Improvizált harcjárművek

Szír home-made önjáró löveg: 100mm-es KSz-19 légvédelmi ágyú.

image.png

608355.jpg

image.png

image.png

Tudoom, hogy nem páncélozott, de nem tudom melyik topicba lenne jó.

Ezen behaltam. :)
Jugó UAZ-469 rakétatüzérség. Azt hittem ezek arab kitalációk

Jugoszláv népszokás.
Kedvenceim a Kosava sorozatvetők. Rakétamotorokat hegesztettek 100, 250 és 500 kilós légibombákra. Csodálatos :) Később, a háború után továbbfejlesztették, van lézer-vezérlésű változat is, illetve ma már egy komolyabb cuccot is összehoztak belőle.
164620_251459220_Image00572.jpg

.
Kedvenceim a Kosava sorozatvetők. Rakétamotorokat hegesztettek 100, 250 és 500 kilós légibombákra. Csodálatos :) Később, a háború után továbbfejlesztették, van lézer-vezérlésű változat is, illetve ma már egy komolyabb cuccot is összehoztak belőle.
164620_251459220_Image00572.jpg

Hát igen, az emberek meg szoktak döbbenni a közel keleti improvizált cuccokon, pedig ugyanezek itt voltak a Balkánon is, csak ez valamiért nem közismert.

A 40 éves légvédelmi gépágyú elavultsága és a repülés lehetetlensége miatt megszületett a balkáni Nasams, a Pracka.
bp.webp

Annak aki nem ismeri a cuccot. Ugye a NATO miatt nem tudtak repülni, így gondoltak egyet és az öreg Praga M53/59 "Lizard" SPAAG-ról leszedték a két 30 milliméteres gépágyút és egy konzolra felbarkácsolták a repülőgépeik R-60 vagy R-73 rakétáit megturbózva egy gyorsító fokozattal, amik a nem irányított tüzérségi rakétákból lettek kialakítva.

De ráügyeskedték például a Dvina kerekes indítójára a Termit hajó elleni rakétát.
K-15 Krajina
K-15_Krajina_Missile.jpg

Vagy ott voltak a horvát dzsihadmobil jellegű gépek, amik nyilván nem úgy voltak használva mint a húgyagyúak kezében, de maga a technikai megvalósítás hasonló.
Majsan
tUcl45TwRZfwluybfEoCy-daS2vnHQNvW4W6Nl7sxB3RZ22K79w4iSEZIpbxn0dg-kN-KLBaV6CDj5uMW5d1WHnSRmdK0eCfYoHbJOb9Bgug9IZXnFWnwRG4PizWLHT-9hSSFIjIhw

Strasko
4406653505_1b77097804_b.jpg

Sokol és rengeteg hasonló van még...
a9rgahcapnv41.jpg

Felbarkácsolták a 37 milliméteres légvédelmi gépágyút a T-55 tetejére, mert mint kiderült, a gyalogosok által legjobban rettegett gépek a ZSU-57-2 és a Praga Lizard voltak.
NuJvzx3.jpg

Vagy meg lehetne említeni a teherautók páncélozásával kialakított olcsó APC-ket.
TAM 110 Lynx
Xx_FgKPMFns1QFqaN1jJa1xazrTODqJqwMe06SsARYNby79C-wYBZAn0Yp2rl9XHjohj7y_KkiB5WbOpYSVcQxrEk2qpyjWlOvFBdl9L10jbPwAZEAQ

Páncélozott TAM 150
1424362945_y-ir6o9aqse.jpg

Páncélozott UAZ
scale_1200

Ahogy Juszuféknál szokás bármilyen kerekes járműre rágányolni a BMP-1 tornyát csodálkozom nem tették még meg ezt a Gvozgyikával. Mondjuk szinte biztos, hogy a futóműt kukázná és valszeg fel is borulna de egy líbiai, jemeni vagy szíriai alkalmazást csak megnéznék kíváncsiságból.

Bár nem Gvozdika torony, de a D30 fel szokott kerülni platóra, nem is csak improvised változatban. Szerbiának, Szudánnak, Egyiptomnak, Laosnak biztosan van olyan gépe, ami egy sima D30 teherautóra felpakolása.
CV3cdKwWsAEXEf8.jpg

f2hs6mi7k9u41.jpg

x2pojntw8bu01.jpg

Bár nem Gvozdika torony, de a D30 fel szokott kerülni platóra, nem is csak improvised változatban. Szerbiának, Szudánnak, Egyiptomnak, Laosnak biztosan van olyan gépe, ami egy sima D30 teherautóra felpakolása.
CV3cdKwWsAEXEf8.jpg

f2hs6mi7k9u41.jpg

x2pojntw8bu01.jpg
a második nagyon teccik :D az elsőt viszont egy okosabb építette, vannak letalpalói is hogy ne szakítsa szét az alvázat

Tudoom, hogy nem páncélozott, de nem tudom melyik topicba lenne jó.

Ezen behaltam. :)
Jugó UAZ-469 rakétatüzérség. Azt hittem ezek arab kitalációk :D
Em72riuW8AI8_tr

Em72tzxXcAAmwt6
Nem volt valami hasonló a Honvédségnél- a könnyűgyalogos mánia idején lecsupaszított alvázon? Géppuskás változat rémlik.

A kilencvenes évek elején volt egy könnyű homokfutó teszt. Gyakorlatilag egy VW Transporter T3 Syncro alapú legózgatás.
KTJ-1/4 "Szöcske"
BIG_0002459582.jpg
Nem erre gondoltam valamelyik gépemen volt egy UAZ, talán még terepszinesítve is(?) épp egy Mi-8-ba szuszakolódott be. Talán a 88-asoknál? vagfy egy külföldivel keverem?

Nem erre gondoltam valamelyik gépemen volt egy UAZ, talán még terepszinesítve is(?) épp egy Mi-8-ba szuszakolódott be. Talán a 88-asoknál? vagfy egy külföldivel keverem?
Meg is van.
images

meg így tovább keresve a hagyományőrzőknek is van, csak más színben.
Szolnok, makettkiállítás:
_mg_2637.jpg

Meg is van.
images

meg így tovább keresve a hagyományőrzőknek is van, csak más színben.
Szolnok, makettkiállítás:
_mg_2637.jpg

Ez sima UAZ 469. Az direkt így van tervezve, hogy az ablakokig le tudd bontani. Nem kell hozzá más, csak egy tízes kulcs. Ezért nem is értettem azokat a terepeseket, akik nem bukócsövezik be, mert ha borulsz, tuti agyonnyom a gép.
80059_661473_1000x700.jpg.jpg

Sőt, különleges alakulatoknál gyakran még az ajtókat is leszedték.
c18fe8fee2558e92f3f53b2773dc106b.jpg