[HUN] Vadászgépek beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 676
19 055
113
Állítólag igen: a következő pár évben légierő és légvédelem hangsúlyos lesz.
A drónok mellett az a Ukrajnai háború másik nagy tanulsága, hogy légifölény nélkül senki nem tud komoly eredményt elérni a földön sem. A NATO taktika mindig is az volt hogy "urald a levegőt" - ezt akarják nálunk is elkezdeni komolyan venni.
Két századdal (2x16 = 32 gép) és erősebb földi légvédelemmel legalább a lokális légifölény elérhető lenne, de az ellenséges légifölény mindenképp megakadályozható. Ez inkább az évtized végéig tudna megvalósulni...
Légvédelemben is nagy ugrás várható a NASAMS feletti nagy rendszer megvételével - @ravenlord tudni véli hogy mi lesz az . Ha találnak rá pénzt akkor talán már jövőre megrendelésre kerülhet.
Látva Ukrajna és Izrael "megrakétázást" és ezáltal a légvédelem fontosságát, jobban előtérbe tolta állítólag a légvédelmi beszerzést...
Jó de nekünk szárazföldi erőnk sincs! :rolleyes:
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 149
113
Lehet nem lesz népszerű amit írok, de egyre inkább azt látom bizonyítottnak amit már korábban is állítottam, hogy a kormányzat nem számít 1-3 éves időtartamon belül fegyveres kockázatra M.o vonatkozásában.
Bár nagyságrendileg fontosabbnak tartja a honvédelem ügyét, mint a korábbi évtizedekben, gazdasági, főleg bevételt termelő gazdasági célokat előbbre sorol.(Reptér, Talgo, stb.....)
6-10 év szerintem.
1-3 éves időtartamon belül nem tervez senki manapság beszerzési szinten. Ha holnap lerendelnénk bármit, jó esetben ennyi idő a megérkezésig. És akkor, még nincs rendszeresítve.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 149
113
De ha nem rendeljük meg sose lesz itt...
Nyilván, de most a politikai hátteret vitatjuk meg.
Én még azért kíváncsi vagyok, hogy Orbán hogyan fog hozzáállni az EU-s új irányvonalhoz. Mert eddig az volt a mainstream, hogy közös (és közösen finansírozott) európai haderőt kell létrehozni. Nyilván profi haderőként. Ez nekünk többszörösen kényelmes lenne.
Valószínűleg az ott szerezhető fizetések miatt tódulni fognak innen katonák. Ugyanakkor a hazai kötelesség ettől még nem szűnik meg. Lenne egy csomó alaposan kiképzett jól fizetett állampolgárunk, akiket mozgósítani lehetne, ha szükség lenne rá.
Ez gyakorlatilag az összes EU-s vezetőnek megfelelő módszer lenne.
Most viszont Weber vezetésével elkezdett a német oldalról egy igen erős kezdeményezés elindulni, hogy az EU-s tagálamok saját hatáskörben vezessék vissza/aktiváljá a sorkatonaságot - amennyiben jelenleg nem aktív.
A kérdés az, hogy ezt a helyzetet hogyan használja ki a Kormány. Vagy az Eu ellenes narratíva marad, és továbbra is hagyjuk itthon az intézményt, vagy az EU-s választás után egy jobboldal fordulat után mi is váltunk.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 149
113
Miért, mekkora az egyezés? Kapásból már radar, hajtómű, avionika, sárkányszerkezet. Még a futómű is új.
Úgy lett megtervezve az E, hogy használhatóak egyenek a korábbi szerszámok, berendezések. A svédek csak azért rendeltek új készletet, mert az eredeti cuccaik eléggé leharcoltak voltak már.
A sárkányhoz miért kellene új szerszám? A radar javítás szerintem nem egy nagy trúváj. Panel szintű cserék.
Az avionika is modul rendszerű.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 461
18 023
113
Úgy lett megtervezve az E, hogy használhatóak egyenek a korábbi szerszámok, berendezések. A svédek csak azért rendeltek új készletet, mert az eredeti cuccaik eléggé leharcoltak voltak már.
A sárkányhoz miért kellene új szerszám? A radar javítás szerintem nem egy nagy trúváj. Panel szintű cserék.
Az avionika is modul rendszerű.
Az alkatrészek akkor is eltérnek, ha a szerszámok (akár a nagy részük), megegyezik. Ami drága egy vadászgépen, az kb mind eltérő a két változat között.
Csönenteni lehet valamennyire a különbséget, de ahhoz egy átfogó, és drága modernizálás kell a régieknek.
 

