Nem saját gépen voltam, mikor eljöttem, töröltem.
...asztaltól felállunk, visszatesszük a széket!
...nem hagyok "szemetet" magam után.
A táblázat (kösz: @Hpasp )
értékeihez hozzáadva a +200 kinetikai és +300 kummulatív védelmet, azért már az NERA-ból is jó védelem-érték, és fronton, tábori körülmények között, többszörös találat túlőképességgel ( !!! ), a gyakorlatban szerintem sokkal jobb --elhúzódó konfliktusban-- a NERA.
...és még lehet eléje tenni ERA-t!
---és/vagy még előtét, kötény-páncált/-rácsot. A két-fejest is meg fogja! ...a 29-es nagyon ütős, annál meglepő eredmények voltak.
Az 1.000LE +NERA(ilyen megfizethető kategóriás), azt jelentené., hogy 2-300e $-ból a T-72B1/B2/B3 közelében lennénk (passzív)páncél-védelem szempontból, mozgékonyságban még jobbak is, mint az orosz verziók!
Használhatóság, ergonómia szempontból is fejlesztve az eredetinél jóval hatékonyabb, könnyebben kezelhető, (kiképezhetőség ! ), tartalékos/sorállomány által is kezelhető harci eszköz lenne! Ezt a szempontot is be kell venni egy felújítás során teljesítendő követelmények közé!!! A tartalékos/"sorozott" állománnyal szembeni mennyiségi és minőségi követelmények nagyságrendekkel könyebben teljesíthetők ilyen módon!!!
Másképpen gyakorlatilag nem!
Vissza a technikához:
Egy saját éjjellátót pedig --szerintem-- 3-4-5 év alatt itthon is össze lehetne dobni, főleg ha "belejósolom"/-tervezem az ez alatt az idő alatt várható civil technológia fejlődését,és esetleg még a területen várható következő civil generáció upgradjét is beletervezve! Nem hajt semmi még/most --szerencsére--, időben elkezdve, technikailag ---és pénzügyileg is !!! --- semmi kockázatot nem látok. Egy választási-/politikai-baleset a legnagyobb rizikó.
Abban optimista vagyok, a szak-politikai akaratban, önbizalomban már nem annyira.
.
Akkor elárulom a legféltettebb titkomat is, bár nem tudom, miért teszem. De valamiért nagyon kedvellek. Borzasztó idiótán néz ki, de én gyakran egyik gépről a másikra úgy viszek át linkeket, hogy E-mailt írok magamnak. Hatökörként van elég személyiségem, és ezeknek egyébként külön fiókjuk többnyire.
A saját fejlesztésű éjjellátóról az a véleményem, mint általában a saját fejlesztésű T-72-esre tervezett cuccokról. Teljesen feleslegesnek érzem őket. Nem csak te gondolkodol ilyeneken, hanem a világban sok ember. És nekik ráadásul ez a szakmájuk, erre kapják a fizetésüket. Szerintem nincs értelme egy 40 éve elavult technológiát lecserélni egy 20 éve elavult technológiára. Ha bármibe bármit teszünk újat, az a világ legjobb színvonala legyen! Mert kicsit a hadsereg és kell az ütőképesség.
NERA-t feltalálták a ruszkik, ráadásul évtizedekkel korábban! Pár darabra felesleges beleölni a pénzt, hogy felhozzuk magunkat tudásba oda, ahol ők már két évtizede is előrébb jártak. Inkább vásároljuk meg, ha kell, a szerbektől, vagy aki nincs embargózva! Én támogatom a kormányt, hogy az MI-be, önjáró járművekbe, a lézer ma még nem elterjedt felhasználási területein -vagyis a közel légvédelembe és ne a távolságmérésbe- fektessen be, kevés az ember és kevés a pénz az orosz kasszához viszonyítva. Nem a teljes spektrumon kell mindent behozni, hanem egy-egy szegmensben, ami világ színvonalú, export képes legyen, a többit meg szimplán megvásárolni. Akár magát a tudást, akár olyan módon, hogy a gyártó cégek ide csábítod vegyes vállalattal, akár kilora és majd vesznek tőlünk valamit cserébe.