1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Lockheed Martin F-35 Lightning II

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Itt igazándiból az a nagyon kellemetlen, hogy a Block 4-be kerültek bele olyan dolgok, amelyek az angoloknak fontosak lennének. Ráadásul a 4.1-4.4 csomagok gondosan úgy vannak felépítve, hogy ne érje meg válogatni.
  A 27,4 M USD viszont szerintem arcpirító.
  Bár nem tudjuk, hogy pontosan mi van a csomagban, mert egy része titkos, azért pl. az új sisakot pl. Kifizettetni full árban nem hiszem, higy túl etikus lenne ismerve, hogy legalább 2-3 komoly gond van a mostanival.
  Teljesen érthető, hogy az angolok csak a legszükségesebb mennyiségben rendelik az újítasokat. Ez a block 4 retrofit upgrade annyiba kerül, mintha egy komplett új századot vennének már ugye gyárilag block 4 konfigban.
  Nagyon csodálkoznék, ha nem lenne ebből még balhé a többi ország esetén.
  Az USA-nak eddig 600+ darabot gyártottak. Még ha kivonásközeli kezdeti kiképzési gépeket ki is vonom a rendszerből, akkor is irgalmatlam lóvé ennek az upgradenek a berendelése.
  És akkor majd 2-3-4 év múlva jön a block 5?!!? :eek:
   
  endre, LMzek 2.0 and zsolti like this.
 3. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Csak nem lesz az annyira olcsó mint hirdetik, hogy vegyé' F35 -öt paraszt me' occsóbb mint a rafi meg a júrofájter!
   
 4. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Ja, akkor vegyél bele Captor radart és rájössz...
   
 5. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Várjuk ki a végét, alakul az ára a lightning2-nek is elég pofátlan üzletpolitikával éppen!
   
 6. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Képességnek ára van, itt is ott is.
  Az LM az egyik legszemetebb cég, nem kérdés - de itt a szerződést kéne látni. Ha a megkötött szerződésben az eredeti képességek vannak (B4 előtti állapot, ami most van), akkor ennyi, ebben az estben az említett fejlesztés egy bónusz. Megveszed vagy sem, nyílván ezért külön kell fizetni.
  Ha meg a szerződésben az volt, hogy a gép képességei a B4 szintűek kell legyenen de azért most bónusz pénzt kérnek - akkor lehúzás, ja.
   
  endre, fishbed, zsolti and 1 other person like this.
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ez teljesen érthető is. Csak a rendszeresítő országoknak tervezhetőbb lenne az LCC. Nem véletlen az, hogy a norvégok meg a dánok is szűkölnek a költségen, pedig náluk szerintem már volt némi + fejlesztési költség is beleszámolva a gépek darab árába. Ha minden egyes alkalommal ki fogják velük fizettetni a gép alap (fly-away) árának negyedét, ötödét 1-1 ilyen Block upgrade-kor, akkor nem lesz kellemes a szájíz. Náluk is meglesz az a határ, ami után azt fogják mondani, mint most az angolok, hogy kösz, de jó lesz nekünk a "szar" block3 is. Erre meg az lesz a válasz, hogy 6-8-10 év múlva a Lockheed befejezi a Block 4-nél régebbi gépek támogatását. (ha jól tudom, akkor a lengyel f-16-osok pont ezt szívják)
  Ráadásul ez még egy simán megindokolható lépés is lenne tőlük. Egy időn túl a szerviz alkatrészek olyan szintű készletezésére fognak kényszerülni a sokfajta szintű verzió miatt, aminek a költségét nem fogja a Lockheed vállalni. De finom rávezetés már 4-5-6 év múlva is elkezdődhet azzal, hogy - mondjuk - a Block 4 előtti alkatrészek árát elkezdi drasztikusan felemelni.
  Ezzel együtt kell élni, de még fontosabb, hogy ezeket a költségeket bele kell számolni a platform kiválasztásakor. A lengyelek pl. ezt nem tették meg. Illetve ha meg is tették, akkor sem lesz ez a plebs felé kommunikálva.
   
  endre likes this.
 8. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Az egész JSF program egy hülye korban (HH utáni jönavilágbéke) született, mikor azt hitték, elég lesz egy stealth F-16. Ami meg mára lett belőle (top gép top fenyegetés ellen), az meg olyan supportot igényel, amit világviszonylatban igazából csak az USAF képes finanszírozni.