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
1 126
3 234
113
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 388
11 368
113
A két verzió alkatrészbázisa nagyrészt eltér egymástól. Gyakorlatilag egy komplett, új logisztikát kellene felállítani, 4 (2) db gép miatt. Iszonyat pénz pazarlás lenne.

Szerintem meg tudják, hogy akarunk egy második századot és azt akarják kilobbizni, hogy ne C-t vegyünk, hanem E-t... bár én a C-ben reménykedem, mert ahhoz már van logisztika és úgy is elég hamar le kéne cserélni egy 5G-s gépre ha lépést akarunk tartani a régióval

Ugyan onnan jön, csak másik darab.
A KC-khez kell totálisan új logisztika. Meg az L-39-hez is.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 760
8 580
113
beszerzési árról beszélek: azt is ki kell ám izzadni valahogy!
Belátható időn belül nem lesz 16-18 x 80-100 millió dollárunk egy Gripen E/F századra. Pláne hogy a régiós viszonylatban elég jó színvonalú modernizált C/D felébe kerülhet kb.
Ezt is sokszor kitargyaltuk mar. Arra van penz, amire akarjak, mert semmit nem kell egyben kifizetni.
A Saab meg plane nincs olyan helyzetben, hogy ne kellene szarra olajoznia minden meglevo kuncsaft tenyeret, uj uzlet remenyeben...

Gyerekek jelenleg annak örüljetek, hogy budipapírra van pénzünk.
...de ha 15 ev alatt fizetsz ki mondjuk $2-3B kozott egy 18-20 gepes rendelest, az valojaban nem oszt, nem szoroz kulonosebben.
Plane akkor nem, ha egy EU-s szeljaras-valtozas hirtelen kiengedi azokat a milliardokat, amelyeket gyakorlatilag torvenytelenul tartanak vissza, es amelyeket elore meghitelezett a magyar budzse (ami miatt vannak a vasarlasi stopok is)...

Teljesen biztos vagyok benne hogy lesz még Gripen (C/D) véve a következő 5 évben, csak most 4 gépre futotta, mert meg kellett nyerjük az idei költségvetési hiány vetélkedőt.
Szinte biztos vagyok benne, hogy nem lesz tobb C/D egyaltalan. Elozo generacios gepnek szamit.
Azert vettek 4 gepet, mert azzal legalabb ideiglenesen megtamasztottak mankoval a legierot, a meglevokkel egyezovel, de tudjak jol, hogy ez semmire nem eleg. Uj szazadot meg biztosan nem az elozo gen gepekbol vesznek majd.

6-10 év szerintem.
1-3 éves időtartamon belül nem tervez senki manapság beszerzési szinten. Ha holnap lerendelnénk bármit, jó esetben ennyi idő a megérkezésig. És akkor, még nincs rendszeresítve.
Valoszinuleg hamarabb megrendelik, 2-3 even belul, de az teny, hogy az is 4-5 ev lesz, mire megjonnek.

De ha nem rendeljük meg sose lesz itt...
Pontosan emiatt mondjuk, hogy ez a 4 gep nem megoldas semmire, es biztosan nem C/D jon a tovabbiakban mar. Viszont a 'hedging our bets' magyaraztban is van racio, hogy ha amugy is varnunk kell - penzugyi okok miatt -, akkor erdemes egyik szemmel a koreaiakat meg a torokoket figyelni, masikkal meg szepen lassan lealkudni a svedekkel az E arat oda, ahol nekunk mar kifizetheto (15 ev stb).

