Magyar történelem

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 068
35 171
113
Te jössz a vita helyett azzal, hogy neked ne mondja meg egy raktáros, sofőr, politológus, akárki.
Még az se, aki esetleg évekig foglalkozik egy témával, autodidakta módon és a kisujjában van minden.
Csak épp diplomája nincs róla.
Illetve Ungváryn kéred számon, hogy aktuálpolitizál, miközben pont ő mondja, hogy a történészi munkának
nem az épp aktuális nemzeti 'érzést', kurzust kell kiszolgálnia.
Az meg nem az én nyomorom ha vélt ellenszenv miatt, egy korszak legjobb ismerőjét negligálod.
De én inkább fogok neki 'hinni' , mint egy schmittmáriának.
Nem feltétlenül azért, mert egy platformon vagyok vele, hanem mert objektíve valid, amiket állít.
Ez a dzsentri kihanemén mentalitás.Erre irta HajósZoli,hogy ez a rákfene emészti Mo-t,már régóta.

• Tetszik
Reactions: SirHiggins

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 256
33 773
113
Nem édes öregem,Te magad állitottad ki magadrol a bizonyitványt.Beképzelt vagy.Papirod van róla.....A magyar felsőfokú végzettségre nem hiába mondják tőlünk nyugatabbra,hogy WC papir.....Seggtörlésre való seggfejeknek.
Ne haragudj, így, kontextus, hivatkozás, vita nélkül nem tudok mit kezdeni a hozzászólásoddal. Max véleményezni, de azzal meg én nem szeretném a fórum színvonalát rombolni.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 256
33 773
113
Te jössz a vita helyett azzal, hogy neked ne mondja meg egy raktáros, sofőr, politológus, akárki.
Általában igyekszem a helynek és időnek megfelelő mélységben kommunikálni, vitatkozni. Még olyannak is el tudom ismerni az érveit, akivel amúgy nagyon sok mindenben nem értek egyet. Ha azok megalapozott érvek. Az érvek egyik alapja a szakmaiság és ha tetszik, ha nem a szakmaiságnak része az is, hogy ezt tanulta. Lehet, hogy ezzel van aki nem ért egyet, lehet érvelni, hogy nem így van, ennek hiányában mit kezdjek vele. Lehet, hogy nem tetszik, hogy le van írva, hogy a sofőr nem történész, vagy a logisztikus nem történész; de ezen miért kell megsértődni? Ez bántó? Ha igen, akkor ott sajnos önértékelési problémák is előfordulhatnak, pedig minden szakma lehet szép és érdekes.
Én se fogok vezetési, logisztikai, vagy politológiai -megalapozott- kérdésekben a végsőkig menni, ahogy eddig sem tettem; de valamilyen szinten ezt el is várom.

Másrészt azt gondolom, hogy ezt már csak akkor hoztam elő, miután napok óta nyomjátok a hülyeséget, nem csak történelmileg, hanem arról is, hogy az embernek kit és mit kell néznie, hallgatnia, elfogadnia; vagy kit hova tesz be fontossági sorrendbe.

Illetve Ungváryn kéred számon, hogy aktuálpolitizál, miközben pont ő mondja, hogy a történészi munkának
nem az épp aktuális nemzeti 'érzést', kurzust kell kiszolgálnia.
Hát, igen; pont ez volt az egyik ok, hogy inkább zenét hallgatok...mert igaza van; de az igazával önmagát köpi szembe. Sajnos önmagát tette bulvártörténészi "magaslatokba" a szememben. (Nem a történelmi, vagy a kutatási képességeivel van a bajom, de hát ez téged láthatóan nem érdekel és nem érted).

Még az se, aki esetleg évekig foglalkozik egy témával, autodidakta módon és a kisujjában van minden.
Csak épp diplomája nincs róla.
Akkor szerinted felesleges az iskola. Szoktak ilyen érveket mondani... ne menjünk bele, hogy kik.

Az meg nem az én nyomorom ha vélt ellenszenv miatt, egy korszak legjobb ismerőjét negligálod.
a; Honnan tudod megállapítani, hogy a korszak legjobb ismerője?
b; Melyik területen? Mert tudod pl a politika történet, a hadtörténet, gazdaságtörténet stb. stb. stb. van, Nekem ne mesélje be senki, hogy van, aki mindenhez is ért, egy adott korszakban.

De én inkább fogok neki 'hinni' , mint egy schmittmáriának.
Hogy is volt?
"Az meg nem az én nyomorom ha vélt ellenszenv miatt"
Ismét, hol fennen hirdetett szakmaiság?

Nem tudom megítélni, több Ungváryt olvastam, néztem, mint Schmitt Máriát.

