Környezetvédelem

Félreértés ne essék, én is szoktam horgászni.
DE az, amit a MOHOSZ és a területi szervek művelnek (értsd jól: látványpékség a horgászok gyűlöletének kielégítésére), gyakorlatilag semmi egyéb, csak pénz és humánerőforrás pazarlás egy olyan helyzet kezelésére, amire nem képesek érdemi nyomást gyakorolni. Nem beszélve a potenciális környezetszennyezésről, ugyanis vannak fenntartásaim azt illetően, hogy tényleg kizárólag acél sörétet használnak az illetékesek…
Ezt a pénzt élőhelyfejlesztésre, szelekciós halászatra, diverzebb fajösszetétel létrehozására és fokozottabb halőrzésre lehetne fordítani. A folyamatosan zaklatott nagy kárókatonák több halat fognak fogyasztani, mint amit a békén hagyásuk mellett ennének. A sok tapsikoló gyökér a kommentszekcióban efféle elvont információtartalmat már nem képes felfogni.

Szóval én horgászként mondom azt, hogy a nagy kárókatonákat (és a hódokat) bizony békén kéne hagyni.
Én azóta gyűlölöm mindet, mint egy darab szart, mióta -nagyobb részben- miattuk kioffolták a balatoni halászatot.
Egyé' hekket paraszt...

• Tetszik
Reactions: Blitz97
Félreértés ne essék, én is szoktam horgászni.
DE az, amit a MOHOSZ és a területi szervek művelnek (értsd jól: látványpékség a horgászok gyűlöletének kielégítésére), gyakorlatilag semmi egyéb, csak pénz és humánerőforrás pazarlás egy olyan helyzet kezelésére, amire nem képesek érdemi nyomást gyakorolni. Nem beszélve a potenciális környezetszennyezésről, ugyanis vannak fenntartásaim azt illetően, hogy tényleg kizárólag acél sörétet használnak az illetékesek…
Ezt a pénzt élőhelyfejlesztésre, szelekciós halászatra, diverzebb fajösszetétel létrehozására és fokozottabb halőrzésre lehetne fordítani. A folyamatosan zaklatott nagy kárókatonák több halat fognak fogyasztani, mint amit a békén hagyásuk mellett ennének. A sok tapsikoló gyökér a kommentszekcióban efféle elvont információtartalmat már nem képes felfogni.

Szóval én horgászként mondom azt, hogy a nagy kárókatonákat (és a hódokat) bizony békén kéne hagyni.
Hát, a MOHOSZ-nak lennének egyéb teendői is.
Kezdetnek azt a horgászatot betiltani amikor valaki egy 24 órás peca alatt sok tíz kiló fehérjedús etetőanyagot talicskázik bele a vízbe, valamint nem csak a kifogott hanem az összetépkedett halak darabszámát is korlátozni kellene, az nem normális amikor valaki megakaszt 20-30 süllőt egy este.
Abból a bevételből amit mára beszednek a halőrzés is lehetne még erősebb.
Én is horgászom, nem vagyok ellensége ennek a hobbinak.
A kárókatonák ügyében nem tudok dönteni, a megjelenésük ilyen tömegben nem normális, de hát mindig itt volt.

Nem kell, túlszaporodtak a védettség miatt, ami egy jó ideig indokolt volt, de mára már annyian vann hogy csak szépen lerabolják a halakat és nem csak a horgásztavakból, hanem mindenhonnan. Ez egy ilyen béna adminisztratív megoldás, hogy védett is, de engedéllyel megy az állományszabályozás is. Ha nem menne, a halak bánnák meg minden, ami a halakra épül.

Ugyanaz, mint a sakál, a gyökér természetvédők addig pátyolgatták, amíg elszaporodott és pusztít mindent ahol éri, most meg nem győzik lőni/csapdázni.

Hát, a MOHOSZ-nak lennének egyéb teendői is.
Kezdetnek azt a horgászatot betiltani amikor valaki egy 24 órás peca alatt sok tíz kiló fehérjedús etetőanyagot talicskázik bele a vízbe, valamint nem csak a kifogott hanem az összetépkedett halak darabszámát is korlátozni kellene, az nem normális amikor valaki megakaszt 20-30 süllőt egy este.
Abból a bevételből amit mára beszednek a halőrzés is lehetne még erősebb.
Én is horgászom, nem vagyok ellensége ennek a hobbinak.
Teljesen jogos felvetés: irreális az, amit egyesek művelnek az etetőanyagokkal. Ahogy a sporthorgászok által összekaszabolt szájú halak ügye is elég elszomorító.
A kárókatonák ügyében nem tudok dönteni, a megjelenésük ilyen tömegben nem normális, de hát mindig itt volt.
A kárókatona évezredek óta szerves része az európai faunának. Régen az elbeszélések szerint hemzsegett a hal folyókban, tavakban, még az elöntött réteken is (pl. réticsík). Csak hát jött az okos ember, szabályozta a folyókat, megszüntette az ívóhelyek zömét, öntötte (önti) bele a szennyvizet és az egyéb szennyezőanyagokat, “revitalizálja” a holtágakat (kiszedi a bedőlt fát, kikotorja, a vízinövények ellen idegenhonos amúrt telepít be). Jön a még okosabb horgászegyesület, ami csak a tógazdasági pontyot ismeri és önti ezer tonna számra a természetes vizekbe. Ami csak túrja az aljzatot, zavarosabb lesz a víz, rosszabbak a körülmények, kisebb szaporulat…
Ehhez jön hozzá a klímaváltozás okozta melegedő éghajlat, nincs vagy csak rövid ideig van telente jég a vizeken, ami miatt a baltikumi kormoránok nálunk telelnek át, nem vonulnak délebbre.