  A gond az, hogy ha up to date akarsz lenni, ez be kell számolnod egy Szu-35 vagy egy EF árába is - a különbség, hogy az F-35 a nagy számok miatt folyamatos ad lehetőséget erre, míg a kisebb számban lévő gépeknél sokkal nehezebb topon tartani a vasat, mert a kisebb példányszám miatt drágább minden upgrate kifejlesztése, ritkább a képességfejlesztés intervalluma (így nem top folyamatosan és csak rövidebb ideig).
  Vagyis a többi üzemeltető belépett az USA szintű fejlesztési láncba, ahol a topot kapják és a világ csúcsát használhatják folyamatosan - ha megfizetik. Ez ugyanis drága buli.
   
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  És itt jön a képbe a SAAB fejlesztési szemlélete. Amíg az amerikai gyártók a gépet mint egészt kezelik, addig a SAAB a modulokban gondolkodik.
  Ő nem akar radikálisan új gépet fejleszteni, hanem az új gépeinél is már meglévő rendszereket emel be. Ezért lehetséges, hogy a Gripen E ugyan azt a szárnyat használhatja, mint korábban a C/D. De sok másik alrendszer is megegyezhet.
  Volt erről egy rohadt jó és kimerítő editorial cikk a defence-aerospace.com-on, a T-X program fejlesztésével kapcsolatabn, de sajnos nincs előfizetésem, és emiatt már nem tudom visszakeresni. :(
  Ezért tudtak 3 év alatt egy alapvetően csak a terveken szereplő gépet megreptetni. Nagyon komoly összegeket mernék rá tenni, hogy T-7 Red Hawk ha külsőre nem is teljesen, de alrendszer szinten nagyon komoly rokonságban van a Gripen E-val.
  De említeném még a Gripen HU ESB esetét is. Semelyik másik gyártónál nem fordulhatott volna ez elő, hogy összelegózzanak 14 gépet (ráadásul 12+2) a drága megrendelő igénye alapján. Felajánlották az aktuális F-16-ot, aztán max. azt választhattuk volna ki, hogy milyen színű masni kerüljön rá! :)
   
  svajcibeka and LMzek 2.0 like this.
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Jaj, ne már. Ne állítsuk már be rakéta tudománynak, hogy A gépek használt szárnyát összepárosították az új C gépekkel. Ennyi volt a legózás, meg a Link 16. Az EBS HU ettől még alapvetően egy C Gripen.
   
  endre, fishbed and arcas like this.
 11. Fade

  Fade Well-Known Member

  Ne keverd. A Block4 upgrade ára ennyi. Simán dönthetsz, hogy neked elég a block 1-3 szint, megelégszel avval, hogy HWvonalon nem minden csúcs a gépben, hanem 10+éves fejlesztés.
  Anno mondtam is, hogy Lenygelek nagyon jól dötöttek, hogy block4es gépeket vesznek.

  MIndha mi a gripenjeinkbe AESAt... kérnénk. Vadul húzos ára lenne.
   
 12. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Oké, csak akkor ne jöjjön már ezek után majd senki azzal, hogy az F-35 100 misis ár alatt tudja a sokkal többet, mint az eurokacsák... Mert sokat tud, de azt azért szépen lassan tudja meg a világ, hogy ára van, mert ALIS rendszer, meg Block upgrade-k etc... Messze nem akkora csoda lesz ez mint hirdették, hogy next gen teljesítmény karácsonyfában tokkal-vonóval mindennel IS, olcsóbban mint egy eurókacsa!

  A vége az lesz, hogy valóban jó a gép, de rád erőltetik közben az ALIST-t, és meg is fizeted gyönyörűen az árát!
   
  fip7, endre and LMzek 2.0 like this.
 13. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem egészen.
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez kerekítés hiba, azért ilyenek előtt ne essünk már hasra. 29-esre is került transzponder és a függesztő meg aztán tényleg kb. vasazás.
  Kerültek már keleti gépekre nyugati fegyverek és vica-versa.
   
