Környezetvédelem

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 061
9 038
113
Kabóca inváziótól lesz hangos a tavasz egy rövid időre Illinois, Iowa és Missouri államok szinte egész területén: az észak-amerikai fáraókabócák Brood XIII és Brood XIX jelölésű populációja egyidőben fog rajzani. A Brood XIII a 17 évente, a Brood XIX a 13 évente felszínre jövő fáraókabócákhoz tartozik. Az idei esemény érdekessége, hogy nagyon ritkán, 221 évente van ilyen egybeesés ezen 2 konkrét brood rajzásában. Legutóbb 1803-ban történt, mikor is pl. az USA még csak a 3. elnökénél tartott, Thomas Jefferson első ciklusát töltötte, az említett tagállamok pedig még nem is léteztek.


Az időbeni egyezés mellett van némi területi átfedés is, bár úgy nézem nem jelentős területen:


A térképről mindenesetre látszik, hogy a Brood XIX a legnagyobb területi elterjedésű. Plusz érdekességként találtam, hogy a XIII-as brood elterjedési területének egy kis részén, főleg Chicago környékén 4 évvel korábban, 2020-ban rajzott.

Kapcsolódóan pedig persze az alábbi videó:
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 612
11 281
113
És akkor jött az két újabb jómadár…

 
  • Dühítő
Reactions: fip7 and fishbed

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 612
11 281
113
 
  • Tetszik
Reactions: Veér Ispán

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 636
3 340
113
"Komplett diagnózissal és cselekvési tervvel állt elő kutatók egy csoportja, mely bemutatja, hogyan lehet elkerülni, hogy a 2022-eshez hasonló aszályok élhetetlenné tegyék az Alföldet, annak is kiemelten a tiszántúli részét. „Az Alföld táji víztároló képessége helyreállítható, és ha ezt megtesszük, újra lehetnek nagy nyári zivatarok” – mondja podcastunkban Timár Gábor geofizikus, az ELTE TTK Geofizikai és Űrtudományi Tanszék vezetője. Milyen volt az Alföld 2-300 évvel ezelőtt? Hogyan befolyásolta az ember a folyószabályozással? Lehet-e hatni a légköri folyamatokra? "
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 880
5 203
113



Nem lőtte le őket senki.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 051
82 503
113
A vörös listán szereplő kardszárnyú delfinek egy csoportja rekedt a jég fogságban a Csendes-óceán japán vizein. A bálnák élete veszélyben van – az orosz mentők Tokió engedélye nélkül nem tudnak segíteni rajtuk, a japánok pedig nem tesznek semmit.

Amint azt Grigory Tsidulko szahalini biológus elmondta, a fekete-fehér bálnákat nagy valószínűséggel Oroszországból érkező áramlatok vitték a Nemuro-szorosba – ez a faj Japánban nem fordul elő. A gyilkos bálnák helyzete ugyanakkor kritikus: körülbelül 20 órájuk van, hogy kiszabaduljanak a csapdából, különben kimerülnek a levegőért folytatott harcban. Vagy teljesen megfagynak a jégtől.

Az egyetlen kiút a helyzetből az, ha egy nyomot vágunk a jégbe, hogy az állatok kiutat biztosítsanak a fogságból. De itt a jó öreg bürokrácia akadályozza meg: az orosz tengerészeknek van jégtörőjük, de nincs joguk semmit sem tenni a japán vizeken. A „Freedom for Orcas and Beluga Whales” aktivistái felhívást küldtek a Rosprirodnadzornak és az orosz külügyminisztériumnak, hogy gyorsítsák fel a Tokióból érkező engedélyek kiadásának folyamatát. És ments meg körülbelül 15 ritka emlőst, mielőtt túl késő lenne.

 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 612
11 281
113
Klímavédelem vs. természetvédelem:

Érdekes olvasmány:

 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 456
31 798
113
Nem kell, túlszaporodtak a védettség miatt, ami egy jó ideig indokolt volt, de mára már annyian vann hogy csak szépen lerabolják a halakat és nem csak a horgásztavakból, hanem mindenhonnan. Ez egy ilyen béna adminisztratív megoldás, hogy védett is, de engedéllyel megy az állományszabályozás is. Ha nem menne, a halak bánnák meg minden, ami a halakra épül.

Ugyanaz, mint a sakál, a gyökér természetvédők addig pátyolgatták, amíg elszaporodott és pusztít mindent ahol éri, most meg nem győzik lőni/csapdázni.
Most meg a nutriák...
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 994
19 289
113
Azt a fenékküszöböt igencsak át kéne gondolni...
egyelőre már az is öröm, hogy végre nem víznagyhatalom vagyunk, és az lesz a jövő olaja bullshit meg, hanem már az elsivatagosodás megállítása a téma ismét. Ezután jöhetne a szakmai vita, de ahelyett úgyis valami megaprojekt lesz áttolva erőből, félig megcsinálva és félbehagyva.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 137
10 465
113
Nahát. Az egyháztol sem szép, de a vízügyi hatósági rendszer is balfasz hogy erre engedélyt adott. Nem kell vizsgálni, elárulom én ingyen: nem csak büdös, valóban tele van mérgező anyaggal.
Az meg, hogy Magyarországon így lehet elhasznalni a termálvizes rétegek tartalmát, az szörnyű. (Nálunk majdnem minden termálvizes fürdő atfolyos rendszerű, mert így spórolnak a víztisztítason és visszasajtolason is egy csomót) Az igazán mélyről jövő vizek nem egy év alatt potlodnak...
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 612
11 281
113

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 612
11 281
113