[HUN] Vadászgépek beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

independence

Active Member
2012. december 28.
385
62
28
Üdv mindenkinek !

Milyen hasznát tudnánk venni mi vagy egy hasonló kis ország egy ilyen Growler-nek ?

Mint NATO tagok , esetlegesen teljesíthetnénk ezzel a kötelező részvételünket alkalmanként ? Vagy a hazai légtérben , akár támadás esetén , akár a mindennapokban ?

Mert konkrétan arra gondolok , hogy ha egyszer az égiek is úgy akarnák , azért jó lenne a Gripen-ek mellé egy század vegyes Super Hornet , hogy legyünk valakik a környéken mi is.(természetesen ehhez hihetetlen anyagi fejlődésre volna szükség alapból)




Vegyes század alatt gondolok:

-2 db Growler-re
-4 db 2 ülésesre
-4 db 1 ülésesre

(esetleg ezekből néhány , ha szükséges, lehetne Silent Hornet vagy akár mind is...)

Azért SH mert úgy gondolom ez ma az egyik legsokoldalúbb gép, megfizethető , megbízható , és amennyire tudom olcsó üzemeltetni.

A Pilótáinkat kiképezhetnék olyan dolgokra velük , amikre amúgy soha...
(NATO tagként , ha igény van rá hordozón való üzemeltetést vállalhatnánk , zavarást , plusz általános dolgokat . Szóval előre lépnénk egy komoly szintre a sokoldalú gépünk által...)

Közös fegyvereket hordozhatnának a Gripen-ekkel . Ha a mostanság használt Gripen-jeinket meg egyszer lecserélnénk újabbakra , még asszem a hajtóművek is egyeznének ,ez is előny lenne.

A két típushoz temérdek rakéta és bomba típus alkalmazható , több gyártótól.


Még egy kérdés a Silent Hornet csökkentett észlelhetőségű változata és a Gripen kísérletezés alatt álló radar abszorbens festése mekkora előnyt jelentene , illetve milyen ellenféllel szemben ?



Mindenki véleményét várom !(azokét is akikkel a múltkor nem sikerült valami jól az ismerkedés)
 
M

molnibalage

Guest
Az RCS titkosított, a külső függesztmény erősen befolyásol.

Nem ismerek egyetlen olyan esetet sem, hogy hordozófeldélzeti üzemre alkalmas gépet használó, de deckkel nem rendelkező ország leszállna hordozóra. Értelmetlen. Egy képességet fenn kell tartani, azt meg nem tudják így... Egy csomó országnak van Hornetja, de járntak jenki horodzón soha.

A Gripen brosúráknak ne dőlj be, a legtöbb fegyver integrációja nem történt meg, csak lehetőség. Pénzért... A jelenlegi fegyverek mind használhatóak Horneten, de a Hornetek GPS bombái - ami nekünk speciel nincs - tudtommal nem. Nem rémlik, hogy lett volna JDAM/JSOW és más integráció. Csak marketing maszlag, pont olyan, amit a kanadai újságba író közgazdász simán megkajált...

Sisakdisplay is tudtommal csak a dél-afrikai Gripeneken van, stb...
 

independence

Active Member
2012. december 28.
385
62
28
Értem...

"Az RCS titkosított, a külső függesztmény erősen befolyásol" -ezt viszont nem értem(kezdő vagyok , még nem tartok itt)

Esetleg a zavarásra gondolsz hogy titkosított , mert ugye Ausztrália is megkapta , ráadásul a mostani legjobb hozzávaló cuccost és a fejlesztés alatt állót is oda ígérték nekik... Valahol olvastam , asszem ez is egy konténer...
 
M

molnibalage

Guest
Akkor első körben olvasd el az összes írásomat, akkor képben leszel.
 

independence

Active Member
2012. december 28.
385
62
28
Uhhhhh.....

A Mig-ekről a Grip-re váltás nagy részét már átolvastam .
Sas-ról is egy jó kora részt , de ezek igen idő igényes irományok.

Ez a téma úgy 15 Egri csillagok-nyi tartalom...

kb 3 hónapja kezdtem belemerülni , de egy év is kell hozzá , ha közben meg nem unom...

A gép típusok még csak el is mentek , de ez a sok harcimód meg ilyenek , sok idegen szó , rövidítés... Pffff...
 

independence

Active Member
2012. december 28.
385
62
28
RCS = mennyire láccik a gép :)

Nem tudom a többi írásod hol található mert ez a fórum egy kazamata !!!

Igazából most egyiket se találom ?

Vagy van valami oldal ahol fent vannak együtt ?


Holnap is jó lesz.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
@independence

http://htka.hu/kerekasztal/tema/javaslatok-eszrevetelek/page/13/#post-44255

Köztük lesznek molnibalage írásai is.
 
M

molnibalage

Guest
Isteni csoda lenne. Nincs annyo pénz erre, főleg itthon. Még az is kérdéses - ha jól értem - hogy mennyi új és mennyi átalakított gép lesz. A fejlesztési költségekre adnak forrás, de annak fényében, hogy mennyi ideje nem sikerült megcsinálni az AESA radart igen komoly esély van rá, hogy a SAAB-nak saját zsebből is kell erre fordítani, ahogy eddig is.
 

Batka

Member
2010. május 11.
128
2
16
<a title="Profile" rel="nofollow">Vitya</a>

"Szerintetek van bármi esély arra, hogy 10-15 év múlva ebbe a programba mi is beszálljunk?"

Ez kizárólag a 2020-as évek elejének pénzügyi helyzetétől és az akkor kialkudott ajánlatoktól függ.

A 2026-ban lejáró Griff-lízing után lehet valós alternatíva az E-vel folytatni.

Vagy maradványértéken kifizetni az EBS HU-t és tovább üzemeltetni még egy jó évtizedig.

A 2030-as évek második felében pedig már a Saab-tól kaphatunk ajánlatot a KFX fejlesztés eredményeként gyártott koreai-svéd harci repülőgépre... De akkor meg nyilván azon fogunk itt vitázni, hogy nem lenne-e jobb használt F-35-öst venni.
sf-laugh.gif


 

Vagy nem, mert nemhogy internet nem lesz, de kőbaltával játszik a gyerek is a homokozóban... jósolni nehéz, főleg ha a jövőről van szó! :)
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Íjász :

És miért is végeznék így? A mi gépeink lízingelve vannak szvsz csak az üza és a járulékos költségek vannak.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
bár ne így lenne, de már nem bízok a javulásban. Túlvagyok pár haderőreformon.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113

Ezekből most nem érné meg bevásárolni? Az infrastruktúra teljesen rendelkezésre áll, tapasztalat van bőven velük kapcsolatban, és lehet ha nyomott áron hozzuk lehetne jutni.
A tervezett helikopterbeszerzést is le lehetne velük bonyolítani. Fizetni pénzbe, kajába és főleg részletre.