érdekelt eddig bárkitis ez ???Hát/szerződèses állományt kèrdeznèm mennyire van hajlendóság az állománynál a külszolgálatra?

6 külszolgálat alatt nem láttam olyat hogy bárkit kijelöltek volna.érdekelt eddig bárkitis ez ???
egyébként mindig akad akinek kell a pénz mindig akad aki misszióra vágyik kalandnak képzeli és mindig akad akit ki kell jelölni. (miközbe máshonnan menne magától is csak mivel nem ők adják... ezért nem fér be)
egyre nehezebb lessz kijtni szerződésesként hivatásosként azért továbbra is lessz hely.6 külszolgálat alatt nem láttam olyat hogy bárkit kijelöltek volna.
Az általad felsorolt okok miatt.
Azèrt vagyok kíváncsi most mi a helyzet.
Mivel az ismeretsègi körömből 2 embert tudok aki ki akart ès ki is ment. A többi nem.
Egyikük hosszabított is odakint. Ami règen nem volt szokás. Már csak az sem hogy megkèrdezzèk.
Nem hogy hagyják.
Azaz?ugyan azt mint a hivatásos/szerződéses állomány
Hát ez most pedig elég általános. Az egyharmad állomány kijelöléssel szokott menni.6 külszolgálat alatt nem láttam olyat hogy bárkit kijelöltek volna.
át lettek építve. (egy részük legealábbis egész biztosan. egyébként az átépítés nem volt nagy összeg ezért nem lett híre.)Kis off, lehet hülye kérdés de nem tudok rájönni a válaszra, max tippjeim vannak.
Döbbenetes hogy anno még katonaként erre hogy nem figyeltem fel, de most valamelyik nap jutott csak eszembe, hogy amiket kaptunk a britektől az egyenruhákkal, sisakokkal együtt Land Rover Defenderek, azok hogy-hogy bal kormányosak? Pedig utaztam az egyikben nem kevésszer. Nem sokat kaptunk, a simák a tartalékosokhoz kerültek, de nagyobb dobozost (mentő változat) láttam lövészzászlóaljnál is. Rendes katonai gépek a 90-es évekből, de mit kerestek bal kormánnyal az angoloknál? @Szittya úgy érzem te lehetsz ebben a legkompetensebb.
![]()
(Tippjeim kimerülnek abban hogy ugye a kontinensen egyedül Gibraltáron állomásoznak angolok, esetleg onnan levetett darabok)
Pont emiatt kellene rástartolni a kevesett futott inkurrencia MAN HX-ekre!át lettek építve. (egy részük legealábbis egész biztosan. egyébként az átépítés nem volt nagy összeg ezért nem lett híre.)
Cipruson is sok szaladgált angol színekben, onnan sok levedlett cuccot lehet venni online aukciókon a mai napig. Toyotákat, Fordokat, még páncélkocsikat is!Kis off, lehet hülye kérdés de nem tudok rájönni a válaszra, max tippjeim vannak.
Döbbenetes hogy anno még katonaként erre hogy nem figyeltem fel, de most valamelyik nap jutott csak eszembe, hogy amiket kaptunk a britektől az egyenruhákkal, sisakokkal együtt Land Rover Defenderek, azok hogy-hogy bal kormányosak? Pedig utaztam az egyikben nem kevésszer. Nem sokat kaptunk, a simák a tartalékosokhoz kerültek, de nagyobb dobozost (mentő változat) láttam lövészzászlóaljnál is. Rendes katonai gépek a 90-es évekből, de mit kerestek bal kormánnyal az angoloknál? @Szittya úgy érzem te lehetsz ebben a legkompetensebb.
![]()
(Tippjeim kimerülnek abban hogy ugye a kontinensen egyedül Gibraltáron állomásoznak angolok, esetleg onnan levetett darabok)
Mennyi időt is tölt egy tartalékos katona kiképzéssel? Max 2 hónap/év? Évek kérdése, mire annyit töltene a gép közelében, mint egy sorkatona egy 4/6 hónapos ciklus alatt. További idő, amíg a szolgálata véget ér, majd még egy kiképzési ciklus, amíg a váltás is elvégzi a gépre való képzést.
Legyen csak átlag 5 év, mire a tartalékos kiképződik rá, lejár a szolgálati ideje, teljesen civilként behívható, de képzett lesz, az "utódja" pedig már 2 éve tartalékos és valamennyire már ő is bevethető a gépben (hogy ne alóla, hanem raktárból vegyék ki a behívottak számára a gépet). Ez az 5 év sorkatonaság esetében 8-12 hónap, hogy hasonló képzettségi szintre jusson két egymás utáni "garnitúra".
Az 5 év továbbá távol áll a "most kell" dologtól, amiért lecsapnánk ezekre a gépekre.
- 16 többletpontot kapnak mindazok, akik a honvédek jogállásáról szóló törvény szerint szakképzés nélkül teljesítenek 6 hónapos szolgálatot,
- 32 pluszpontot kap az, aki 6 hónap alatt az alapképzés után szakkiképzést is végrehajt,
- valamint még plusz 32 pluszpontot ér a folytatólagos újabb 6 hónapért, szakkiképzésért.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..