Nem feltétlenül azért, mert egy platformon vagyok vele, hanem mert objektíve valid, amiket állít.
De, láthatólag csak is azért, ez lerí a kommentedből. Kritika nélkül. És éppen ezért azt se veszed észre(?) ha egy szakmai tudást egyéni és politikai célokra használ fel valaki. Ezzel még azokat a szakmai eredményeket is negligája, ami egyébként kétségtelenül neve mellé írhatók.

Aztán meg, hogy negan dzsentrizését lájkolgatot... gratulálok.

• Tetszik
Reactions: ZeiG and Pogány

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
19 652
26 621
113
Általában igyekszem a helynek és időnek megfelelő mélységben kommunikálni, vitatkozni. Még olyannak is el tudom ismerni az érveit, akivel amúgy nagyon sok mindenben nem értek egyet. Ha azok megalapozott érvek. Az érvek egyik alapja a szakmaiság és ha tetszik, ha nem a szakmaiságnak része az is, hogy ezt tanulta. Lehet, hogy ezzel van aki nem ért egyet, lehet érvelni, hogy nem így van, ennek hiányában mit kezdjek vele. Lehet, hogy nem tetszik, hogy le van írva, hogy a sofőr nem történész, vagy a logisztikus nem történész; de ezen miért kell megsértődni? Ez bántó? Ha igen, akkor ott sajnos önértékelési problémák is előfordulhatnak, pedig minden szakma lehet szép és érdekes.
Én se fogok vezetési, logisztikai, vagy politológiai -megalapozott- kérdésekben a végsőkig menni, ahogy eddig sem tettem; de valamilyen szinten ezt el is várom.

Másrészt azt gondolom, hogy ezt már csak akkor hoztam elő, miután napok óta nyomjátok a hülyeséget, nem csak történelmileg, hanem arról is, hogy az embernek kit és mit kell néznie, hallgatnia, elfogadnia; vagy kit hova tesz be fontossági sorrendbe.
Napok óta nem is jártam a fórumon...
Hát, igen; pont ez volt az egyik ok, hogy inkább zenét hallgatok...mert igaza van; de az igazával önmagát köpi szembe. Sajnos önmagát tette bulvártörténészi "magaslatokba" a szememben. (Nem a történelmi, vagy a kutatási képességeivel van a bajom, de hát ez téged láthatóan nem érdekel és nem érted).

Akkor szerinted felesleges az iskola. Szoktak ilyen érveket mondani... ne menjünk bele, hogy kik.

a; Honnan tudod megállapítani, hogy a korszak legjobb ismerője?
b; Melyik területen? Mert tudod pl a politika történet, a hadtörténet, gazdaságtörténet stb. stb. stb. van, Nekem ne mesélje be senki, hogy van, aki mindenhez is ért, egy adott korszakban.

Hogy is volt?
"Az meg nem az én nyomorom ha vélt ellenszenv miatt"
Ismét, hol fennen hirdetett szakmaiság?

Nem tudom megítélni, több Ungváryt olvastam, néztem, mint Schmitt Máriát.

De, láthatólag csak is azért, ez lerí a kommentedből. Kritika nélkül. És éppen ezért azt se veszed észre(?) ha egy szakmai tudást egyéni és politikai célokra használ fel valaki. Ezzel még azokat a szakmai eredményeket is negligája, ami egyébként kétségtelenül neve mellé írhatók.

Aztán meg, hogy negan dzsentrizését lájkolgatot... gratulálok.
Btw nem vagyok 'logisztikus'. Pedig sok éve dolgozom benne.
Politológus sem, pedig tanultam.
Politikus sem, pedig voltam párszor párttag, politizáltam, önkoriztam is.
És még fel tudnék sorolni fél tucat dolgot, hogy mit csináltam eddig. Rohangáltam M16 derivátummal is már,
'repteres' is voltam, Északi-tengeren is járogattam.
Akasztott ember még nem voltam mondjuk. Viszont TIT versenyt anno volt, hogy nyertem.
De nem skatulyáznám be magam, hogy én 'ez' vagyok.
Így véleményt sem alkotnék másról, főleg ismeretlenül, hogy ő micsoda is és mik a kvalitásai.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 256
33 773
113
Így véleményt sem alkotnék másról, főleg ismeretlenül, hogy ő micsoda is és mik a kvalitásai.
Pedig megtetted.

Napok óta nem is jártam a fórumon...
Bocsánat, nyilván így volt, nem kérdőjelezem meg, de felhívnám a figyelmed, hogy akkor valaki más írt nevedben tegnap közel 30 hozzászólást, tk.: ebbe a topicba is; vasárnap olyan 35 hozzászólást; szombaton valóban nem írtál kommentet; pénteken olyan 22-őt, de csütörtökön is kommentáltál as fórumon.

