Háborús könyvek / regények

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 266
113
Nézd, könyvesboltok polcain nem nagyon látni (vannak persze olyan rétegboltok, ahol igen), de online simán rendelhetö: például a culturapontcomon most megnéztem neked, 36 EUR.
Gede kiadó adta ki vagy tíz éve. Meg lehet rendelni magyarul most is, akinek ilyen korszak felé van történelmi érdeklődése. Nem értem miért nehéz beszerezni, mikor Marx,Sztálin meg Rákosi egy csomó helyen kapható.
 
  • Tetszik
Reactions: Irsai Olivér
R

Ruby de Puteaux

Guest
A hosszú hétvégét kihasználtam arra hogy újra kiolvassam Harry Hill Bandholtz magyar nyelven megjelent naplóját. Hű képet nyújt az akkori állapotokról, a román megszállásról és a szövetséges hatalmak hozzáállásáról illetve tevékenységéről.
Alább kiírtam néhány számomra kedves idézetet a naplóból. :)


1919. szeptember 23.
(...)
Úgy egy napon belül javaslatot fogok elküldeni, hogy különböző kollégáimat érdeméremmel tüntessék ki és hozzuk létre az Ali Baba és a Negyven Rabló Érdemérmet is, hogy román barátainkat is megfelelő módon kitüntethessük.

1919. október 15.
A ma reggeli ülésen Gorton tábornok elnökölt, s először felolvastunk egy levelet Mardarescu tábornoktól, aki arra panaszkodott, hogy brit és amerikai tisztek durva udvariatlanságot követtek el román katonákkal szemben és disznóknak nevezték őket. Gyakran előfordul, hogy az emberek nem szeretik, ha a hozzájuk legjobban illő címen szólítják meg őket. Mindenesetre barátunk, Mardarescu óriási patáliát csapott és mindenfélét követelt. Mielőtt még végigolvastuk volna, kiderült, hogy a dolog éppen fordítva volt, s hogy a disznók tartották fel szükségtelenül a mi tisztjeinket. Felhívtuk erre a figyelmét, majd azt tanácsoltuk neki, utasítsa katonáit, hogy inkább viselkedjenek emberekhez méltóan és kevésbé állatok módjára.
(...)

1919. november 1.
(...)
Ma dél körül személyesen felkeresett régi barátom, a főherceg, fia, a "főhercegecske" kíséretében. Nagyon kellemes, mint társasági ember, s elég hosszan meg is vitattuk a magyarországi helyzetet, s hogy mit tegyenek a magyarok, mihelyt megszabadulnak a románoktól. Úgy tűnik, Királyi Őfelsége azt gondolja, hogy körülbelül az első tennivaló az legyen, hogx elszabaduljanak és megszállják Románát. Bár technikailag ő még mindig ellenség és az egyik szövetségesünkről beszélt, nem tudtam megállni, hogy szívem mélyén szimpatizáljak vele, s nem tudok semmiről, amit most szívesebben tennék, mint harcolni a románok ellen.
Mialatt úton volt, felhívott Loree ezredes és közölte a szomorú hírt, miszerint jó barátunkat, Vasilescu ezredest visszarendelték Bukarestbe és valószínűleg hétfőn el is fog utazni. Miután elmegy, csak egy előnye marad az itteni románoknak, nevezetesen az, hogy homogénná válik az erkölcstelenség.
 

Pelger

Well-Known Member
2020. október 23.
79
300
53
Mi a vélemény David Irving Hitler háborúja című könyvről ? A szerző korábbi könyvei mint a Felkelés és a Göbbels naplók tetszettek, de ennek már húzós ára van.
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
2 146
7 611
113
Henri Pozzi:A háború visszatér. Századunk bűnösei
Francesco Nitti: A Béke
Harry Hill Bandholtz: napló nem diplomata módra, román megszállás magyarországon
Father Hlinka's struggle for Slovak freedom( Published by the Slovak council 1938, London) Link (letölthető)
Viscount Rothermere My campaign for Hungary link (letölthető)
Dr Szádeczky Lajos: Erdély és Mihály Vajda története Link (letölthető)

u.i van egy 2020-as új kiadása a Bandholtz naplónak, azt linkeltem be.
u.i.i Pozzit megpróbálták elkussoltatni, de ez nem új jelenség, csak a karierr no-name történészek mint Ablonczy olyanok mint a beragadt vekker. De eddig még semmi sikert nem tudott a magyar ballos "történész" gárda aratni ez ügyben
 
  • Tetszik
Reactions: milagro

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 029
113
Új könyv a II. világháborús témában: Ifj. Sarkady Sándor: Oroszlán a Pumák között (Kard és penna kiadó), Vitéz Molnár Lászlóról, egyik legtöbb légigyőzelmes pilóta-ászunkról szól a könyv. Csak a kiadó honlapján rendelhető, lehet hogy magánkiadás és nincs belőle túl sok. Van olyan ismerősöm aki már megkapta, és szerinte érdemes rá beruházni.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
francia-idegenlegio.blog.hu

"... A blogon nem szoktam a Légión kívüli témákról írni, de most kivételt kell tennem. Megjelent az első magyar műfordításom, Laurent Obertone: Gerilla című regénye. ..."

bookline.hu
ID22-314877.JPG

Fordító: Ofella Balázs

"... A közeljövő sötét Franciaországában egy rendőrségi intézkedés egy párizsi külvárosi negyedben tragédiába torkollik. Az egyik csapdába csalt rendőr elveszti hidegvérét, és válogatás nélkül tüzet nyit.
Az iszlamista gettó lángra lobban, amibe az egész ország beleremeg. Városról városra terjed tovább a tűz, a Köztársaság darabjaira hullik. ...
"
Itt a folytatás:

Laurent Obertone: Gerilla - Barbárok ideje

barbarok2.jpg


"Ez már nem az összeomlás regénye. Ez már maga a káosz.

A francia állam elbukott, a polgárok csak magukra számíthatnak. Itt már nem lehet rendőrt hívni, csak az erősebbnek vannak jogai , nincs többé egészségügy, áramszolgáltatás, se sarki kisbolt. Egy kanna benzin vagy néhány konzerv értékesebb, mint az emberélet. Néhány helyen polgári önvédelmi milíciák veszik át az állam szerepét. Máshol az Iszlám Állam.

És Vincent Gite-nek is rá kell döbbennie, hogy a felelősök elleni bosszúhadjárata már nem befolyásol semmit (hullanak azok nélküle is), itt már egy jóval nagyobb dobásra lesz szüksége...
"
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 337
20 789
113
TRIANON 100
MEGJELENT AZ ELRABOLT HUNGÁRIA CÍMŰ ALBUM
A Patrióták kiadásában napvilágot látott az Elrabolt Hungária című történelmi album. Egyesületünk ezzel a múltidéző, ám jövőbe mutató kiadvánnyal emlékezik a trianoni diktátum aláírásának 100. évfordulójára. A könyvet Balázs D. Attila és Pataki Tamás írta, az előszót Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztere jegyzi.
https://patriotak.hu/trianon-100-megjelent-az-elrabolt-hungaria-cimu-album/

patriotak_eh_cover_front.jpg

Elrabolt_hungaria_290x210_belivek_patriotak_web-50-1920x1390.jpg

Elrabolt_hungaria_290x210_belivek_patriotak_web-31-1920x1390.jpg

Elrabolt_hungaria_290x210_belivek_patriotak_web-78-1920x1390.jpg

Van e végén egy térkép, ahol az összes szereplő helység (102) jelölve van.