Környezetvédelem

A befogás és áttelepítés csak átmeneti megoldás, amely meglehetősen kétes gyakorlat. A mesterségesen felduzzasztott vadállomány most visszaüt: urbanizálódnak a rókák, vaddisznók, amely a lakosságnak számtalan kárt okoz (feltúrja a kertet, malacát vezető koca életveszélyes tud lenni; róka elviszi a baromfikat, stb.).
Saját tapasztalat... A vaddisznó veszélyes játék, engem vadaskertben már akart egy feldönteni. De az erdélyi kopóm - látva a szorult helyzetem (kb. 25 m-re volt tőlem, egyből repült felém) - gyorsan jobb belátásra térítette... :)
Tetszik vagy sem, a vadászat - nagyragadozók hiányában - egy igenis szükségszerű tevékenység. A belterületi vadkilövés egyébként egy szürke zóna, ami számtalan okból a vadászoknak is kellemetlen dolog.

Igen, én is olvastam. Általánosságban írtam a fentieket.
vagy a mesterségesen felduzzasztott emberállomány :P
Minden esetre lett volna ennek más módja is. Ez a lehető legszrabb volt.
Nem az elmélettel van bajom -az legit. A hellyel, idővel és az ott konkrétan alkalmazott eljárással.
+ha engedély sem volt az külön pikáns

• Tetszik
Reactions: formosa1
vagy a mesterségesen felduzzasztott emberállomány :p
Minden esetre lett volna ennek más módja is. Ez a lehető legszrabb volt.
Nem az elmélettel van bajom -az legit. A hellyel, idővel és az ott konkrétan alkalmazott eljárással.
Sajnos pillanatnyilag csupán tűzoltás történik...
+ha engedély sem volt az külön pikáns
Ha nem volt, akkor az büntetőjogi kategória, mivel egyértelmű szabályozás vonatkozik rá.

Saját tapasztalat... A vaddisznó veszélyes játék, engem vadaskertben már akart egy feldönteni. De az erdélyi kopóm - látva a szorult helyzetem (kb. 25 m-re volt tőlem, egyből repült felém) - gyorsan jobb belátásra térítette... :)

Jópár éve már egy kora nyári késő délután @ pécsi Mecsekoldal: cimbivel úgy döntöttünk, hogy a péntek esti sörözést összekötjük kis testmozgással és a sörök felciccentése elött felmegyünk a kis-tubesi kilátóhoz, mert miért ne. Állatkerttől és a Mandulástól is megy fel szerpentinezve túristaút, már nem emlékszem melyiken mentünk, de egyiknél sincs beláthatatlan dzsungel. Lakott területtől max. párszáz méternyire sikerült egy anyadisznót meg a malacait megugrasztani. Nagyban lapíthattak, mert semennyire nem látszottak. Menekülésük közben sem, de rohadt közelről hallatszott a csörtetésük. Mondanom sem kell megállt az ütő mindkettőnkben egy pillanatra :D

Akkoriban rendszeresen randalíroztak arrafelé lakott területen a vaddisznók.

• Tetszik
Reactions: Blitz97
Jópár éve már egy kora nyári késő délután @ pécsi Mecsekoldal: cimbivel úgy döntöttünk, hogy a péntek esti sörözést összekötjük kis testmozgással és a sörök felciccentése elött felmegyünk a kis-tubesi kilátóhoz, mert miért ne. Állatkerttől és a Mandulástól is megy fel szerpentinezve túristaút, már nem emlékszem melyiken mentünk, de egyiknél sincs beláthatatlan dzsungel. Lakott területtől max. párszáz méternyire sikerült egy anyadisznót meg a malacait megugrasztani. Nagyban lapíthattak, mert semennyire nem látszottak. Menekülésük közben sem, de rohadt közelről hallatszott a csörtetésük. Mondanom sem kell megállt az ütő mindkettőnkben egy pillanatra :D

Sajnos a Dunától nyugatra bárhol előfordulhat. Keletebbre csak azért nem, mert vagy az afrikai sertéspestis vagy a járványvédelmi okokból végzett kilövések durván megritkították az állományt.
Tapasztalat: mindig legyen egy vaddisznóhajtó kopó az oldaladon. Sosem tudhatod mikor van szükséged testőrre! :)

• Tetszik
Reactions: enzo

Mátra túrázás, 2010,. hajnali 2 felé Mátrafüred közelében, már látszottak az út és közvilágítás fényei, amikor egy kismalac megugrott és átszalad előttünk úgy 2 méterre. KB a linkelt helyen. Ahol kismalac van, ott lehet nagy is. Gyorsabban léptünk.

De 1-2 év eltéréssel szintén hajnalban lefele jövet a Kékesről egy teljes konda szaladt át előttünk vagy 20 méterre.
Fák mögé álltunk, kiabálás, vártunk fél percet majd mentünk tovább.

De Ágasváros sátrazva is ott röfögött egy hajnalban, ott is egy húzz a francba kiáltás zavarta el a disznaját. :)

Lehet a magyar ipar topicban lenne a helye, de én inkább ide teszem.
Nem örülök annak hogy jön ez a rengeteg akkumulátor gyár hozzánk.
Nagyon hangos, nagyon környezet szennyező ipar ez, rengeteg vizet használ. (Debrecen ráadásul nem is duskál olyan nagyon a vizekben), ez eddig ide települt ázsiai gyárak megítélése sem egyértelműen pozitív, azok az ismerőseim akik dolgoztak nekik nem éppen dicsérték, lenézik a magyar embert.
De ami a legrosszabb, az úgy tünik a környezetvédelemhez való hozzá állásuk, nem tudom kell-e feltétlenül ez nekünk?

