1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kivonásra kerültek az A/B Gripenek

Diskurzus a(z) 'Hírek a katonai repülés világából' témában - Phoenix által indítva @ 2012. december 27..

 1. Phoenix

  Phoenix Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Svédországban aktív szolgálatból kivonásra kerültek az utolsó A/B verziójú JAS-39 Gripen típusú vadászbombázók. A “svéd kacsa” régebbi példányait Karácsony előtt búcsúztatták északi barátaink.


  [See the full post at: http://htka.hu/2012/12/27/kivonasra-kerultek-az-ab-gripenek/]
   
 2. Hans

  Hans New Member

  Már el is felejtettem ezt a festést, pedig a Viggen-en iszonyatosan tetszett. Kb mikor tértek át a szürkére a svédek?
   
 3. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

  Jónak néz ki a festés, remélem lesz frissítés a hírhez, amin nagy felbontásban is meg lehet csodálni az egész alakos gépet.
   
 4. nani1980

  nani1980 Member

  Most jutottam Molnibalage F15-ös cikke végére!  Hát mit mondjak! Még végig olvasni is kemény volt,  nemhogy megírni!  Talán tükrözi a véleményemet a cikkről, hogy már bele, bele olvasgattam, de most egy szuszra az elejétől nekilátva, éjjel 3 kor végeztem vele! Molninak minden bűne megbocsájtva! :D  Hihetetlenűl sok munkája lehetett vele! MINDEN ELISMERÉSEM!!!!

  Mostanában nem nagyon van időm nagyobb terjedelmeket olvasni.

  Nem ide akartam írni, de fent nem találtam az F15- ös cikket ........... Bocs!
   
 5. nani1980

  nani1980 Member

  "Mostanában nem nagyon van időm nagyobb terjedelmeket olvasni."    Ez az önmagában értelmetlennek tűnő sor, még fojtatódott, de valahogy nem ment fel .... De most már mindegy is....
   
 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  nani1980

  Azért lett fórum,hogy mindent a megfelelő helyre írjunk.
   
 8. nani1980

  nani1980 Member

  Köszönöm Dudi! Király , hogy van fórum! Én mondjuk eddig sem használtam fórumokat, és ezután sem fogok !  Részemről érthetetlen, hogy miért kell ennyire beszarni, ha nem közvetlenül kapcsolódik valami a cikkhez! Eddig olyan családias hangulata volt a HTKA-nak, most nem érzem ezt! Ha a cél ez, akkor jó irányban haladtok!  Lassan oylan lesz mint Magyarország! Aztán  mondhat bárki bármit, a lényeg az , hogy az olvasó, épp mit érez! Én ezt érzem... Jó fórumozást Mindenkinek!
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  nani1980

  Én sem vagyok fórumpárti de most ez van és lehetőség szerint illik betartani.
   
 10. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nem morgolódós hangsúllyal:

  Annyiszor írtam már, hogy a lazább off-topicot nem gyaluljuk majd most sem, hogy van fórum rész is. Aminek a látogatása nem is kötelező ugye, hiszen a hírek alól ugyanúgy lehet írogatni. Viszont az erős off-topic szálakat irányítjuk a fórumba. Ez mindenkinek csak jó.

  Év elejéig még pangás lesz, kevésbé pörög az oldal, kevesebben vagytok itt, ezért is érezhető, hogy mintha változás történt volna. Véletlen egybeesés.

  Jó, persze as Block 5 start problémái sem használtak, :) de a cél nyilván a korábban kialakult közösségi hangulat megtartása. Én nem hiszem, hogy ez a fórum által hozott, módosult játékszabályok miatt hátrányára fog változni.

  Uff
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Azért lett fórum,hogy mindent a megfelelő helyre írjunk.

  Egyetlen régi hírt sem lehet kommentálni...
   
 12. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Cirka 1,5 hétre visszamenőleg a nagyobb komment számú hírek esetében, ahol még esélyes, hogy érkezhet esetleg hozzászólás a kommentelés megnyitva. Olyan módon, hogy a Hírsarokhoz lettek társítva, a kommentek pedig átmásoltatva.

  De ha nagyon akarjátok végigkattingatom az összes decemberit...
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem feltétlen szükséges. A fórumban az F-15 hír érdekes módon megjelenik. Csak, ha pl. kikerül majd az új HT összfoglaló, akkor a régi hír kommentálhatatlan marad.

  Az átszövegezett, hibajavított és F-15 formátumban levő mű csak a "felpolírozás" során megint laza 20%-kal lett hosszabb. :)

   

  Mind kinézetében, mind tartalmában mind stílusában mérhető lett így az F-15 cikkhez, most olvasom át és mehet ki. Ehhez is lesz pár melléklet. ;)
   
 14. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nos, azért ez megoldható olyan módon, hogy a frissítés kikerülésekor majd jól megnyitjuk a kommentelési lehetőségét a régi HT cikknek :)
   
 15. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Hány Gripen A/B-t vontak ki/állítottak le? Gondolom kivonás nem azt jelenti mint nálunk. Mi lesz ezekkel a gépekkel? Mit lehet felhasználni belőlük a C/D gripenekhez?
   
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  The SAF has 134 JAS 39s, including 50 JAS 39As, 13 JAS 39Bs, 60 JAS 39Cs and 11 JAS 39D Gripens in service in January 2012.

  http://www.aeroflight.co.uk/aircraft/types/saab-jas-39-gripen.htm#Production

  Darabszámokat már találtam.

  A kérdés az, van-e valami baja a gépeknek vagy csak a költségcsökkentés miatt vonták ki őket. Svédországnak nem kell ennyi gép, eladni pedig nem tudják.  Jó pénzért korszerűsíteni, átépíteni lehetne őket, erre példa pl. a magyar gépek.

   

  Sokszor sok helyen leírták néhány éve az alábbi problémát:

  "A jelek szerint nem vagy tisztába azzal, miért is veszélyes szárnyvégi Sidewinderekkel repülni a Gripent. Röviden-tömören: a szárnyvég alulméretezés áldozatául esett. Magának a Sidewindernek a tömegét simán elbírja. Viszont ott vannak a Rolleronok. Amik ha fel vannak szerelve csúnyán berezgetik a szárnyvéget. Akár pár tíz így lerepült óra után repedhet a szerkezet (a svédek találtak is ilyen gépeket)! Szóval néhány készültségi riasztás, és szárnycsere... A C/D szárnya némileg meg lett erősítve, de még mindig hurka."

  http://prohardver.hu/tema/magyar_honvedseg_hova_merre_hogyan/hsz_1001-1050.html

  http://www.sg.hu/listazas.php3/listazas.php3?id=1074537255&order=timeline&index=475

   

  Azóta számtalanszor láthattuk a magyar és a cseh gépeket szárnyvégi AIM-9-cel repülni és rajta voltak a rolleronok.  Viszont szárnycseréről nem hallottunk. Mi a helyzet ezzel a problémával?

   

   
   
 17. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Nem talalt valaki errol a festesrol es az egesz geprol valami jo HD felbontasu kepet? Jo lenne hatternek. :D
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Írjunk a SAAB-nak.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  @Terminator

  Költségcsökkentés. 200 db A/B/C/D gépet gyártottak le, ennyire ma semmi szükség nincs. Mai szemmel nézve 60 db C/D gép is iszonyatos potenciál, ennél többet nehéz megindokolni.
   

Ezen oldal megosztása