[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

De legalabb megtudtuk hogy lesz "tamado raketa elfogo" kepesseg :D
Speciel nem, ugyanis a NASAMS fő funkciója Washington védelmében például a cirkálórakétákkal szembeni védelem! És alapvetően szerintem itt erről lesz szó! A cirkálórakéta a legelterjedtebb mélységi támadófegyverré vált, a magyar Gripenek fegyverzetében is meg kellene, hogy jelenjen már végre a számos lehetséges cirkálórakétából néhány!

Azt hittem már eldölt hogy Amerikából jön a lérak de ezek szerint mégsem, de persze az is lehet,hogy a tárgyalunk másokkal is szöveg csak arra szolgál,hogy minél jobb ajánlatot kapjunk az Amerikaiaktól.

• Tetszik
Reactions: arcas and zsolti
Speciel nem, ugyanis a NASAMS fő funkciója Washington védelmében például a cirkálórakétákkal szembeni védelem! És alapvetően szerintem itt erről lesz szó! A cirkálórakéta a legelterjedtebb mélységi támadófegyverré vált, a magyar Gripenek fegyverzetében is meg kellene, hogy jelenjen már végre a számos lehetséges cirkálórakétából néhány!
Itt a térségben nem cirkálórakétáról van szó, hogy beszereznének, hanem ATACMS-ot. Arra a PAC-3 való, nem az AMRAAM.

• Tetszik
Reactions: wolfram
A rakétarendszerek három elemből állnak: a rakéták kilövésére alkalmas infrastruktúrából, a támadó rakéták felmérésre alkalmas radarrendszerből és magukból azokból a rakétákból, amelyek képesek elfogni a támadó rakétát.

Én csak próbálok hangosan logikusan gondolkozni

És alapvetően szerintem itt erről lesz szó!

"A rakétarendszerek három elemből állnak: a rakéták kilövésére alkalmas infrastruktúrából, a támadó rakéták felmérésre alkalmas radarrendszerből és magukból azokból a rakétákból, amelyek képesek elfogni a támadó rakétát."

Azaz támadó rakéták elleni radar és a leküzdésükhöz nélkülözhetetlen rakéták. Na ez mi lehet reálisan @Hpasp ?

Itt a térségben nem cirkálórakétáról van szó, hogy beszereznének, hanem ATACMS-ot. Arra a PAC-3 való, nem az AMRAAM.
De, itt a térségben, mint mindenhol cirkálórakétát vásárolnak. A cirkálórakéta alapfegyverzet lett, ha modern harci repülőgéped van. Ráadásul az oroszok a Kalibr-al demonstrálnak nagyon, szóval ez a Kalibr lehet az a fenyegetés, ami ellen a közepes rendszernek mindenképp védenie kell!

De, itt a térségben, mint mindenhol cirkálórakétát vásárolnak. A cirkálórakéta alapfegyverzet lett, ha modern harci repülőgéped van. Ráadásul az oroszok a Kalibr-al demonstrálnak nagyon, szóval ez a Kalibr lehet az a fenyegetés, ami ellen a közepes rendszernek mindenképp védenie kell!
Ki vett, vagy jelentett be eddig cirkálórakétát itt a szomszédok közül?
Nem az oroszok a reális ellenfelünk, több kalibr-t tudnak küldeni mint amit mi valaha reálisan el tudnánk hárítani, ez biztos.

Nem az oroszok a reális ellenfelünk, több kalibr-t tudnak küldeni mint amit mi valaha reálisan el tudnánk hárítani, ez biztos.
Hozzáteszem, a cirkálórakétákat ha fel tudjuk idejében deríteni, azért legyen tiszta hogy már most is tudnánk velük mit csinálni, nem túl acélos/szakmai a megfogalmazás az már biztos, de szerintem egyértelműen ami új képesség lenne, az az ABM képesség.
Egy cirkálórakéta szalvó Paks környékén telepített KUB üteg+ Mistral kombó + a Pumák által reálisan kezelhető lenne.
Egy ATACMS meg nem.

• Tetszik
Reactions: wolfram and emel
Hozzáteszem, a cirkálórakétákat ha fel tudjuk idejében deríteni, azért legyen tiszta hogy már most is tudnánk velük mit csinálni, nem túl acélos/szakmai a megfogalmazás az már biztos, de szerintem egyértelműen ami új képesség lenne, az az ABM képesség.
Egy cirkálórakéta szalvó Paks környékén telepített KUB üteg+ Mistral kombó + a Pumák által reálisan kezelhető lenne.
Egy ATACMS meg nem.
Igen, de nekünk sok közepes légvédelemre van szükségünk. Nem ABM képességet jelentő gyémántgyűrűre, hanem egy rendes ruhára először! Ezért vagyok száz százalékig biztos benne, hogy semmilyen ABM képességről szó sincs.

