Komoly fegyveres konfliktusra gondoltam. Nagyon könnyű úgy vitézkedni vele, hogy nincs normális légvédelem, vadászfenyvegetés meg 0 és a MANPAD-ot kezelő személyzet képzettsége is a béka segge alatt van. A fentiek kvázi mind ilyenek. Se légtérellenőrzés, se vadászok, se semmi.
Ennyi erővel múzeumból kirángatott Hawker Typhoon is megfelelne, ha van a szárnya alatt UB blokk, minek akár ALCA is. Sőt, milyen fasza lenne, hiszen kis IR keresztetszete van. Sőt, mit fárasszuk magunkat, fogsz bármilyen civil gépet és szír módira barkácsolsz rá valami szart és boldog vagy, hogy óccccsó, nagyot szól, de egy várost nem találsz el vele...
Ugye érthető szarkazmusom...? Most akkor döntsük már el, hogy népirtó bozótháborúra vagy valamiféle területvédelmi képességre gyúrunk, ami nehézfegyverzet ellen is jó. Ugyanis, ha ilyen képességed van, akkor csak nagyon szuicid hajlamú idióta fog neked esni, mert ha még nehézfegyverzetet is lepöckölöd, akkor néhány Arkan féle véresszájú fasz kiirtása nem probléma...
Persze a balkáni népirtás során kirángattak múzeumból asszem T-34-et, de ugyebár ott egészen másfajta "háború" - inkább népirtás - volt, mint amit egy normális haderő vív. Ugye érezhető, hogy az első félkomoly haderő úgy vágta volna haza azt a T-34-et, hogy a Holdig meg sem áll...
Egyesek folyamatosan azon lovagolnak, hogy a környező országoknak milyen durva páncélos erejük van hozzánk képest. Most azt te Albákkal meg gépágyú / UB blokk kombóval állítanád meg, vagy 4-8-as salvóval, a MANPAD és SOHARD HMZ-n kívül oldott PGM-mel, egy olyan platfromról ami a környéken mindenféle vadásszal szemben is superior és potens ECM és passzív védelme van...? Meg képes alacsonyan repülni robotpilótával, ezért alapvetően védett minden csúnyaság ellen...?
Na ugye...
Minek vennél e mellé ALCÁT....? Mintha egy Forma 1 autó kiegészítője egy Opel Astra lenne... Értelmetlen.
22 milliából <b>te semmilyen komoly ATGM képességet vagy harkocsizó erőt nem támasztasz fel</b>. Fent felsoroltam, hogy ennek a feléből milyen csapásmérő fegyverzet jön ki. Irgalmatlan mennyiség a térség stabilitásához és potenciális ellenfelekhez képest. 22 millából semmiféle olyan fejlesztést nem tudsz mondani ma itthon, amiből bármely haderőnem ekkora mértékű tűzerő fejlődést kapna. Ez 5 millárd forint. Lassan ott tartunk, hogy ez 1,5 km autópálya ára. Ebből lenne a Gripeneknek valós csapásmérő képessége. Vicces mi...?
Komolyan nem értem, hogy mit nem lehet azon érteni, hogy mindig az jön ki, hogy azonos pénzmagból a Gripennek sokkal, <b>sokkal, sokkal</b> több érhető el.
A program teljes értékének <b>tized százalékából </b>valós képesség épülne ki. Minimális befektetéssel brutális haszon érhető el, mert meglevő rendszer, meglevő platformjára, meglevő hátterére épül rá. Egy ALCA esetén ez hol van? Sehol.
Gondoljátok, hogy Zord, Kővári és minden más értelmes ember viccből kap agyfasz, hogy nincs legalább Mk bomba a Griffhez...? Mennyire kell még tépni nekem és másak a számat, hogy ez leessen végre....?