Lehet a magyar ipar topicban lenne a helye, de én inkább ide teszem.
Nem örülök annak hogy jön ez a rengeteg akkumulátor gyár hozzánk.
Nagyon hangos, nagyon környezet szennyező ipar ez, rengeteg vizet használ. (Debrecen ráadásul nem is duskál olyan nagyon a vizekben), ez eddig ide települt ázsiai gyárak megítélése sem egyértelműen pozitív, azok az ismerőseim akik dolgoztak nekik nem éppen dicsérték, lenézik a magyar embert.
De ami a legrosszabb, az úgy tünik a környezetvédelemhez való hozzá állásuk, nem tudom kell-e feltétlenül ez nekünk?
Hát Mo-n nem nagyon an környezetvédelem rendszerszinten, úhogy sok jót ne várj sztem.

A nyamvattak rosszabbak mint a kínaiak, ezeket még kevésbé lehet megkülönböztetni.

Gondolom nem Sz-400-at kell telepíteni. :)

De stílusosan, 1-2 tollasütő elkelne. :D

02983_0.jpg

Sajnos mióta beléptünk ebbe az akolba (EU) nem lehet gyéríteni ezeket a dögöket.
(Fészkek, tojások elpusztítása,csapdák, szelektív mérgek benn voltak régen a tarsolyban)

• Szomorú
Reactions: formosa1
Sajnos mióta beléptünk ebbe az akolba (EU) nem lehet gyéríteni ezeket a dögöket.
(Fészkek, tojások elpusztítása,csapdák, szelektív mérgek benn voltak régen a tarsolyban)
Július 1. és február utolsó napja között vadászható faj. Apróvadas területen - külön engedéllyel - vadászati idényen kívül is gyéríthető.
A mérgeket inkább hagyjuk, a turai incidens is bemutatta, hogy milyen hatékonyan ölnek válogatás nélkül.

Július 1. és február utolsó napja között vadászható faj. Apróvadas területen - külön engedéllyel - vadászati idényen kívül is gyéríthető.
A mérgeket inkább hagyjuk, a turai incidens is bemutatta, hogy milyen hatékonyan ölnek válogatás nélkül.

Tudom, hogy idényben lőhető, de az kevés.

Hú, mert nem lehet kibírni a költési időszakot mi?
Gyorsan öljünk meg mindent, ami a legkisebb kellemetlenséget is okozza.
Hajrá, tovább előre a 21.szd -ban.

• Tetszik
Reactions: Wilson and alali77
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Dühítő
Reactions: jani22
Sajnos a Dunától nyugatra bárhol előfordulhat. Keletebbre csak azért nem, mert vagy az afrikai sertéspestis vagy a járványvédelmi okokból végzett kilövések durván megritkították az állományt.
Tapasztalat: mindig legyen egy vaddisznóhajtó kopó az oldaladon. Sosem tudhatod mikor van szükséged testőrre! :)
Lainzi vadaspark, már pár éve. Erdei játszótértől kb 30 méterre (se), fényes nappal, koca malacokkal. Ő látott meg először engem, sztem 10m-es körön belül voltam. Összetrombitálta a malacokat, én tolattam, akkor hagyta, h közelebb jöjjenek. Az általa biztosnak tartott távon nem engedte túl a malacokat, egyébként nyugis volt.
Pár napja meg Lobau, szintén fényes nappal, malac önállósodva az ösvényen. Ráadásul úgy kellett kikerülnöm, h a bokros rész és a malac közé kerülök. Szóltam neki, rám se bagózott, sztem 5 méterre lehettem, amikor észrevett, és beugrott a dzsindzsába.

Jelentem, majd be sz@rtam. :D

Kint cigiztem, mikor a házunk végénél megjelent úgy 4-5 cm hosszú, repülő hártyásszárnyú szörnyeteg. Keringett a föld felett, majd leszállt és bebújt egy földhasadékba, amit eddig nem vettem észre, pedig tegnapelőtt fűnyíróztam ott.

Elsőre lódarázsra gondoltam, de valahogy nem teljesen ugyanannak tűnt.

Kiderült, hogy óriás tőrösdarázsról van szó.

Védett a dög és emberre, állatra nem veszélyes, felesleges írtani.

A hím sötét fejű, a nőstény csinosabb.

torosdarazs_03.jpg
1200px-Megascolia_Maculata_-_GFI_2012-06-17_-_01.jpg

Jelentem, majd be sz@rtam. :D

Kint cigiztem, mikor a házunk végénél megjelent úgy 4-5 cm hosszú, repülő hártyásszárnyú szörnyeteg. Keringett a föld felett, majd leszállt és bebújt egy földhasadékba, amit eddig nem vettem észre, pedig tegnapelőtt fűnyíróztam ott.

Elsőre lódarázsra gondoltam, de valahogy nem teljesen ugyanannak tűnt.

Kiderült, hogy óriás tőrösdarázsról van szó.

Védett a dög és emberre, állatra nem veszélyes, felesleges írtani.

A hím sötét fejű, a nőstény csinosabb.

torosdarazs_03.jpg
1200px-Megascolia_Maculata_-_GFI_2012-06-17_-_01.jpg

Ami ráadásul védett is. :)