hozza sajat radart meg ki tudja meg mit.

NASAMS 3, ebben konkretan igaza van. Szerintem rajtunk kivul csak a litvanoknal van magabol az upgradelt rendszerbol, de az ovekehez meg nem volt nagyobb hatotavu, uj AMRAAM-ER, mint most a magyarhoz. Az ausztraloknal is v3 van emlekeim szerint, de naluk hekkeltek hozza sajat radart meg ki tudja meg mit.
Nekünk sincs ER rakétánk. Engedélyünk van venni. De szerintem leszállítva nincs semmi az új csomagból.

Meg is rendeltük, nem csak engedély van. Szàllítjàk befelé azt is
A jövőben lehet számítani nagyobb mennyiségre, akár más típusokból? Láthatjuk, hogy milyen gyorsan fogy a légvédelmi rakéta egy konfliktus esetén, a beszerzésük viszont évekig is eltart.
Extrém példa, de Izrael egy éjszaka alatt kénytelen volt többet elpuffogtatni, mint a mi teljes megrendelt mennyiségünk.