[HUN] T-55 közepes harckocsi

Szia,

Igen a "Nalunk ilyet is csak egyszer csinaltak, olyan sokba kerult utana a javitas:" -ban a "Nalunk" alatt a Magyar Nephadsereget ertettem.

Viszont a fotomon felul levo datumot keptelen vagyok elolvasni, csak annyit tudok megsaccolni, hogy 60-as vagy 80-as evek, illetve hogy az utolso jegy 1,4,7 valamelyike (az en fotom 2008-ban keszult a Kecskemeti repulonapon kiallitott fotorol, ami fole ki volt irva az eredeti kep keszitesenek a datuma).

80-as évek szerintem. Mert amikor 87-ben Szombathelyen voltam katona, már ott hallottam a történetet, az 5. szd pk ( Kokas J. hdgy. ) által elmondva. Pontosabban, akkor hallottam először. Extrém helyzet volt, jártak a motorok a harckocsikban, vezetők bent. Kapták a parancsot hogy balra át, majd pedig hogy előre. Aztán lent voltak. Arról akkor nem hallottam semmit, hogy bármi sérült volna. harckocsikban pláne nem. A MÁV vagonok, lehet bánták a történetet. Nem mindennapi kivagonírozás de légitámadás esetén, ezt is alkalmazhatják a vagonok gyors elhagyására. Inkább elméleti a dolog, persze. Feltehetően élesben sem csinál senki ilyet. A Néphadsereg viszont egyszer ezt is kipróbálta.

80-as évek szerintem. Mert amikor 87-ben Szombathelyen voltam katona, már ott hallottam a történetet, az 5. szd pk ( Kokas J. hdgy. ) által elmondva. Pontosabban, akkor hallottam először. Extrém helyzet volt, jártak a motorok a harckocsikban, vezetők bent. Kapták a parancsot hogy balra át, majd pedig hogy előre. Aztán lent voltak. Arról akkor nem hallottam semmit, hogy bármi sérült volna. harckocsikban pláne nem. A MÁV vagonok, lehet bánták a történetet. Nem mindennapi kivagonírozás de légitámadás esetén, ezt is alkalmazhatják a vagonok gyors elhagyására. Inkább elméleti a dolog, persze. Feltehetően élesben sem csinál senki ilyet. A Néphadsereg viszont egyszer ezt is kipróbálta.
YTon jugó (T55) és BW (Leo 1) gyakorlat is fent van ilyen vagonról leszállásrol.Hh első felében,mielött elterjedtek volna az 50+ tonnás hk-k,szerintem elég sokan gyakorolták az ilyet.

Nalunk ilyet is csak egyszer csinaltak, olyan sokba kerult utana a javitas:
midi_img_0048.jpg

A tankoknak ezt bírnia kell,ne vicceljünk már.

Harckocsik levagonírozása.

Én erről megkérdeztem egyszer egy idősebb katonai logisztikust, aki szerint ezt egy alkalommal itthon is kipróbálták (jó régen), leugráltak a tankok a vonatról, de a legtöbb vasúti kocsit javítai kellett ez után. És nem lehet bárhol megcsinálni, csak ahol avasút nincsen töltésben.

Én erről megkérdeztem egyszer egy idősebb katonai logisztikust, aki szerint ezt egy alkalommal itthon is kipróbálták (jó régen), leugráltak a tankok a vonatról, de a legtöbb vasúti kocsit javítai kellett ez után. És nem lehet bárhol megcsinálni, csak ahol avasút nincsen töltésben.
Meg a tankokat is.

img_0048.jpg

A fenti foto eredetije a 2008-as repulonapon volt kiallitva, ott fotoztam. Sajnos a datum pont nem olvashato a tetejen.

Hogy egyenként lejönnek, azt még értem. De mind egyszerre, az nekem magas, mert akár fel is dőlhetnek a vagonok. Ettől még megcsinállták a kép szerint.