Ha egyszer veszélyeztették a társuk és saját maguk életét, és kockáztatták, hogy a zozó megszerzi a fegyverüket, minimum lapátra kellene kerülniük.
És blogen pont beidézte a vonatkozó Kúria vagy LB állásfoglalást, miszerint az a karó bizony fegyver volt, mert nem csak a lőfegyver fegyver.
Tisztában vagyok vele, hogy mit nem díjaznak a hazai fegyveres testületeknél, ezért sem vagyok fegyveres testületnél. Viszont jelen esetben a jogi alaphelyzet meglehetősen egyértelmű volt.
Igen, felelősek, mert hibás döntést hoztak. Mint azt írtam, veszélyeztették magukat és a társukat, kockáztatták, hogy a zozó megszerezze a fegyverüket, ráadásul a megoldásuk következményei is károsak az ország szempontjából.
Egyfelől lesz egy drága őrizetben tartás + jogi eljárás, aminek a végén vagy lesz egy drága börtön, vagy egy végrehajthatatlan kitoloncolási döntés.
Másfelől a dolognak semmi elrettentő ereje nem lesz az esetleges jövőbeli támadások számának csökkentése vonatkozásában, hiszen minimális retorziókal megúszhatja a támadó.
Én azon az állásponton vagyok, hogy ha valaki szolgálatot teljesítő rendőr/katonára támad - pláne fegyveresen - , akkor azt nyugodtan le lehet puffantani (és persze azt is, aki más jogkövető állampolgárra - vagy turistára - támad rá annak életét vagy testi épségét súlyosan veszélyeztetve.)
Részemről feladom. Legyen igazad, rúgják ki őket. Meg az összes többit is, mert amúgy is csak biodíszletek. Igazi tökös legények kellenének oda. Hú, várj csak, tudok is egy ilyen csapatot. Igaz, hogy kicsit többe kerülnek, de az biztos, hogy ők aztán lelőnek ott mindenkit, ha azt akarod. Ők "Academy" néven futnak mostanság. És van nekik referenciamunkájuk is, szóval nem zsákbacica.
Na de várj! Nem rúgták ki a három katonát. Eljárás sem indult ellenük. Na vajon miért? Mert úgy végezték a feladatukat, ahogy elvárták tőlük. A feletteseik, meg a kormány. Szóval, ha nem tetszik a rendszer, akkor lehet forradalmat csinálni.