Nyilván, de most a politikai hátteret vitatjuk meg.
Én még azért kíváncsi vagyok, hogy Orbán hogyan fog hozzáállni az EU-s új irányvonalhoz.
Legiero es beszerzes szempontjabol egyedul az hozna hirtelen valtozast ha vagy kitorne delen egy ujabb aktiv konfliktus, vagy az EU valtas miatt elindulnanak a visszatartott penzek.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 736
76 813
113
Ezt el is felejtettem. Akkor valóban csökken a különbség.
Szerintem inkább olvassuk el újra ezt a cikket, ez valószínűleg közelebb visz minket a magyar valósághoz mint a fórumtársak fantáziája... mert ebben a témában valószínűleg nem történtek nagy változások/csodák, különben nem az lett volna 3 hónapja bejelentve "nagy sikerként" ami.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 149
113
Megcsináltam ugyanezt a jelenlegi szituációra!

GDP 2023-ban:
HU: 188 000 000 000,- USD azaz 1
BG: 100 000 000 000,- USD azaz 0,5
CZ: 330 000 000 000,- USD azaz 1,75
SK: 127 000 000 000,- USD azaz 0,7
PL: 842 000 000 000,- USD azaz 4,4
RO: 348 000 000 000,- USD azaz 1,85
HR: 78 000 000 000,- USD azaz 0,4

Magyarország: 14+4x
elavult: -
korszerű: 14x Jas-39C/D
beszerzés alatt: 4x Jas-39C/D

Bulgária: 20+16x
elavult: 20x azaz 13x Mig-29A/UB, 7x Szu-25K/UBK
korszerű: -
beszerzés alatt: 16x F-16C/D

Csehország: 12+24x
elavult: -
korszerű: 12x Jas-39C/D
beszerzés alatt: 24x F-35A

Szlovákia: 0+14x
elavult: -
korszerű: -
beszerzés alatt: 14x F-16C/D

Lengyelország: 85+64x
elavult: 37x azaz 19x Mig-29A/UB, 18x Szu-24M4/UM3K
korszerű: 48x F-16C/D
beszerzés alatt: 64x azaz 36x T-50PL, 32x F-35A

Románia: 23+26x
elavult: -
korszerű: 23x F-16AM/BM
beszerzés alatt: 26x F-16AM/BM

Horvátország: 11+12x
elavult: 11x Mig-21bis/UMD
korszerű: -
beszerzés alatt: 12x Rafale C/B

Tehát ha Magyarország egy másik keleti NATO tagállam lenne akkor pusztán a teljesítőképesség és ráfordítási hajlandóság alapján így kellene kinézzen a légierőnk:

Ha Bulgária vagyunk, akkor Magyarország (1,9x): 12+24x
elavult: 12x Mig-29BM/UBM
korszerű: -
beszerzés alatt: 24x Jas-39C/D

Ha Csehország vagyunk, akkor Magyarország (0,6x): 10+12x
elavult: -
korszerű: 10x Jas-39C/D
beszerzés alatt: 12x F-35A

Ha Szlovákia vagyunk, akkor Magyarország (1,5x): 18+20x
elavult: 18x Mig-29BM/UBM (mi nem ajándékoztuk volna el, de kivonnánk a Gripenek érkezésekor)
korszerű: -
beszerzés alatt: 20x Jas-39E/F

Ha Lengyelország vagyunk, akkor Magyarország (0,2x): 20+14x
elavult: 10x Mig-29BM/UBM
korszerű: 10x Jas-39C/D
beszerzés alatt: 14x F-35A

Ha Románia vagyunk, akkor Magyarország (0,55x): 14+14x
elavult: -
korszerű: 14x Jas-39C/D
beszerzés alatt: 14x Jas-39C/D

Ha Horvátország vagyunk, akkor Magyarország (2,4x): 14+14x
elavult: 14x Mig-29BM/UBM
korszerű: -
beszerzés alatt: 14x Jas-39E/F

Ha a NATO keleti szárnyának átlaga vagyunk, akkor Magyarország (2,4x): 14+16x
elavult: - (vagy 8x Mig-29BM/UBM ha nincs kivonva)
korszerű: 14x Jas-39C/D (vagy 6x Jas-39C/D ha nincs a Mig-29 kivonva)
beszerzés alatt: 10x Jas-39C/D, 6x F-35A (vagy 16x Jas-39E/F)

