Visszatérve a VZF-re a missziós szállítások mellett én egy lehetséges alkalmazásnak tartom mentőalakulatok járműveként. Ha jól tudom mi alapvetően Unimogokat és átalakított BTR-eket használunk honvédségi mentőnek, de egyik sem az a túlzottan páncélozott gép, illetve ha mennek egyszer majd a csapatszállítós BTR-ek, akkor valószínűleg rövid határidőn belül a mentős BTR-ek is követik azokat. A VZF-nek ugye meg ott a védett felépítmény, mondjuk eléggé magasan van, de némi átalakítással biztos meg lehet oldani, hogy könnyen lehessen pakolászni a hordágyat. Mondjuk elsősorban nem is "Sebesült kihordó járműnek" (ahogy a Currus nevezi a honlapján a BTR-ket) használnám őket, hanem már némileg az arcvonal mögött komolyabb felszereléssel ellátott (mert hely lenne hozzá dögivel) mentőegységekként. Persze a páncélzatot így se lehetne mellőzni, mivel ez is ellenséges területen mozogna adott esetben (áttelepülés, vagy Afganisztánt figyelembe véve akár csak egy városon való áthaladás is rizikós lehet).
Ugye alapvetően ilyen feladatokra átalakított APC-ket szoktak használni (Patriából, Strykerből, stb.-ből is van ilyen), de figyelembe véve azt, hogy nálunk milyen nagy "vehemenciával" váltják majd le az APC-ket, mint létező megoldást a VZF-et mindenképpen érdemesnek találnám minimális szinten rendszeresíteni (arról nem is beszélve, hogy tulajdonképpen létező gyártókapacitás van hozzá, hiszen a páncélozott részeket leszámítva egy mezei Rába teherautóról beszélünk).
A PSZH témával meg szerintem települjünk át "<a title="A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai/">A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai</a>" topikba.