Kivonásra kerültek az A/B Gripenek

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Hans

Member
2010. április 19.
168
1
18
Már el is felejtettem ezt a festést, pedig a Viggen-en iszonyatosan tetszett. Kb mikor tértek át a szürkére a svédek?
 

weasel007

Well-Known Member
2011. július 15.
3 785
8 380
113
Jónak néz ki a festés, remélem lesz frissítés a hírhez, amin nagy felbontásban is meg lehet csodálni az egész alakos gépet.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
674
1 872
93
Most jutottam Molnibalage F15-ös cikke végére!  Hát mit mondjak! Még végig olvasni is kemény volt,  nemhogy megírni!  Talán tükrözi a véleményemet a cikkről, hogy már bele, bele olvasgattam, de most egy szuszra az elejétől nekilátva, éjjel 3 kor végeztem vele! Molninak minden bűne megbocsájtva! :D  Hihetetlenűl sok munkája lehetett vele! MINDEN ELISMERÉSEM!!!!

Mostanában nem nagyon van időm nagyobb terjedelmeket olvasni.

Nem ide akartam írni, de fent nem találtam az F15- ös cikket ........... Bocs!
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
674
1 872
93
"Mostanában nem nagyon van időm nagyobb terjedelmeket olvasni."    Ez az önmagában értelmetlennek tűnő sor, még fojtatódott, de valahogy nem ment fel .... De most már mindegy is....
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
nani1980

Azért lett fórum,hogy mindent a megfelelő helyre írjunk.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
674
1 872
93
Köszönöm Dudi! Király , hogy van fórum! Én mondjuk eddig sem használtam fórumokat, és ezután sem fogok !  Részemről érthetetlen, hogy miért kell ennyire beszarni, ha nem közvetlenül kapcsolódik valami a cikkhez! Eddig olyan családias hangulata volt a HTKA-nak, most nem érzem ezt! Ha a cél ez, akkor jó irányban haladtok!  Lassan oylan lesz mint Magyarország! Aztán  mondhat bárki bármit, a lényeg az , hogy az olvasó, épp mit érez! Én ezt érzem... Jó fórumozást Mindenkinek!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
nani1980

Én sem vagyok fórumpárti de most ez van és lehetőség szerint illik betartani.
 

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 070
9 190
113
Nem morgolódós hangsúllyal:

Annyiszor írtam már, hogy a lazább off-topicot nem gyaluljuk majd most sem, hogy van fórum rész is. Aminek a látogatása nem is kötelező ugye, hiszen a hírek alól ugyanúgy lehet írogatni. Viszont az erős off-topic szálakat irányítjuk a fórumba. Ez mindenkinek csak jó.

Év elejéig még pangás lesz, kevésbé pörög az oldal, kevesebben vagytok itt, ezért is érezhető, hogy mintha változás történt volna. Véletlen egybeesés.

Jó, persze as Block 5 start problémái sem használtak, :) de a cél nyilván a korábban kialakult közösségi hangulat megtartása. Én nem hiszem, hogy ez a fórum által hozott, módosult játékszabályok miatt hátrányára fog változni.

Uff
 
M

molnibalage

Guest
Azért lett fórum,hogy mindent a megfelelő helyre írjunk.

Egyetlen régi hírt sem lehet kommentálni...
 

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 070
9 190
113
40228 said:
Egyetlen régi hírt sem lehet kommentálni…

Cirka 1,5 hétre visszamenőleg a nagyobb komment számú hírek esetében, ahol még esélyes, hogy érkezhet esetleg hozzászólás a kommentelés megnyitva. Olyan módon, hogy a Hírsarokhoz lettek társítva, a kommentek pedig átmásoltatva.

De ha nagyon akarjátok végigkattingatom az összes decemberit...
 
M

molnibalage

Guest
Nem feltétlen szükséges. A fórumban az F-15 hír érdekes módon megjelenik. Csak, ha pl. kikerül majd az új HT összfoglaló, akkor a régi hír kommentálhatatlan marad.

Az átszövegezett, hibajavított és F-15 formátumban levő mű csak a "felpolírozás" során megint laza 20%-kal lett hosszabb. :)

 

Mind kinézetében, mind tartalmában mind stílusában mérhető lett így az F-15 cikkhez, most olvasom át és mehet ki. Ehhez is lesz pár melléklet. ;)
 

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 070
9 190
113
Nos, azért ez megoldható olyan módon, hogy a frissítés kikerülésekor majd jól megnyitjuk a kommentelési lehetőségét a régi HT cikknek :)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 868
73 242
113
Hány Gripen A/B-t vontak ki/állítottak le? Gondolom kivonás nem azt jelenti mint nálunk. Mi lesz ezekkel a gépekkel? Mit lehet felhasználni belőlük a C/D gripenekhez?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 868
73 242
113
The SAF has 134 JAS 39s, including 50 JAS 39As, 13 JAS 39Bs, 60 JAS 39Cs and 11 JAS 39D Gripens in service in January 2012.

http://www.aeroflight.co.uk/aircraft/types/saab-jas-39-gripen.htm#Production

Darabszámokat már találtam.

A kérdés az, van-e valami baja a gépeknek vagy csak a költségcsökkentés miatt vonták ki őket. Svédországnak nem kell ennyi gép, eladni pedig nem tudják.  Jó pénzért korszerűsíteni, átépíteni lehetne őket, erre példa pl. a magyar gépek.

 

Sokszor sok helyen leírták néhány éve az alábbi problémát:

"A jelek szerint nem vagy tisztába azzal, miért is veszélyes szárnyvégi Sidewinderekkel repülni a Gripent. Röviden-tömören: a szárnyvég alulméretezés áldozatául esett. Magának a Sidewindernek a tömegét simán elbírja. Viszont ott vannak a Rolleronok. Amik ha fel vannak szerelve csúnyán berezgetik a szárnyvéget. Akár pár tíz így lerepült óra után repedhet a szerkezet (a svédek találtak is ilyen gépeket)! Szóval néhány készültségi riasztás, és szárnycsere... A C/D szárnya némileg meg lett erősítve, de még mindig hurka."

http://prohardver.hu/tema/magyar_honvedseg_hova_merre_hogyan/hsz_1001-1050.html

http://www.sg.hu/listazas.php3/listazas.php3?id=1074537255&order=timeline&index=475

 

Azóta számtalanszor láthattuk a magyar és a cseh gépeket szárnyvégi AIM-9-cel repülni és rajta voltak a rolleronok.  Viszont szárnycseréről nem hallottunk. Mi a helyzet ezzel a problémával?

 

 
 
T

Törölt tag 008

Guest
Nem talalt valaki errol a festesrol es az egesz geprol valami jo HD felbontasu kepet? Jo lenne hatternek. :D
 
M

molnibalage

Guest
@Terminator

Költségcsökkentés. 200 db A/B/C/D gépet gyártottak le, ennyire ma semmi szükség nincs. Mai szemmel nézve 60 db C/D gép is iszonyatos potenciál, ennél többet nehéz megindokolni.