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ok, akkor azt áruld el nekem, hogy mi kerül 27,4M USD-be (per gép természetesen) a Block 4 upgraden? Miközben nyugati fegyvert tesznek nyugati gépre.o_O
  A Gripenre ugyebár az említett fegyverek integrációja ugyebár a 20-as szoftverrel megtörtént. Nem igényelt különleges átalakításokat. Rendszerbe kellett a "drivereket" integrálni. Kétlem, hogy mi ezért gépenként 2-3M USD-nél többet fizettünk, miközben a 20-as szoftver nem csak a választható fegyver számát érintette.
   
 16. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Lehet akár ez is a véleményed, de ezt a világon semmi nem támasztja alá. Innentől kezdve ez már a hit-kategória.

  Húúú... Az nem kérdés, hogy csökken a gép harcértéke elavult, vagy hiányzó MDF esetén. És az sem, hogy elavult, vagy hiányzó MDF esetén is potens gép marad.

  Ha a WVR-t az EOTS "hatótávolságának" érted  (itt valami 43 mérföldről beszélnek, persze nyilván ha a cél felhőben, vagy mögötte van, akkor már nem működik az ilyen célazonosítás)

  akkor az a rész stimmel. A többi is ok.
  De miért kéne hagynunk a rádión szóban, vagy datalinken kapott célinfó lehetőségét? Az is lehetőség, mint minden más gépnél is. "Saját erőből" persze marad az, amit az érzékelőivel és az MDF segítségével be tud azonosítani.

  Már hogy a fenébe ne lenne? Ha a levegőben töltögetnék, akkor nem kéne a működő internet, ami pedig ki van emelve, hogy kell. Másrészt meg, ha ilyen kritikus rendszeradatokat csak úgy rádión kapna, az felvetne néhány súlyos biztonságtechnikai kérdést. Pl. az adatlopásról (a rádióhullámokat könnyű ám elfogni, szóval így már biztosan lenne egy adathalmaz, amire rá lehet ereszteni a kódfeltörő programokat), az adathamisításról (fals adatok sugárzása a gépnek, ha sikerült feltörni a jel kódolását) és végső soron akár a gép meghackelésének, egy, vagy több rendszer feletti irányítás megszerzésének lehetőségéről is, amennyiben egy ilyen, relatív "könnyen" (értsd, nem kell fizikai kontakt hozzá) hozzáférhető csatornája lenne.


  "radio frequency downlink" - egyirányú kommunikáció

  Na most már kezdem kicsit elveszíteni a türelmemet.... Update. Nem reload. Tehát még egyszer, de tényleg utoljára. Semmilyen hivatalosnak vehető forrásban nem láttam, hogy törlődne (delete, erase) az MDF és ezért a teljes állományt újra fel kéne tenni (reload). Update-ről van szó. Szóval, inkább neked kéne erről a törlődésről valami komolyan vehető forrást hoznod. Addig is persze szíved joga bármiben hinni, de bizonyíték nélkül azt állítani, hogy létezik ez a misztikus törlés, nos, talán nem kéne.
   
  endre, Pocok75 and molnibalage like this.
 17. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ezt vehetem ígéretnek?
  Merthogy semmit nem tudsz már ehhez a témához érdemben hozzátenni és én is elmondtam mindent amit akartam.
  Ha nem érted, sajnállak.
  Nekem mindenesetre nincs időm folytani veled ezt a témát..
   
 18. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Annak veszed, aminek akarod.
  Most komolyan, ha szerinted az MDL/MDF adja a gép harcértékének igen jelentős részét (ugye eddig ezt bizonygattad), akkor ennek ellenére akár az aussie-k nem voltak képesek simán leírni az amúgy jó részletes sirámaikban azt az igencsak fontos részletet, hogy törlődik a cucc minden bevetés (leszállás) után (ugye egyetlen szó, deleted), hanem mindenféle rébuszokban beszélnek, vagyis sima frissítésnek hazudják a teljes cucc újratöltését, hogy megtévesszenek mindenkit? De te persze jól átlátsz a szitájukon és leleplezted őket?
  Ha nem látod ennek az abszurditását, akkor én sajnállak.
   
 19. rudi

  rudi Well-Known Member

  Akkor mindketten sajnáljuk egymást..:)
  Majd ha lesz valami új info a témában akkor visszatérek rá, te meg addig nyugodtan zsörtölődj itt magadban...
   
 20. Wilson

  Wilson Well-Known Member

Ezen oldal megosztása