Lengyel helikopterbeszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
2013. december 7.
934
2
18
arbalest, ms07

leírtam, hogy közép európai országokhoz képest teljesítenek jól (elsősorban országuk méreténél fogva)
dehát tudom, hogy elvakulték nem szoktak olvasni...

a cikkben szereplő fegyverprogram egy európai középhatalomnak is kicsit nehéz lenne, nemhogy egy Ausztria méretű gazdaságnak. Itt erről vitatkozunk.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
2 896
982
113
"leírtam, hogy közép európai országokhoz képest teljesítenek jól"

Ezt már késöbb írtad, hogy tompítsd a "Csak a felfokozott hangulat hatása ez, megy az ígérgetés, nekibuzdulás stb. A Leokon kívűl télleg nincs semmi különösen korszerű földi nehézfegyverük." egetverő baromságod.

Ráadásul ez sem igaz. Sorolni lehet a nem közép europai országokat amikhet képest k* jól teljesítenek.

"a cikkben szereplő fegyverprogram egy európai középhatalomnak is kicsit nehéz lenne, nemhogy egy Ausztria méretű gazdaságnak. Itt erről vitatkozunk."

Nem nem erről vitatkoztunk. Max te probálsz terelni, hogy ne már az egetverő hülyeségeid sorozata legyen a téma.

és ezek után még te írsz olaynokat, hogy "dehát tudom, hogy elvakulték nem szoktak olvasni..."
imo vegyél vissza picit...
 
2013. december 7.
934
2
18
Első hozzászólásom az aktuális cikkről szólt, íme:
Nem hinném hogy lesz belőle valami. Valószínúbbnek tartom, hogy saját gyártmányú helikoptereit harciasítják majd. Most az ukrán balhé miatt kissé feszült a hangulat de ez nem mérvadó hosszabb távon. Ha ténylegesen akarnak valamit akkor inkább a szárazföldi technikájukat krszerűsítík, az a 100 akárhány Leo édeskevés és azt leszámítva igencsak rájukfér a fejlesztés.
 
2013. december 7.
934
2
18
Második hozzászólásom, ugyancsak a cikkben szererplő fegyvercsomagról szól. Íme:
zotyek
33 milliárd euró Lengyelország eszközparkjára? Évente átlag 3,3 milliárd euró csak beszerzésekre, emellett a meglévő struktúrák fenntartására is költeni kéne. Tudom, hogy jól állnak ők, de ennyire nem, hidd el. Csak a felfokozott hangulat hatása ez, megy az ígérgetés, nekibuzdulás stb. A Leokon kívűl télleg nincs semmi különösen korszerű földi nehézfegyverük. Ex szovjet technika ezrével.
 
2013. december 7.
934
2
18
Valóban elvakultak vagytok mert csak soroltok eszközmegnevezéseket (IFV/APC, amiből ezres nagysságrendű amég mindig a szovjet, tüzérség- ami még szovjet, ) számokat hozzá nem. A légierejük 38 milliós országhoz képest értékelhető, a mienk 10 millióshoz. Számold csak ki mennyire kimagaslóan jobbak. Nekünk 14 gép 10 millióhoz. Ők 38 milliónyian vannak. Konkrétan számszerűen hány gépük van?
Ténylegesen egy pár nyugati IFV/APC és a Hk-k azok amelyek nyugatiak a szárazföldi eszközparkból. Ezek után 33 miliárd euróról ábrándozni kicsit sok.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
11 917
12 704
113
Egyszer már volt szó itt az arányokról és akkor meg is csináltam a lehetséges összehasonlítást. Abból idézném, hogy mekkora lenne Lengyelország hadereje, ha a magyar GDP 2%-ból gazdálkodnának, de lengyel szemlélettel költve a pénzt:

108 harckocsi
240 IFV
75 lánctalpas APC
263 8x8-as APC
204 4x4-es páncélozott jármű
65 rakéta sorozatvető
102 önjáró löveg +tüzérségi radar
24 önjáró aknavető
33 harci repülőgép
6 harci helikopter
14 közepes szállító helikopter
45 könnyű helikopter
 

therob

Active Member
2012. december 26.
883
192
43
voltagemultiplier

Ritka nagy veréb vagy már bocs... Ha nem vagy képben akkor legalább ne írj ennyi butaságot ilyen kitartóan. Inkább nézz utána milyen beszerzések történtek a lengyeleknél és miket terveznek. Nem lesz nekik egyik napról a másikra mindenből új. Szinte minden területen elindult náluk a fejlesztés és folyamatosan készülnek a következőre, mint pl. most a helikopterbeszerzés. Ugye közepes- és harc helikopterről volt eddig szó (bár talán tavaly olvastam, hogy könnyű helikoptereket is vesznek majd és tervben van valami 20 nehéz szállító is, de most nem ez a lényeg). Remélem valamit tudtam segíteni, ha mégse este iszok az egészségedre.
 