Magyarán jelenleg a környékbeli átlagtól pont a második repülőszázaddal vagyunk elmaradva, bármelyik lehetséges variációját is nézem a környékbeli típusváltások analógiái alapján a lehetséges magyar forgatókönyveknek a környékbeli országok teljesítőképessége és hajlandósága alapján. Csakhogy mi most nem tizennégy, hanem csak négy gépet vásárolunk a svédektől, magyar adósai vagyunk a NATO-nak és szövetségeseinknek további tíz Gripennel, aminek a hiánya a mi élősködésünk a szomszédaink légierején!
Ehhez képest mi adjuk jelenleg 2 (egy kis ideig még 3) szomszéd készenlétét is.
Lehet, hogy arányaiban rendben van amit leírsz, de a Gripenek beszerzése annak idején nem (csak) arról szólt, hogy egyenlítsünk, hanem hogy technológiai fölény kapcsán picit ellensúlyozzuk a szárazföldi technikai hiányosságot is.
Azok a twitteres infók, amik jelenleg felbolydították a Fórum Gripenes topicjait, szerintem valami félreértésen alapulnak.
A hír terjesztőjének szavaiból én azt vettem le, hogy nem tudta, hogy a svédek gyártottak feleslegbe egy századnyi Gripen C sárkányt. Szerintem ezt értette félre, és gondolta, hogy a nekünk készülő gépek új elemekből lesznek. Ráadásul idekeverte azt is hogy az új század E lenne.
Egész biztosan hallott valamit, hogy tárgyalunk/tunk második századról is, de szerintem a fejében több infó is összekeveredett.
A második század egy kötelező feature lenne jelenleg a Honvédségben.
Igazság szerint a 3 lenne a minimum.
Tehát egész biztosan ezzel tisztában van a SAAB is, és nem lennék meglepve, ha nyomulnának különböző jobbnál jobb ajánlatokkal.
Az a helyzet, hogy jelenleg a vadászgép piac is elégé turbulens. Mindenki nyomul mindenhol.
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 760
8 580
113
Ehhez képest mi adjuk jelenleg 2 (egy kis ideig még 3) szomszéd készenlétét is.
Lehet, hogy arányaiban rendben van amit leírsz, de a Gripenek beszerzése annak idején nem (csak) arról szólt, hogy egyenlítsünk, hanem hogy technológiai fölény kapcsán picit ellensúlyozzuk a szárazföldi technikai hiányosságot is.
Azok a twitteres infók, amik jelenleg felbolydították a Fórum Gripenes topicjait, szerintem valami félreértésen alapulnak.
A hír terjesztőjének szavaiból én azt vettem le, hogy nem tudta, hogy a svédek gyártottak feleslegbe egy századnyi Gripen C sárkányt. Szerintem ezt értette félre, és gondolta, hogy a nekünk készülő gépek új elemekből lesznek. Ráadásul idekeverte azt is hogy az új század E lenne.
Egész biztosan hallott valamit, hogy tárgyalunk/tunk második századról is, de szerintem a fejében több infó is összekeveredett.
A második század egy kötelező feature lenne jelenleg a Honvédségben.
Igazság szerint a 3 lenne a minimum.
Persze, ezt mar 100x leragtuk. Sot, azt is kiszamoltuk a finn ajanlat alapjan, hogy $4B kornyeken megallt volna 30-32 Gripen E, ami a meglevo 14 C/D-vel kiadott volna 3 szazadot, elerve legalabb a legi kepessegek minimumat.

Tehát egész biztosan ezzel tisztában van a SAAB is, és nem lennék meglepve, ha nyomulnának különböző jobbnál jobb ajánlatokkal.
Az a helyzet, hogy jelenleg a vadászgép piac is elégé turbulens. Mindenki nyomul mindenhol.

Mar a Block 50/52 lengyel stb F-16 C/D gepeket is vicces lenne modernnek hivni, de a legcsodalatosabb, ahol a lekoszlott, 40+ eves, harmadkezbol vett roman A/B (!) F-16 gepeket "korszerunek" titulalja. :D
Erted, egy kalap alatt a leendo szlovak es bolgar F-16V gepekkel (amiket meg raadasul C/D-nek hiv.)