Környezetvédelem

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Jönnek!
Ne bántsátok őket.

orias_torosdarazs_nosteny_20180623_halmos_gergo_02.jpg

• Tetszik
Reactions: Blitz97 and Redgreg
meg az olyan vékony kukazsák, hogy elszakad be beledobom a szemetet, nem bírja ki azt a 10 métert amíg kiviszem a szemetet (nem pakolom agyon), meg vegyek mostható műanyag hálót a zöldségvásárlásra, de a pékárut nem lehet ám papírba csomagolni (vagy ha abba tesszük a fele műanyag ablak), de a műanyag olyan vékony, hogy a sóskifli elvágja.
Kb. A környezetvédelem duma alatt sikerült annyira elvékonyítani termékeket, hogy alap formájukban szinte semmire sem jó.
A szemetszsákból néha duplát használok már emiatt.

De a papírzacskó is tényleg röhejes, aminek az 1/3-a műanyag fólia. Navajon kidobáskor hány ember szedi szét...?

De a papírzacskó is tényleg röhejes, aminek az 1/3-a műanyag fólia. Navajon kidobáskor hány ember szedi szét...?
Én szétszedem :cool:
Sőt, a felvágottakhoz használt kívül papír-belül fólia csomagolást is :cool:

De amennyire tudom, a pandémia alatt szünetelt a szelektív hulladék szétválogatása, mindent égettek, ami éghető. Nem tudom, azóta visszaállt-e a régi rend.
A tetra-pack dobozok feldolgozásához a legközelebbi üzem talán a lengyeleknél van, úgyhogy nem éri meg egyenlőre a kiválogatása...

• Tetszik
Reactions: fishbed

De amennyire tudom, a pandémia alatt szünetelt a szelektív hulladék szétválogatása, mindent égettek, ami éghető. Nem tudom, azóta visszaállt-e a régi rend.
A tetra-pack dobozok feldolgozásához a legközelebbi üzem talán a lengyeleknél van, úgyhogy nem éri meg egyenlőre a kiválogatása...
Sajnos odáig sem jutottunk el, hogy egyértelmű lenne a szelektálási rend. Szarnak bele az egészbe odafentről is.

Na a Tetrapakot konkrétan tiltanám. Utálom. Legyen zacskós tej. Mennyivel kevesebb szemét, és mennyivel könnyebb újrafeldolgozni. (hogy a helyi gazdaságból kiszállított csereüveges tejet ne említsem...)

Svédeknél a liszt, vagy a babkonzerv is tetrapak. Agyrém.

Na a Tetrapakot konkrétan tiltanám. Utálom. Legyen zacskós tej. Mennyivel kevesebb szemét, és mennyivel könnyebb újrafeldolgozni. (hogy a helyi gazdaságból kiszállított csereüveges tejet ne említsem...)

Svédeknél a liszt, vagy a babkonzerv is tetrapak. Agyrém.
Alföldi városokban láttam pár éve tej-automatákat, odamész az üvegeddel/pet-palackoddal, és megtöltöd. Nem tudom, működnek-e még..

a helyi gazdaságból kiszállított csereüveges tejet ne említsem
Igen, csak a legtöbbe kerül az üvegek tisztítása és a víz és vegyszerhasználat miatt nem biztos, hogy sokkal környezetkímélőbb. Szabályozásilag is a legnehezebb műfaj.

Alföldi városokban láttam pár éve tej-automatákat, odamész az üvegeddel/pet-palackoddal, és megtöltöd. Nem tudom, működnek-e még..
Természetesen. Bár nálunk pár éve leszerelte a tehenészet, aztán egy ideig az egyik gazdaságnak volt kocsija, ahonnan árulták és elég sokan vettek is onnan. Aztán jött új vezetés a gazdaság élére és leállította. Most meg már ott tartunk, hogy mezőgazdasági telelpülésen szinte nincs háznál tehén és nem lehet helyi házitejet venni.

Igen, csak a legtöbbe kerül az üvegek tisztítása és a víz és vegyszerhasználat miatt nem biztos, hogy sokkal környezetkímélőbb. Szabályozásilag is a legnehezebb műfaj.
És a mosd ki otthon egyesével a tetrapakokat kidobás előtt az aznnyira környezetkívélő? Egyszerűen a szőnyeg alá söpörték egy externáliaként elrejtve ezt költséget, holott méretgazdaságosan valószínűleg kevesebb víz felhasználsással, jobb újrahasznosítással, tisztítással megoldható, mint hogy otthon mosogatják az emberek a szemetet.

A betétdíj ráadásul ösztönzi az újrahasznosítást, csak jól kell megállapítani, hogy a hamisítást ne ösztönözze.

Aztán meg a víz és vegyszerhasználaton központilag könnyebb modernizálni, javítani, mint széttagolva az egész társadalomban.

És a mosd ki otthon egyesével a tetrapakokat kidobás előtt az aznnyira környezetkívélő? Egyszerűen a szőnyeg alá söpörték egy externáliaként elrejtve ezt költséget, holott méretgazdaságosan valószínűleg kevesebb víz felhasználsással, jobb újrahasznosítással, tisztítással megoldható, mint hogy otthon mosogatják az emberek a szemetet.

A betétdíj ráadásul ösztönzi az újrahasznosítást, csak jól kell megállapítani, hogy a hamisítást ne ösztönözze.

Aztán meg a víz és vegyszerhasználaton központilag könnyebb modernizálni, javítani, mint széttagolva az egész társadalomban.
Ja, persze, nem, de drága a szabályoknak megfelelni. Van egy videó, ahol pont ezekről volt szó egy Debrecen melletti bio tehenészet kapcsán, de nem találtam a videót.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Egyébként is azzal kezdődik az újrafelhasználás a válogatás után, hogy átmossák a cuccot. Úgyhogy otthon igazán annyira kell elöblíteni, hogy neked ne legyen zavaró a tárolás alatt (azaz ne büdösödjön/rohadjon rád).

• Tetszik
Reactions: fishbed and Blitz97

Három hónapja megállíthatatlanul ömlik a szennyezett bányavíz a Sajó folyóba. A hivatalok és minisztériumok egymásra mutogatnak, a rendőrség feljelentés alapján nyomoz, de a folyó élővilágát súlyosan mérgező bányavíz egyre csak ömlik, még nagyobb mennyiségben, mint februárban. A helyi horgászszövetség tagja tehetetlen dühében és végső elkeseredettségében a folyón történt ökológiai katasztrófa kapcsán a hatóságok tétlensége miatt az Európai Bizottság elé viszi az ügyet. Alább a Felvidék.ma írása.
Forrás: https://kuruc.info/r/3/243558/

Húú baszki , kincset találtál ! Én ezt nem is ismertem ! N agyon köszönöm !

Igazából a 2020-as dokumentum filmet keresem amit karácsonykor mutattak be , de ez amit találtál nem semmi !

Köszi !

• Tetszik
Reactions: Redgreg
Három hónapja megállíthatatlanul ömlik a szennyezett bányavíz a Sajó folyóba. A hivatalok és minisztériumok egymásra mutogatnak, a rendőrség feljelentés alapján nyomoz, de a folyó élővilágát súlyosan mérgező bányavíz egyre csak ömlik, még nagyobb mennyiségben, mint februárban. A helyi horgászszövetség tagja tehetetlen dühében és végső elkeseredettségében a folyón történt ökológiai katasztrófa kapcsán a hatóságok tétlensége miatt az Európai Bizottság elé viszi az ügyet. Alább a Felvidék.ma írása.
Forrás: https://kuruc.info/r/3/243558/