• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 941
30 788
113
Nálunk ez a másik reptérre kitelepülés mostanában egy spanyol viasz szerű dolog, de a VSz időkben rendszeres rutin volt a füves üzem a 21-esekkel. Kenyeri, Balatonkiliti, Orosháza rutin gyakorlóhelyek voltak. Viszont talán egyedül nálunk nem volt soha autópályás üzem, nem úgy, mint a csehszlovákoknál, keletnémeteknél, lengyeleknél, vagy akár odahaza (vagy az NDK-ban) a szovjeteknél.https://youtu.be/bl2q7EzFiXo?si=zQ_36nn1sdUv3jF8

https://youtu.be/Or7f_H51Y18?si=1BSwrUSdn_USjfxS
Nyugaton is ment ugyan úgy a dolog.Arra alkalmas gépekkel a tábori repteres gyakorlás is.
Sőt,a lengyelek ma is csinálják.
https://www.youtube.com/watch?v=0KceRPomL04
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 844
91 286
113
Akkor meg az lenne a baj...
Mert nem vagy-vagy, hanem is-is.
Békeidőben persze egyszerűbb alapvetően Szolnokrol üzemeltetni. De párhuzamosan lehet készülni, gyakorlatozni a széttelepülésre és ahhoz megfelelő infrastruktúrát kialakítani.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 941
30 788
113
88as NSZK gyakorlat
Egyébként ma is megvannak ezek a pályaszakaszok,és fel is lehet ismerni őket.Csak egy felszedhető betonkorlát vállasztja el a két forgalmi oldalt,különben egy pályatestet alékotank.Mindig van ilyen részen pakoló,aminek a hangfogó fala főldhányás-jó massziv repeszvédő földhányás.És a parkolók ki-be hajtóik feltünően szélesek.
 
 • Tetszik
Reactions: bel and Sulaco

Chima3ra

Well-Known Member
2020. július 28.
296
1 041
93
Vannak 1 tonnás, sőt másfél tonnás siklóbombák is - a dedikált betonáttörőkről nem is beszélve...
Nem is arról van szó,hogy a betonbunkerek teljesen leküzdhetetlenek lennének. A lényeg az,hogy egy második védelmi vonalat képezzenek, mert te is pontosan tudod,hogy nincs 100%-os légvédelem. Nyilván kellene a csöves és rakétás légvédelem a bázis köré,de a jelenlegi formában ha ezen bármi,de tényleg konkrétan bármi átjut,ami el tud durranni a hangárok felett az jó eséllyel gatyázza a gépek nagyrészét. Ezzel szemben ha vannak bunkerek,akkor ahhoz minimum SDB kell,de ha biztosra akarsz menni,akkor ahogy te is írtad, inkább már 1-1,5 tonnás bunkerromboló,aminek szintén át kell jutni a légvédelmen,utána telibeverni a bunkert,és ha abban egyáltalán volt is gép,akkor is mindössze az az 1db megy a levesbe. Több tucatnyi tonnás bunkerrombolóval végrehajtott precíziós csapást az USAFE-n kívül hányan is tudnának most kapásból végrehajtani európában? Ne ez a nem mindegy.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
901
10 235
93
A széttelepülősdinél vegyétek figyelembe hogy egy magyarországi terület esetén a felderítéséhez nem kell olyan elérhetetlen hatótávolságú drón. Ha ez ellen nem tudsz védekezni akkor hiába tologatod a gépeket. Ha kukkolod a radaroddal, hogy jön-e drón, meg tudod védeni a radarod? Stb. Majd ha ezek meg lesznek oldva rendszerszinten, akkor jöhet a több gép.
 
 • Tetszik
Reactions: cirqle

Skunkworks

Active Member
2016. december 2.
108
210
43
Csehszlovákiában itt voltak azok a szakaszok az autópályán, amiket használtak autópályás üzemre:

Stránecká Zhoř mellett valamint a vyskovi repülőmúzeumnál.​

 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 941
30 788
113
A széttelepülősdinél vegyétek figyelembe hogy egy magyarországi terület esetén a felderítéséhez nem kell olyan elérhetetlen hatótávolságú drón. Ha ez ellen nem tudsz védekezni akkor hiába tologatod a gépeket. Ha kukkolod a radaroddal, hogy jön-e drón, meg tudod védeni a radarod? Stb. Majd ha ezek meg lesznek oldva rendszerszinten, akkor jöhet a több gép.
Izrael pont ezért nem csinálja.Túl kicsi hozzá.Ennek ellenére fel vannak készülve rá.
Értelme ennek,meg a mi esetünkben is,hogy az éppen helyreállitás alatt lévő reptér esetén is tudjon legalább korlátozottan működni a légierő.
Másik fele,hogy mi nagyobbak vagyunk azért Izraelnél.Keleti iránybol földi radarnak az ország nagyobbik fele már horizont alatt van.És elég nagy a terület ahoz,hogy már ne lehessen dronokkal teljesen beteriteni.És azért elég nagy ahoz a távolság,hogy csak olyan méretű dronok érjék el a területet,hogy a leszállóhelyet mobil csapatlégvédelmi eszközök meg tudják védeni.