És mielőtt rosszra gondolnál, semmi "dzsentritempó" nem áll mögötte, nem sugallom, hogy többen használják a nickneved, vagy, hogy az igazmondással hadilábon állnál, vagy hasonló; csak ezek szerint valaki feltörte a fiókodat.

• Tetszik
Reactions: SirHiggins

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
19 652
26 621
113
Pedig megtetted.

Bocsánat, nyilván így volt, nem kérdőjelezem meg, de felhívnám a figyelmed, hogy akkor valaki más írt nevedben tegnap közel 30 hozzászólást, tk.: ebbe a topicba is; vasárnap olyan 35 hozzászólást; szombaton valóban nem írtál kommentet; pénteken olyan 22-őt, de csütörtökön is kommentáltál as fórumon.

És mielőtt rosszra gondolnál, semmi "dzsentritempó" nem áll mögötte, nem sugallom, hogy többen használják a nickneved, vagy, hogy az igazmondással hadilábon állnál, vagy hasonló; csak ezek szerint valaki feltörte a fiókodat.
a vasárnapot már nem számoltam hvégének...

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
19 652
26 621
113
Ja, találjam ki, hogy mire gondolsz. Atya ég.
Tényleg a kommunikáció a béka feneke alatt. :(
Jogos. Sry.
Pontos időmeghatározástól függetlenül arra akartam azzal utalni, hogy az alap vitába nem folytam bele,
vmi Ukrajnás nemtommi volt.
Azt viszont tartom, amit a magyarok vs kisebbségeik vonatkozásában írtam.
Még ha a népnemzethy ethoszba nem is illik bele :p
Dixi.

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
916
5 272
93
ööö, mindeközben az idegen érdekek között a Habsburgok megvédték a M.Kir. területét is.
Mármint a XVIII-XIX. században? Ugyan kitől? o_O

Egyrészt a XIX.század elött a nemeztállam nem igazán volt értelmezhető fogalom.Dinasztikus monarchiák,birodalmak voltak. Ami azt illeti,..
Ami azt illeti, az elmúlt 300 évről irkáltam, azon belül pedig arról, hogy mit jelentett Magyarországon, illetve a magyarság szempontjából a katonaság.
Szóba nem került, hogy mi volt régebben, hogy milyen nemzetfelfogás uralkodott a végvári vitézek között, vagy pláne azelőtt, Mohács előtt, az Árpádok alatt stb.
Persze lehet erről is diskurálni, de ez egy másik téma.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 068
35 171
113
Mármint a XVIII-XIX. században? Ugyan kitől? o_O

Ami azt illeti, az elmúlt 300 évről irkáltam, azon belül pedig arról, hogy mit jelentett Magyarországon, illetve a magyarság szempontjából a katonaság.
Szóba nem került, hogy mi volt régebben, hogy milyen nemzetfelfogás uralkodott a végvári vitézek között, vagy pláne azelőtt, Mohács előtt, az Árpádok alatt stb.
Persze lehet erről is diskurálni, de ez egy másik téma.
Ami azt illeti,a XVIII. században még simán az Oszmán Birodalom pasalika lettünk volna a Habsburgok nélkül.XIX.században meg az orosz megszállás fenyegetett volna minket.

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
916
5 272
93
A magyar felsőfokú végzettségre nem hiába mondják tőlünk nyugatabbra,hogy WC papir.....Seggtörlésre való seggfejeknek.
Mein Führer...
Mein Kraftwagenführer...
Ungváry... Ungváry... az ELTEN-n diplomázott!

_111069433_10819350-3x2-940x627-1.jpg.webp

Perjés Géza pedig... a Pázmányon!

• Tetszik
Reactions: arcas

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 068
35 171
113
Mein Führer...
Mein Kraftwagenführer...
Ungváry... Ungváry... az ELTEN-n diplomázott!

_111069433_10819350-3x2-940x627-1.jpg.webp

Perjés Géza pedig... a Pázmányon!
A BMW dizelmotorjainak meg magyar főtervezője volt (azthiszem már nyudijba ment).
De az átlagszinvonal sajnos nem ez.Hanem a WC papir.

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
768
2 236
93
A BMW dizelmotorjainak meg magyar főtervezője volt (azthiszem már nyudijba ment).
De az átlagszinvonal sajnos nem ez.Hanem a WC papir.
Anisits Ferenc. És az MAN - nél tanulta a motorfejlesztést! Rudolf Diesel közvetlen munkahelyén! De valóban magyar származással bírt. Szerintem mar nincs köztünk.

• Tetszik
Reactions: Negan