2013. december 7.
934
2
18
therob: miért nem írod te le ezeket a NAGY LENGYEL beszerzéseket? És milyen értékűek? Abból látni fogod, hogy a 33 milliárd eurós csomagjuk enyhén röhejes...
Ami reális az évi 500 millió euró beszerzési forrás. A eddigi beszerzéseik alapján (pl az IFV-kel kapcsolatban, a helikoptervásárlási ritmusukkal kapcsolatban stb ) Legyen 600 millió euró. de 3,3 milliárd euró / év akkor is nagyon messze áll tőlük csak beszerzésre (miközben fenn kell tartaniuk a meglevő infrastruktúrát is, ami az éves költségvetés legnagyobb tétele)
 
2013. december 7.
934
2
18
egyikötők sem ír számokat( pl beszerzésre fordított összegeket évente, vagy konkrétan átvett új nyugati eszközök darabszámát) csak sorol ezt meg azt és a vége valami nagyon nagyot sejtető, ködbe vesző blablabla
 
2013. december 7.
934
2
18
az a bajom, hogy nem mérvadó a "Van fogalmad róla mennyit fejlesztettek a lengyelek?!" kezdetű okosságokhoz. Én a hírt komenteltem, szerintem túlzó és belpolitikai jellegű és ennek alátámasztására hoztam fel azokat a reális fejlesztéseket amelyeket eddig végrehajtottak (bírtak végrehajtani)
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 105
56
48
Ezt a gépet szívesen látnám magyar terep-tarkában!
Reméljük, hogy a lengyel döntés, lökést ad végre a hazai beszerzésnek is!
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
9 311
29 970
113
És az tendereztetés volt. Nem alkalmi PR bemutatók, hanem tesztek, próbák, szakmai oldal figyelembevétele, elmenetke üzemeltetőkhöz, ahol nem a gyári marketingesek által kisuvickolt szépségekkel találkoztak, láthatták, hogy mi, hogyan megy.
Bár az esethez az is hozzátartozik, hogy pl. üzemeltetői oldalról egy Blackhawk tábori körülmények közt mindösszesen 9 darab(!) különféle szerszámmal elvan, míg egy Cougar-nak egy konténernyi holmi kell a kiszolgálásához (és a Caracal is hasonló), de ugyanakkor valószínű figyelembe vettek más szempontokat is.

Nálunk is figyelembe fognak venni más szempontokat. Sőt nálunk csak más szempontokat, vesznek figyelembe. Sőt, nálunk csak egy szempontot vesznek figyelembe. Hogy 24, 14, 7, majd végül 4 darab géphez mekkora kenőpénz jár úgy is, ha annak kiszámításához a kiinduló mennyiség az alap?
Ez a magyar "tender". De legalább nem fog évekig tartani. Előbb bejön pár félig használható masina, majd kiírják a tendert és le is zárják rögvest.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 628
3 638
113
Ezt a gépet szívesen látnám magyar terep-tarkában!

Mit ne mondjak, én is. Bár, már szinte bármilyen típust szívesen látnék, csak legyen már valami...

Amúgy tényleg nem rossz az AS532, EC725/H225, viszont egy dologban pl. a talán fő "lengyel" riválisa, a Black Hawk nekem szimpibb. Mégpedig a hajtóművek elhelyezésében. Ugyanis az EC725-ösön közvetlenül egymás mellett vannak. És, tudomásom szerint, a Black Hawk-on, meg többek között az Apache-on és a Mi-28-ason (a Mi-24-essel ellentétben) is direkt azért helyezték el egymástól a lehető legtávolabbra a hajtóműveket, hogy ha az egyik bekap egy MANPADS rakétát (amiket elég gyakran lődöztek ki helikre, Afganisztánban, Irakban, Szíriában, stb.), akkor a másik minél kisebb eséllyel sérüljön. Mert, ha mindkét hajtómű kinyiffan, pláne ellenséges területen, akkor a személyzet, még ha túl is éli a zuhanást, nos, tudjuk, mi történt azzal a jordán F-16 pilótával is, akinek a gépe lezuhant Szíriában...