Lengyeleknek van, ukránok fejlesztenek (oké, abból semmi nem lesz), míg a románok biztosra vehetjük, hogy beszereznek majd az F-16-hoz hamarosan az oroszoknak meg nagyon van!

Igen, de nekünk sok közepes légvédelemre van szükségünk. Nem ABM képességet jelentő gyémántgyűrűre, hanem egy rendes ruhára először! Ezért vagyok száz százalékig biztos benne, hogy semmilyen ABM képességről szó sincs.

Lengyeleknek van, ukránok fejlesztenek (oké, abból semmi nem lesz), míg a románok biztosra vehetjük, hogy beszereznek majd az F-16-hoz hamarosan az oroszoknak meg nagyon van!
Egyet értünk, először rendes légvédelemre lenne szükség. ABM képesség nekünk szerintem sem feltétlenül fontos, brutál drága képesség, kéne máshová a forrás. Ettől függetlenül szerintem meg az USA azt szeretné eladni... Meglátjuk.
Az oroszokat hagyjuk már gyerekek, ellenük soha nem leszünk képesek védekezni érdemben, ezt azért el kéne már fogadni. Ugyan ide vehető azonnal az USA is.
Ukrajna? Mit fejlesztenek azok, amit meg is tudnak venni? Az az ország lassan saját magát emészti fel.
Románia? Várjuk ki a végét, azoknál is van gond nem kicsi, és akarnak mindent szavakban, aztán a gazdaságuk meg a szakadék szélén...

Nagy talány ez az egész.

Csak nekem fura hogy a nem egész milliós ATACMS-re akarunk több milliós PAC-3 - al lövöldözni ami vagy eltalálja vagy nem? Nem lenne észerűbb nekünk is inkább ATACMS-ből bevásárolni?

Csak nekem fura hogy a nem egész milliós ATACMS-re akarunk több milliós PAC-3 - al lövöldözni ami vagy eltalálja vagy nem? Nem lenne észerűbb nekünk is inkább ATACMS-ből bevásárolni?
Ha nem védekezni akarsz, hanem viszont elrettenteni, adott esetben hasonló károkat okozni az ellenfélnek mint amit Ő okozott neked, akkor de.

Ha nem védekezni akarsz, hanem viszont elrettenteni, adott esetben hasonló károkat okozni az ellenfélnek mint amit Ő okozott neked, akkor de.
Pont ezért kell majd valami "über" támadófegyver (legalább is szerintem)...mint pl. TAURUS KEPD és társai - nem csak légi inditással. Olykor elég az ellennek ha látja mekkora botod van letámasztva a fal mellett, hogy gondolkozni tudjon mielőtt cselekszik :D

De attól hogy nekünk is van olyan, az még nem véd meg az ellenséges ATACMS-ektől :D
Így van. Ha rád lőttek azt ilyen rendszerekkel lehet hatástalanítani.
Mondjuk a válaszcsapás képessége, avagy elrettentő ereje jogos érv lehet, viszont semmit nem ér a már ellened kilőtt rakétákkal szemben.
Nyilván egy komoly rendszer, mint mondjuk az Iron Dome nem ész nélkül szed le minden palesztin belövést, csak amit veszélyesnek ítél.
És persze rögtön megy a válasz csapás is. Sőt megjegyzem hogy gyakran élnek megelőző csapással is.

De ha veszélyes egy belövés, akkor azt vagy semlegesíted, vagy nálad fog pusztítani.

"A rakétarendszerek három elemből állnak: a rakéták kilövésére alkalmas infrastruktúrából, a támadó rakéták felmérésre alkalmas radarrendszerből és magukból azokból a rakétákból, amelyek képesek elfogni a támadó rakétát."

Azaz támadó rakéták elleni radar és a leküzdésükhöz nélkülözhetetlen rakéták. Na ez mi lehet reálisan @Hpasp ?

Patriot esetén
AN/MPQ-65 RS (Radar Station) tűzvezető lokátor<- Amcsi
LS (Launcher Station) indítóállvány <- Amcsi
MIM-104F PAC-3 (Patriot Advanced Capability) rakéta <- Amcsi

SAMP/T esetén
Arabel MFR (Multi Function Radar) tűzvezető lokátor <-Európai
LC (Lancement Terrestre) indítóállvány <-Európai
Aster-30 rakéta <-Európai

MEADS esetén (ami még nincs kész)
MFCR (Multi Function Radar) tűzvezető lokátor <-Európai
Launcher indítóállvány <-Európai
MIM-104F PAC3 MSE (Missile Segment Enhancement) rakéta <- Amcsi