Ez mind-mind azt okozza, hogy egy egy fajra (ponty) kihegyezett, idegenhonos fajokkal “szennyezett” vízrendszerünk van, ahol szinte minden egy szent cél, az átlag retardált horgász jólétének rendelnek alá.

Nem a nagy kárókatona jelenti itt a gondot, hanem az ember, az emberi önzőség.

Mégse kapsz az étteremben. Ahogy semmilyen balatoni halat sem.
AZ örök rejtvény. Hová tünt a balatoni halászati zrt által lehalászott hal. Mert én még akkor se találkoztam itt a Balaton mellett velük, (pedig itt élünk már jó néhány évtizede)...csak mesterséges-tavi iszap ízű szarral, de az is drága volt.
Pedig még a telepítés közben is húzták maguk mögött a leengedett hálót :oops:
Ez kicsit olyan mint a cölöpös kijárók miatt hal ki a nádas, esete....Balatoni gyerek vagyok, vitorláztunk apámmal, ismerőseinkkel-igaz csak a nyugati felében a Balatonnak- de csak hébe hóba láttunk kárókatonákat.

• Tetszik
Reactions: fishbed
Ez kicsit olyan mint a cölöpös kijárók miatt hal ki a nádas, esete....Balatoni gyerek vagyok, vitorláztunk apámmal, ismerőseinkkel-igaz csak a nyugati felében a Balatonnak- de csak hébe hóba láttunk kárókatonákat.
Igen nagy részben azok miatt pusztul a nádas. Kérdezhetek: van bejárótok?
Hogy ezt nehéz elfogadni? Hát, lehet hogy neked az. Nyilván ha kivágsz száz négyzetmétert, az nem pusztítja el az egész nádast, de azért ha pár ezren teszik ezt az segít abban.
De pusztítja az állandóan magas vízszint és sok egyéb ok.

Én a Balatonon nőttem fel, volt csónakunk, reggeltől estig a parton horgásztam, nem is emlékszem hogy gyerekként láttam volna kárókatonát, de akkor még be is fagyott a Balaton.

No, azt pont halásszák mind a mai napig a Sió torkolatban szerintem, talán 3-4 éve volt hír hogy vízleeresztéskor fogtak 50+ tonnát.
És azt nem a horgászok miatt nem telepítenek többet a tóba.
Nem kéne telepíteni ha hagynák működni az ökoszisztémát, legyen az pecás, NER f@sz, bárki.
Tudtommal őshonos volt (?) benne az angolna. És még milyen finom is.

Nem kéne telepíteni ha hagynák működni az ökoszisztémát, legyen az pecás, NER f@sz, bárki.
Tudtommal őshonos volt (?) benne az angolna. És még milyen finom is.
Sosem volt benne sok. Talán még mindig több van mint amennyi természetesen lenne .
És a Balaton okoszisztemajat már nem lehet hagyni egyedül működni, mert elbasztuk. Majd ha el lehet bontani a partvedo műveket, megemelni a vizet a szabályozás előtti szintre, akkor. Vagyis majd ha kihaltunk

Igen nagy részben azok miatt pusztul a nádas. Kérdezhetek: van bejárótok?
Hogy ezt nehéz elfogadni? Hát, lehet hogy neked az. Nyilván ha kivágsz száz négyzetmétert, az nem pusztítja el az egész nádast, de azért ha pár ezren teszik ezt az segít abban.
De pusztítja az állandóan magas vízszint és sok egyéb ok.

Én a Balatonon nőttem fel, volt csónakunk, reggeltől estig a parton horgásztam, nem is emlékszem hogy gyerekként láttam volna kárókatonát, de akkor még be is fagyott a Balaton.
Ott maradtak meg nádasok ahol kijárók vannak. ahol nincs nádas ott strand, hotel, sétány, kikötő van. elég fekete fehér a dolog ugyanis az egyszerű paraszt nem írt nádat. A befektetők viszont igen. És igen volt moduláris kijárónk, és képzeld a nádas perfektül megvan.
Elég csak ránézni például a déli partra ahol kizárólag csak a kisemberek kijáróinál van nádas. Szóval ha ezer meg ezer kijáró lenne, akkor nem lenne a kihalás szintjén a nád.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
(Valószínűleg) a rágcsálók elszaporodása miatt már most csapatostul vannak erdei fülesbagoly fiókák, normál esetben most kezdődnek a párzási időszak náluk. Szóval senki ne lepődjön meg (nagyon), ha kirepült fiókát lát.