MAD-FIRES - Multi-Azimuth Defense Fast Intercept Round Engagement System (Raytheon, USA)

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
17 532
21 400
113
Jaaj a Kínaiaknak !
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Talán ez lesz a legolcsóbb és a legjobb megoldás a tömeges rakéta indítások ellen?

Ezeket a hatásvadász címeket... :P

Egy irányított 57mm-es gránátról van szó, hasonló (feltehetően), mint az OTO-Melara DART, csak az ugye 76mm-es, márpedig az US NAVY-nél nincs hadrendben már ez a kaliber (csak a 127 és az 57mm, meg alatta).

• Tetszik
Reactions: Masztiff
De valljuk be ez a legolcsóbb megoldás egy tömeges rakéta támadás ellen

Megvárnám azért a lövedékek sorozatgyártásra vonatkozó darabárát is. Az LRLAP is tök jónak tűnt, sokkal olcsóbb megoldásnak, mint egy Tomahawk... 'oszt abból is mi lett.... :P

A hírekben nem nagyon részlezték ennek irányított lövedéknek az irányítási módját és a hatótávolságát...
A hatótávolság egyszerűbb...az nem lehet több 4-5 km nél.
Az irányítási módnak én lézer beam ridingot tudok elképzelni ami egyrészt időjárás függő, másrészt korátos a lézeres megvilágítók száma és emiat az egy időben leküzdhető célok száma.
Persze elvileg erre is tehetnek egy passzív radar érzékelőt - mint a SeaRam-ra - a radaros végfázis önirányítású hajó elleni rakéták ellen, de ez azért elég szép mérnöki kihívás lenne és ennek megfelelően v.színű baromi drága.

A hírekben nem nagyon részlezték ennek irányított lövedéknek az irányítási módját és a hatótávolságát...
A hatótávolság egyszerűbb...az nem lehet több 4-5 km nél.
Az irányítási módnak én lézer beam ridingot tudok elképzelni ami egyrészt időjárás függő, másrészt korátos a lézeres megvilágítók száma és emiat az egy időben leküzdhető célok száma.
Persze elvileg erre is tehetnek egy passzív radar érzékelőt - mint a SeaRam-ra - a radaros végfázis önirányítású hajó elleni rakéták ellen, de ez azért elég szép mérnöki kihívás lenne és ennek megfelelően v.színű baromi drága.

A kormányfelületek az orrban láthatóak, ez alapján félaktív rávezetésre tippelek. A lézer beam-riding esetén inkább a faron lévő vezérsíkok szoktak irányítottak lenni. De ilyet nem látni a teszt-rakétákon:

Raytheon-DARPA-MAD-FIRES.jpg

Meg ha jól sejtem csak korlátozott manőverezésre és hatótávra ad lehetőséget.

Meg ha jól sejtem csak korlátozott manőverezésre és hatótávra ad lehetőséget.

Nagyobb probléma az, hogy a beam-riding nem elég pontos egy kvázi hit-to-kill lövedékhez.
A korlátozott manőverezés és hatótáv amúgy is adott, hiszen nem rakétáról, hanem egy meghajtás nélküli lövedékről van szó.

A 76mm-es Strales / DART esetében ez nem probléma (ott mondjuk radar-beam riding van), mert ott közelségi gyújtó van ugyebár...

A BAE Systems 57 mm es Orka meg félaktív lézeres (többek között)

• Tetszik
Reactions: Cifu
Megvárnám azért a lövedékek sorozatgyártásra vonatkozó darabárát is. Az LRLAP is tök jónak tűnt, sokkal olcsóbb megoldásnak, mint egy Tomahawk... 'oszt abból is mi lett.... :p

Arról mi a véleményed hogy apró drónrajok védjenek meg egy hajót a közeljövőben .
Hajó egy ilyen drónrajon nem jutna ágy egy rakéta sem főleg hogy a kis drónok robbanóanyaggal lennének feltöltve .