Környezetvédelem

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 842
20 303
113

Az ùjrahasznosítàs nagy hazugsàga.
A szelektív hulladékgyűjtés csalàsa.
Franciaorszàg a szemetének csak 42.9%-àt hasznosította ùjra.
Uniòs àtlag 36%.
( A cikk keletkezésekor.)

A szennyezés eredete a Földközi tengeren 80%-ban emberi tevékenységhez köthető.
A viharok a partra mossàk a tengerbe süllyesztett szemetet.

A Coca Cola a legnagyobb természetkàrosítò.
Vilàgbajnok a műanyag alapù hulladékképzésben.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 198
10 697
113
Igen, de nem is játszom az eszem, hogy liberális/toleráns/elfogadó vagyok. Talán ez a különbség.

Rohadtul nem szeretem a szemetelést, a családunkban ennek soha nem volt kultúrája, mikor még szemétszállítás sem volt.
Sokszor nem értem, hogy miért kell olyan szemetet is kidobni (vagy elégetni), ami nem bomlik le, vagy simán bele lehetne rakni a kukába.
De a másik oldala az, hogy például építési törmeléket legálisan lerakni iszonyú drága dolog. Egy szobából 20 köbméter törmelék jött ki, 250 ezerért vitték el legálisan. Én ezt nem örülve bár, de kifizetem, ahogy a következő kört is ki fogom. Nem kell mondanom, hogy nem mindenki teszi ezt. De például ilyenekre is kellene valami normális, élhető megoldás, hogy csökkenjenek a szemétkupacok -még ha azzal nem is áltatom magam, hogy teljesen meg fog.
hány négyzetméteres szoba volt az? :) jó nagy házad van

• Tetszik
Reactions: enzo

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 985
32 803
113
hány négyzetméteres szoba volt az? :) jó nagy házad van
Ez volt a kisebb szoba, 25 nm. De ebben a 20 köbméterben nem volt benne a fagerendák és az aljzathomok és az aljzatbeton. Azért tudom a 20 köbmétert pontosan, mert konténerbe lett pakolva. Gipszkartonba volt csomagolva, falak és mennyezet; és dupla saralású gerendás, nádazott mennyezett komplett cseréje eléggé megdobta a mennyiséget. De így, hogy a harmadik helység mennyezetét cseréljük már egész jól belejövünk. Amúgy nem nagy; nem mértem pontosan le az egészet, olyan 120-150 nm +kazánház, hátsó tároló.
Ez volt a karton alatt:
dfdfdf28035844fffd47902495713-n.jpg
cvfxgvgbkm-nhcfxfk.jpg

(Mielőt: Nem, mi nem laktunk benne; de lakottan vettük pár éve és gyanítom nem azóta tört el szinte az összes kisgerenda.)

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 486
36 607
113
De a másik oldala az, hogy például építési törmeléket legálisan lerakni iszonyú drága dolog. Egy szobából 20 köbméter törmelék jött ki, 250 ezerért vitték el legálisan. Én ezt nem örülve bár, de kifizetem, ahogy a következő kört is ki fogom. Nem kell mondanom, hogy nem mindenki teszi ezt. De például ilyenekre is kellene valami normális, élhető megoldás, hogy csökkenjenek a szemétkupacok -még ha azzal nem is áltatom magam, hogy teljesen meg fog.

Uhh... 20 m3 az 2,5 nagy sittes konténer.

• Hűha
Reactions: Kim Philby

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 486
36 607
113

Megértem az embereket, büdös lehet. A szart nem fogják esetleg gyűjteni, hogy biogázt állítsanak elő belőle? A kínaiaknál van ilyen.

A barna kuka vidéken zöldhulladék gyűjtésére szolgál (akkor mondjuk lehetne zöld, de az már a kommunális kukáknál lett felhasználva, kivéve, ha feketék). Ételmaradékot a komposzthalomra szokás legfeljebb dobni, egyébként kommunálisba.

Meg hát biztos nagyon energiatakarékos forró vízzel mosni a kukákat minden kiürítés után. Szerintem több energia megy el rá, mint amennyit a biogázból kinyernek.

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 744
11 639
113
Megértem az embereket, büdös lehet. A szart nem fogják esetleg gyűjteni, hogy biogázt állítsanak elő belőle? A kínaiaknál van ilyen.
Enyhe szkepticizmust vélek felfedezni.
A barna kuka vidéken zöldhulladék gyűjtésére szolgál (akkor mondjuk lehetne zöld, de az már a kommunális kukáknál lett felhasználva, kivéve, ha feketék). Ételmaradékot a komposzthalomra szokás legfeljebb dobni, egyébként kommunálisba.
Na ezen kell változtatni és máris csökkenthető a lerakóra kerülő hulladék mennyisége.
Meg hát biztos nagyon energiatakarékos forró vízzel mosni a kukákat minden kiürítés után. Szerintem több energia megy el rá, mint amennyit a biogázból kinyernek.
Na ez viszont egy jó felvetés, szívesen olvasnék a dolog ezen oldaláról.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 985
32 803
113

Nekem erről a Zebegényiék című film jut eszeme, mikor az öreget egyszer azért büntetik, mert nem adja be a közösbe a székletüket, mert a szőlőt trágyázza, máskor meg azért kell a szippantóst lefizetni, hogy elvigye. Aztán abból gazdagodnak meg, hogy a világhírű tudományos munka helyett a külföldi rokontól szippantós autót kapnak.

(Teljes film.)

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 289
4 759
113
A lerakónál, ahol még egyszer átválogatják a szelektív hulladékot (külön kerüljön a műanyag, a fém, a papír, a tetrapack, stb.) ha nem is minden technológiánál, de iszonyat mennyiségű víz fogy. Érdemes rákérdezni, hogy az ember lakóhelyéhez tartozó lerakó milyen technológiát használ, mert esetleg nem kell otthon kristálytisztára mosni a műanyaghulladékot, ha a feldolgozásnál is benne van a tisztítás a folyamatban.
Amióta szelektív gyűjtés van, a kommunális hulladékom mennyisége a harmadára esett vissza, a visszaváltás óta a szelektív mennyisége is csökkent, ha nem is ilyen radikálisan. Mondjuk a papír jó részét el tudom tüzelni, van komposztdombom, de a csomagolás (főként a tetrapack) így is sokkal nagyobb tétel, mint a kommunális hulladék. Műanyagot nem égetek el.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 427
20 620
113
Ez nem az energiáról, hanem a talajerózió lassításáról, értékes szerves anyag nem elpocsékolásáról szól elsősorban. Valamint a biogáz elégetve energia, valamint CO2 kibocsájtás metán helyett, ami szintén szempont.

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 744
11 639
113
Szomorú nap a mai. Egyben tökéletes példája a szakmai alapok nélküli, pusztán politikai döntéseknek.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 129
35 523
113
Esetleg ha nem csomagolnák be az élelmiszert....lehet sokkal több energia megtakarítható lenne...de a multiknak ez hátrányos, nem tudnák 1000 kmt utaztatni az árut.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 842
20 303
113
Szomorú nap a mai. Egyben tökéletes példája a szakmai alapok nélküli, pusztán politikai döntéseknek.

Gyönyörű nap a mai.
Lassan minden visszakerül a helyére.
Eddig sem 'agyon értette senki, csùcsragadozòkat miért is kell visszatelepíteni?
Valami oka volt hogy kiirtàsra kerültek.